elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les Magues de Gener protagonitzaran una Festa de la Infantesa 2021 virtual

Les Magues de Gener protagonitzaran una Festa de la Infantesa 2021 virtual
  • Per la pandèmia, enviaran cartes per correu als xiquets, gravaran els seus discursos i compartiran cançons infantils, vídeos i una exposició retrospectiva a través de les xarxes socials

MÉS FOTOS
Les Magues de Gener protagonitzaran una Festa de la Infantesa 2021 virtual - (foto 2)
Les Magues de Gener protagonitzaran una Festa de la Infantesa 2021 virtual - (foto 3)
Les Magues de Gener protagonitzaran una Festa de la Infantesa 2021 virtual - (foto 4)

La Societat Coral el Micalet ha presentat a les Magues de Gener [Magues de Gener] que protagonitzaran una Festa de la Infantesa 2021 virtual, així com les activitats culturals, d'aquesta expressió cívica i festiva, destinada a les xiquetes i xiquets, que es desenvoluparan en lloc de la tradicional cavalcada que la crisi sanitària generada pel Covid-19 impedirà que es duga a terme el dia 10 de gener pels carrers de València.

Les dones que encarnaran a les Magues de Gener aquesta sisena edició són la periodista i exdiputada, Llum Quiñonero (Llibertat), que repeteix i dóna continuïtat a aquesta iniciativa; la regidora delegada d'Igualtat, Polítiques de Gènere i LGTBI, Pobles de València i Espai Públic de l'Ajuntament de València, Lucia Beamud (Igualtat); i la fotògrafa i activista, Concha Martínez (Fraternitat-Sororidad). 

Les Magues de Gener han fet una crida a l'esperança i l'alegria en temps molt difícils i han convidat a participar a les famílies en una edició especial marcada pel coronavirus, pandèmia que ha posat de manifest la responsabilitat, la solidaritat i l'empatia de la qual han fet gala els xiquets en relació amb els seus pares, avis i companys.

Les magues enviaran cartes per correu electrònic als xiquets que vulguen rebre el seu missatge que adjuntarà un retallable de papiroflèxia (els pares han d'enviar a l'adreça festadelainfantesa@gmail el nom de la xiqueta o xiquet i el correu al qual ha de remetre's); gravaran vídeos en els pròxims dies amb les seues varetes màgiques rematades amb un cor que es publicaran en les xarxes socials (@maguesdegener); i es difondran els discursos que anaven a pronunciar en la jornada en la que hauria d'haver-se celebrat la cavalcada.

Les Magues de Gener, que simbolitzen tres conceptes universals com la llibertat, la igualtat i la fraternitat-sororitat, han mostrat la seua il·lusió i emoció per participar en una iniciativa multicultural i solidària en la qual estaran acompanyades de la figura del Caparrut, que compartirà diversos poemes infantils.

Cançons infantils

El Micalet ha informat de les diverses activitats i accions que jalonaran aquests dies. La societat musical ha publicat els llibres Cançons laiques 1 i 2 que inclouen dos discos amb diverses cançons infantils gravades expressament per a la Festa de la Infantesa que també es donaran a conéixer en Facebook, Twitter i Instagram. 

En aquests enregistraments han participat un total de 15 poetes de la talla de Marc Granell, Isabel Garcia Canet, Mercé Viana, Francesc Mompó, Marisol González Felip, Isabel Robles, Jaume Pérez-Montaner...; i compositors com Ramón Ahulló i germà, Ferran Aleixandre, Gabriel Benavides i Miquel Juan, entre altres. Les obres han estat interpretades pel Grup Instrumental Giner, Grup de Cambra Marxant i la colla de dolçaines i tabals del Micalet, que farà una selecció de cançons per a enviar gratuïtament a col·legis públics d'Alacant, Castelló i València.

En la presentació de les magues en el Micalet ha actuat l'acordionista francesa Clara Moreau que ha interpretat unes cançons. La intèrpret ha gravat un vídeo que substituirà a l'actuació musical que tradicionalment es fa al balcó de l'Ajuntament de València. A més, en la seu de la societat musical s'ha realitzat una exposició retrospectiva, comissariada per Cristina Escrivà i Francesc Piera, amb fotografies, il·lustracions, partitures i personatges dels 5 anys de la Festa de la Infantesa, que es pot visitar fins al 10 de gener.

Fer front al Covid-19

Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral el Micalet, ha manifestat que “hem apostat per fer front al Covid-19 impulsant diverses activitats online adaptades a la situació”. Pardiñas ha assegurat que “el nostre objectiu és que les cartes i els missatges de les Magues de Gener, les cançons i els vídeos donen una alegria a les xiquetes i xiquets en els inicis d'un 2021 esperançador”.

Per la seua part, Cristina Escrivà, coordinadora del projecte i membre de la junta directiva del Micalet, ha destacat “la importància de donar continuïtat a un projecte que reivindica el paper protagonista de la dona i el de la infància en la societat valenciana”.

Magues de Gener 2021  

Llum Quiñonero (Alacant, 1954) escriptora, investigadora i guionista, ha treballat i publicat per a diversos diaris i revistes i és autora de diverses novel·les i documentals. Activista feminista, va ser diputada pel grup Podem en les Corts Valencianes en la IX legislatura i presidenta de la Comissió de polítiques d'igualtat de gènere i polítiques LGTBI.

Lucia Beamud (València, 1992) és vocal titular de la comissió d'Espectacles Públics, Activitats Recreatives i Socioculturals de la Comunitat Valenciana i de la junta rectora de l'Organisme Autònom de la Universitat Popular. Beamud, regidora per la coalició Compromís, també és representant en el Consorci de Gestió del Centre d'Artesania de la Comunitat Valenciana, entre altres càrrecs que ha simultanejat amb el treball des de diferents àmbits per la justícia social i la igualtat.

Concha Martínez (Saint Cloud, França, 1966) és presidenta i sòcia fundadora de l'Associació de Consumidors de Productes Ecològics Vland Solaris. Ha format part del Grup Coordinador de la Plataforma Informe Sombra CEDAW País Valencià per l'eliminació de totes les formes de discriminació contra la dona, i ha sigut regidora independent a l'Ajuntament de Benetússer (2015-2019). Martínez, que pateix esclerosi múltiple, ha participat en exposicions de fotografia individuals i col·lectives, i ha sigut guardonada amb el Premi Dones Progressistes 2020.

Des de 1893

El Micalet, una societat musical fundada l'any 1893, va ser declarada d'Utilitat Pública en 1978 i es configura com un espai de referència per la seua important activitat educativa i cultural, així com pel seu paper en l'articulació de la societat civil valenciana. L'entitat, sense ànim de lucre, compta amb l’Escola de Música Matilde Salvador, d'ensenyaments no reglats, i el centre autoritzat Institut Musical Giner on s'imparteixen estudis oficials d'Ensenyament Elemental i Professional.

La Societat Coral El Micalet és membre de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), un gran moviment associatiu al qual aporta una dilatada història i el gran patrimoni musical que atresora des de fa 127 anys.

Pujar