elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Oficina de l’Energia i centres educatius analitzen com els col·legis poden liderar el nou model energètic a València

L’Oficina de l’Energia i centres educatius analitzen com els col·legis poden liderar el nou model energètic a València
  • Alejandro Ramon ha destacat la creació de la primera comunitat energètica escolar i l’assessorament que s’oferix als centres per reduir factures i consums energètics

L’Oficina de l’Energia de València ha celebrat la Trobada de Comunitats Educatives #ElMeuCentreEnTransició, una jornada per analitzar el paper dels centres educatius en la transició energètica en la ciutat de València. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon, ha explicat que l’objectiu és “implicar en este gran repte de la transició energètica que tenim com a societat, tant  a la ciutadania com a la societat civil, amb un paper important per al món acadèmic, perquè els centres educatius poden liderar eixa transició a través de l'educació, l'estalvi, l'eficiència, la producció d'energies renovables i la socialització de l'energia”.

La jornada, dirigida a docents i personal dels centres educatius, ha comptat amb l’explicació inicial sobre les funcions i el servici públic gratuït que oferix l’Oficina de l’Energia. A continuació, s’han posat sobre la taula casos pràctics en diversos centres, com ara l’IES Isabel de Villena, amb la seua directora, Mayte Mendoza, qui ha explicat que “tindre plaques solars en l’institut no només implica beneficis mediambientals i econòmics, sinó que ens servix com a element educatiu per als nostres estudiants”, i també el CEIP Ballester Fandos, amb el seu director, Vicent Ripoll, per a qui “l’objectiu és ser un centre energèticament autosuficient i, al mateix temps, ajudar les famílies del nostre voltant –amb una estimació de poder-ne arribar a 27- amb energia gratuïta i renovable” i ha anunciat la voluntat, a més, de “crear una xarxa de comunitats energètiques solidàries, facilitant finançament a altres projectes semblants que vulguen acompanyar-nos”.

Alejandro Ramon ha explicat que amb esta nova jornada del projecte #ElMeuCentreEnTransició “estem acompanyant a diversos centres educatius per fer realitat en eixos espais la transició energètica per la que apostem des del govern de Joan Ribó”. Per una banda, ha afegit, “estem fent un assessorament energètic per tal de reduir els consums i que siguen més eficients, ja que açò té efectes positius tant en el descens d’emissions de diòxid de carboni com en el descens de les factures que paguen en estos centres”. D’altra banda, ha ressaltat, “cada vegada són més les comunitats educatives que estan interessades a estudiar la possibilitat de fer autoconsum, de fer generació solar als seus sostres” i ha posat com a exemple el CEIP Ballester Fandos i la seua creació de la primera comunitat energètica escolar, al barri de la Malva-rosa.

El programa contempla que l’equip energètic de cada centre avalue les instal·lacions en relació amb l’energia del centre, així com l’ús que en fan i els hàbits de la comunitat educativa. Així es detecten problemes i es proposen opcions de millora conjunta. A més, incidixen en les fases de sensibilització, comunicació de resultats i propostes de millora i es realitzen tallers per involucrar al conjunt de la comunitat educativa.

En el programa d’enguany han participat els IES Ramon Llull, Sorolla, Isabel de Villena, Districte Marítim i Serpis. A més, s’han fet activitats puntuals de sensibilització en altres centres educatius i durant el pròxim curs el regidor ha avançat que es donarà continuïtat al projecte en tots els centres educatius que han participat enguany, a banda de sumar nous centres, com ara l’IES Cabanyal i la Universitat Popular d’Aiora.

El regidor ha posat en valor que amb els 61 tallers energètics d’enguany ja en són 93 els impartits fins ara, mentre que els tallers de sensibilització a l’alumnat s’han multiplicat per sis i ja en van 75 en dos anys; a més, enguany han tornat a impartir-se dos tallers a claustres i un a una AMPA. En total, són 3.037 les persones formades amb totes estes accions.

Casos pràctics

Un dels dos projectes pilot presentats durant la trobada de comunitats educatives ha sigut el de l’IES Isabel de Villena. Amb el nom “L’IES Isabel de Villena es connecta al sol” es proposen executar una instal·lació solar fotovoltaica en la coberta de l’institut per subministrar energia renovable de proximitat per a autoconsum del propi centre. A més, en optar per una modalitat de lloguer amb opció de compra no han de fer una inversió inicial important i la pagaran amb la reducció de la factura elèctrica gràcies a l’energia solar auto consumida.

Per altre costat, el projecte “Solidaritzant el Sol – Comunitat Energètica Solidària Malva-rosa”, impulsat pel CEIP Ballester Fandos, té com a objectiu executar una instal·lació fotovoltaica per reduir la factura del propi centre i alhora poder subministrar energia renovable a famílies del centre i població en risc de vulnerabilitat energètica. Per fer-ho possible acaben de crear la Comunitat Energètica Solidària Malva-rosa, amb la participació del centre, l’AMPA, l’ONG Save the Children i la Fundació València Clima i Energia, de la que penja com un dels seus dos equipaments l’Oficina de l’Energia.

Pujar