27 de gener de 2020 27/1/20

Un "llavat de cara" per al xalet de Blasco Ibáñez

Un "llavat de cara" per al xalet de Blasco Ibáñez - (foto 1)
  • L'Ajuntament de València inverteix 30.000 euros en la remodelació museogràfica del xalet de Blasco Ibáñez

La regidora de Cultura, Glòria Tello, ha anunciat que l’Ajuntament de València ha iniciat l’execució del projecte de remodelació museogràfica de la Casa Museu Blasco Ibáñez. Per evitar el tancament del centre, la intervenció s’abordarà en dos fases: primerament la planta baixa i, en acabar esta, s’iniciarà la renovació del primer pis. D’esta forma, els visitants sempre podran contemplar una part del museu i no s’interrompran les visites escolars.

El projecte, basat en la proposta museològica d’Emilio Sales, ha sigut dissenyat per Pep Beltran i Espirelius, i la producció corre a càrrec d’Art i Clar. El disseny ha tingut un cost de 7.260 euros i l’execució de la primera fase ha ascendit a 20.000 euros.

En la planta baixa la proposta d’Emilio Sales contempla una sèrie de vitrines i panells que narren les fites més destacades de la biografia de l’afamat novel·lista i polític valencià, des de la seua joventut, on es va forjar el seu tarannà romàntic i combatiu, al líder republicà i escriptor naturalista posterior.

També es contempla un recorregut per la seua experiència colonitzadora per Sud-Amèrica, els testimoni de la Gran Guerra, el seu paper com a guionista cinematogràfic i l’èxit clamorós als Estats Units, o l’afermament dels seus ideals.

Hi haurà un espai destinat a la historia de l’edifici i un àmbit per acollir exposicions temporals, que es renovarà periòdicament. La primera exposició temporal estarà dedicada a mostrar una part del llegat de Libertad Blasco-Ibáñez Blasco i Fernando Llorca Die conservat als fons de la Casa Museu.

En este cas es presentaran les targetes postals enviades per Vicente Blasco Ibáñez a la seua família i amics des dels més diversos llocs del món, testimoni de la seua afició viatgera i del seu vesant afectiu. També es comptarà amb sistema de projecció per a poder ser usada com a sala de conferències, i tindrà un sistema audiovisual que mostrarà l’extens fons fotogràfic vinculat a la figura de Blasco.

Esta remodelació i actualització de la proposta museogràfica del xalet de Blasco Ibáñez se suma les recents intervencions de restauració realitzades en la terrassa de l’edifici en les que s’ha restaurat la singular taula que s’hi troba ubicada en el centre del balcó i les cariàtides i capitells situats també en la balconada de la casa museu de Blasco Ibáñez, que van tindre un cost total de 6.930 euros.

La regidora Glòria Tello ha explicat que «el compromís de l’Ajuntament amb el llegat de Blasco Ibáñez és ferm i decidit i per això tenim al conveni amb la Fundació, a través de qual el consistori realitza una subvenció directa a la Fundació de 12.000 euros anuals, així com 30.000 euros anuals compromesos en inversions de l'Ajuntament en la casa museu i 20.000 euros anuals de l'Ajuntament en realització d'activitats culturals a la casa museu».

Pujar