elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Magnànim recupera la memòria cultural del comunisme espanyol

El Magnànim recupera la memòria cultural del comunisme espanyol
  • José Carlos Rueda presenta ‘Memoria roja, una historia cultural de la memoria comunista en España (1931-1977)’

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació presenta este dimarts 12 de novembre, a les 19 hores, el llibre Memoria roja, una historia cultural de la memoria comunista en España (1931-1977), de José Carlos Rueda Laffond. L'acte tindrà lloc a l'Aula Capitular del Centre del Carme CC (carrer Museu, 2), amb la participació, junt amb l'autor, d'Ismael Saz (catedràtic d'Història Contemporània de la UV i director de l’Institut d’Història del Magnànim), Josep Lluís Canet (director de PUV) i Vicent Flor (director del Magnànim). L'entrada serà lliure i gratuïta fins a completar l'aforament de la sala. El llibre, una coedició, és fruit de la col·laboració entre Publicacions de la Universitat de València (PUV) i el Magnànim.

Història, cultura i record del passat comunista a Espanya

L'obra de Rueda proposa un recorregut per la cultura comunista entesa com un racó de la memòria. Es fa una aproximació a les narratives històriques produïdes i gestionades pel Partit Comunista d’Espanya entre 1931 i 1977: la II República i el seu llegat; la guerra civil i la reconciliació nacional; la bolchevització i la desestalinització; el franquisme i la Transició democràtica. Uns contextos que varen servir de esclavons per a situar un passat que pareixia no passar i que va actuar com a espai d’identitat tant a l’exili com a l’interior.

La principal hipòtesi remarca la flexibilitat de la memòria comunista i la capacitat d’adaptació d’unes profundes empremtes de record i reconeixement que actuaren com fils conductors durant dècades. Amb este objectiu, José Carlos Ruyeda explora la memòria del partit, les seues derives generacionals, els relats orgànics o la diversitat de declaracions autobiogràfiques del subjecte comunista, adoptant una perspectiva transnacional que situa l’exemple del PCE en unes coordenades on interactuaren la mitificació de la Unió Soviètica, la èpica antifeixista europea, els rigors de la guerra freda, la demonització  des de la memòria anticomunista o el desafiament euro comunista.

José Carlos Rueda Laffond. Professor titular d’Història Contemporània a la Universidad Complutense de Madrid i reconegut autor de diversos llibres i articles científics centrats en les relacions entre història i memòria o les pràctiques de representació històrica als mitjans audiovisuals. Autorretratos en rojo: explorando la autobiografía comunista o Fábricas de comunistas: escuelas de partido y prácticas orgánicas en los años treinta són alguns dels títols més reconeguts.

Pujar