28 de novembre de 2020 28/11/20

El Magnànim presenta ‘El asociacionismo en el mundo rural. La Sociedad de Socorros Mutuos de Chiva’

El Magnànim presenta ‘El asociacionismo en el mundo rural. La Sociedad de Socorros Mutuos de Chiva’ - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  El Magnànim presenta ‘El asociacionismo en el mundo rural. La Sociedad de Socorros Mutuos de Chiva’ - (foto 2)
  El Magnànim presenta ‘El asociacionismo en el mundo rural. La Sociedad de Socorros Mutuos de Chiva’ - (foto 3)

  La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació presentarà divendres 17 de maig a les 19.30 h. al Salón de la Mutua (carrer Antonio Machado, 6) el llibre ‘El asociacionismo en el mundo rural. La Sociedad de Socorros Mutuos de Chiva’, de Federico Verdet. L'obra posa en valor la tasca de l'associacionisme en el món rural com a resposta a l’estat liberal i se centra en la història de la Societat de Socorros Mutuos de Chiva com a exemple d'aquest fenomen. En l'acte participaran l'autor i, a més, Manel Pastor, director de la col·lecció Estudis Comarcals del Magnànim, a la qual pertany aquest llibre.

  Segons les premisses que sosté l'autor, aquesta entitat va representar en el món rural valencià el sorgiment i enfortiment del mutualisme com a resposta popular i solidària enfront de les mancances  socials de l'estat liberal. Així, aquest tipus d'associacionisme va conduir a un procés de politització de les masses rurals com a conseqüència dels canvis socioeconòmics i culturals d'aquest moment històric.

  Aquest treball d’investigació sobre la Mutua de Chiva suposa un intent de recuperar i conservar la memòria d’una institució amb un gran valor històric, cultural i patrimonial. D'aquesta manera,  aquesta obra ha pretès preservar la memòria d'aquesta institució, el seu naixement, la seva evolució històrica, els seus protagonistes i els seus efectes en aquesta àrea rural perquè actualment es un dels principals patrimonis de la localitat.

  L’obra destaca por la riquesa de les seves fonts i per la seva profunditat com a estudi històric. A més, la recerca articula els més de 100 anys d'història de la mútua al voltant de cinc capítols principals: Contexto socioeconómico, El asociacionismo chivano durante la Restauración, La Mutua de Chiva, Otras secciones y sociedades de la Mutua, y Sociedades obreras y populares con sede en la Mutua.

  Federico Verdet

  Federico Verdet Gómez és llicenciat en Història i professor d'Educació Secundària. Ha publicat diversos treballs relacionats amb la història de la comarca, la seua indústria paperera, quasi desapareguda al segle XXI i amb els diferents models educatius del segle XIX i XX. Verdet també és president de l'Instituto de Estudios Comarcales de La Hoya de Buñol-Chiva.

  Pujar