elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Milers de persones es manifesten en contra de l'ampliació del Port de València

Milers de persones es manifesten en contra de l'ampliació del Port de València
  • Sota el lema: "Pensem global, actual local. No a l'ampliació del Port de València" milers de manifestants han recorregut els carrers de la ciutat

La mobilització, convocada per la Comissió Ciutat-Port i per Joventut pel Clima, en contra de l'ampliació del Port de València ha comptat amb l'assistència de centenars de persones, i amb el suport d'altres entitats com la Federació d'Associacions Veïnals de València o Ecologistes en Acció.

A la manifestació s'han sumat representes polítics de Compromís, Podem i Esquerra Unida, com la vicepresidenta de Consell, Mònica Oltra, el vicepresident segon, Héctor Illueca, la coordinadora autonòmica de Podem, Pilar Lima, o la secretària general de Més-Compromís, Àgueda Micó, a més del vicealcalde de València, Sergi Campillo.

Sota el lema: "Pensem global, actual local. No a l'ampliació del Port de València" milers de manifestants han recorregut els carrers de la ciutat des del Pont de la mar fins a la Plaça de l'Ajuntament.

David Adrià, representant de Joventut pel Clima ha destacat que "el que volem aconseguir és donar un cop d'efecte i demostrar als carrers el que portem tants mesos dient que és que cal aturar l'ampliació del port, és una reivindicació de la ciutadania per fer pressió política perquè des del Govern i la Generalitat es desisteixi d'aquesta ampliació ".

A nivell estudiantil, "ens hem sumat a la vaga internacional convocada per Joventut pel Clima i ací a València ho hem volgut focalitzar en el no a l'ampliació del port, i sumar-nos a altres associacions com la Comissió Ciutat-Port per anar tots a una ".

Josep Gavaldà, membre de l'associació Per l'Horta, ha comunicat que "ens oposem a una ampliació del port que beneficia unes empreses però perjudica la gran majoria de la ciutadania valenciana, entre altres coses, perquè posa en perill l'Albufera, ja està posant en perill les platges i després, si es posés en marxa suposaria la duplicació de la capacitat del port, el que significaria la duplicació dels camions que són els agents més contaminants per a la ciutat ".

A més, ha insistit que, això "al seu torn significaria fer una sèrie d'infraestructures i gastar milers de milions d'euros que necessitaríem per a altres coses com adaptar-nos a el canvi climàtic".

María José Broseta, presidenta de la Federació d'Associacions Veïnals de València ha assenyalat que "ens mobilitzem contra l'autovia de l'vell llit i vam guanyar un pulmó verd, ens mobilitzem contra la urbanització del Saler i vam guanyar un Parc Natural i avui ens mobilitzem contra l'ampliació del Port per guanyar les platges de sud, l'Albufera i l'horta de la Punta ".

Segons Broseta, "seria impensable i fregaria el antidemocràtic que s'aprovés aquesta ampliació amb el vot en contra de l'alcalde, i per tant de la ciutat a la qual representa, i de mig Govern valencià que també s'ha posicionat en contra", en referència a Compromís i Unides-Podem.

Segons la Comissió Ciutat-Port, l'oposició a l'ampliació del Port està fonamentada en evidències científiques i compta amb el suport de reconeguts professionals de l'entorn i acadèmics i aprofita per remarcar la irreversibilitat dels efectes que té l'ampliació sobre l'Albufera, les platges, la qualitat de l'aire i el model de ciutat, pagada a més amb diners públics.

En particular, l'ampliació condemnaria a desaparèixer les platges de el Saler, com en el seu moment va passar amb anteriors ampliacions del Port que van portar a esborrar de mapa platges com la de Natzaret o espais d'horta com la Punta, que després de gairebé 20 anys està sense ús ia l'espera d'una sentència judicial. Un impacte que també es demolidor econòmicament, ja que aquesta ampliació destruiria nombrosos llocs de treball relacionats amb el sector turístic, l'agricultura i la restauració.

Però també suposaria una pèrdua neta de 500 llocs de treballs en l'estiba com el mateix sindicat d'estibadors ha reconegut en un informe. Per no parlar de les externalitats negatives que l'ampliació suposaria que la comissió s'estima en més de 200 milions d'euros anuals que acabarien pagant-amb diners públics.

Un altre dels camps a visibilitzar és l'impacte ecològic al Parc Natural de l'Albufera. Aquest entorn natural veuria amenaçada la seva pròpia existència com ja es va posar de manifest en el temporal Glòria i tal com adverteixen nombrosos experts. Posar en risc l'Albufera és una possibilitat que no podem assumir com a societat.

Entre les conseqüències directes de tirar endavant l'ampliació també estaria l'amenaça per al barri de Natzaret que tindria el canvi de terminal de creuers que suposa el nou projecte d'ampliació i que estaria literalment a sobre dels seus habitatges amb el risc per la salut i les molèsties que comportaria per al veïnat.

Pujar