24 de setembre de 2020 24/9/20

Llancen una campanya de reciclatge entre els hostalers de València

Llancen una campanya de reciclatge entre els hostalers de València - (foto 1)
  • L'Ajuntament promou el reciclatge de vidres entre els 2.000 comerços locals

MÉS FOTOS
Llancen una campanya de reciclatge entre els hostalers de València - (foto 2)

L’Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Gestió Sostenible de Residus Urbans, ha posat en marxa una campanya de reciclatge de vidre, dirigida a hotels, restaurants i cafeteries (HORECA), un sector que genera més del 50 per cent del vidre total que es consumix a la ciutat. La campanya es realitza amb la col·laboració de l’entitat Ecovidrio i s’espera arribar a un total de 2.000 establiments.

Tal com ha explicat Campillo, «és imprescindible fer campanyes específiques per a promocionar el reciclatge en este sector, ja que constituïx el primer generador de residus de vidre». Per això, s’ha dissenyat una campanya de visites personalitzades de sensibilització. Informadors i educadors ambientals visitaran un a un cada establiment per a informar de l’obligatorietat de reciclar el vidre, tal com assenyala l’Ordenança de residus i neteja de la ciutat de València.

Les persones responsables dels locals rebran també una carta signada pel regidor d’Ecologia Urbana i vicealcalde, Sergi Campillo, en la qual se’ls detallarà el contingut de la campanya i se’ls recordarà que l’ordenança assenyala com a obligatori el reciclatge dels residus en origen. «Però no solament informarem», ha explicat l’edil, «sinó que també els donarem les eines per a poder reciclar de manera còmoda i eficaç». Cada establiment rebrà uns poals específics en els quals recollir el vidre que generen, perquè puguen, posteriorment, traslladar-lo als iglús que hi ha en diferents punts de la ciutat. Els recipients més grans, que suposen un major pes, disposen d’un mecanisme específic per enganxar-los en l’obertura de l’iglú per a facilitar-ne el dipòsit.

Segons ha explicat el regidor, «durant l’any passat 2018, cada persona resident a València va produir un volum de vidre de 15,8 kg. Sabem que el sector de l’hostaleria és un dels grans productors i que la nostra ciutat està per damunt del percentatge estatal, perquè som una urbs amb molta hostaleria, molts restaurants i moltes cafeteries, ja que som una ciutat turística i, per això, és molt important incidir especialment en este sector».

Després de la primera visita informativa, els establiments que ho sol·liciten rebran el material per a reciclar i, posteriorment, es realitzarà una segona entrevista per a comprovar els nivells de reciclatge, escoltar els suggeriments i resoldre dubtes dels responsables dels locals. Finalment, es preveu una tercera trobada, en este cas amb els establiments que no prenguen part en la campanya i no contribuïsquen a reciclar, en la qual s’incidirà en l’obligatorietat del reciclatge en origen, i rebran una segona carta del regidor Sergi Campillo. Cal recordar que les multes previstes per incomplir la normativa en este cas poden arribar als 650 euros.

2.400 CONTENIDORS DE VIDRE PER TOTA LA CIUTAT

En el conjunt de la ciutat hi ha un total de 2.400 contenidors de vidre, repartits per tots els barris. En els últims dos anys se n’ha incrementat el nombre en més de 300, «de manera que estem posant totes les eines necessàries perquè les persones puguen reciclar vidre a València», ha assegurat Campillo.

El regidor i vicealcalde ha assenyalat la posada en marxa d’esta campanya, en el marc de les diferents iniciatives que s’han impulsat amb Ecovidrio els últims anys per a incrementar els nivells de reciclatge de vidre. Entre estes, ha citat la campanya «Porta a porta», desenvolupada els últims quatre anys a Ciutat Vella: una activitat que busca pal·liar les dificultats per a reciclar derivades de l’especial traçat dels carrers del districte del centre, amb una fisonomia que dificulta la instal·lació d’iglús en determinats punts i el pas dels camions de recollida de residus. Per mitjà d’esta campanya qualsevol responsable del sector d’hostaleria pot demanar que el camió vaja directament a la seua porta a recollir el vidre que genere.

Durant la setmana fallera, esta campanya porta a porta es trasllada al barri de Russafa, una zona que en eixes dates té nombrosos carrers tallats, la qual cosa impedix de nou que els camions hi puguen accedir. Les dos campanyes han incrementat de manera notable les xifres de reciclatge de vidre. A més, durant les dates festives es col·labora amb les comissions falleres amb la campanya denominada «La Gran Reciclà», que promociona esta acció entre les comissions: s’adapta un contenidor de vidre pròxim al casal faller amb el logo de la falla i s’anima totes les comissions a reciclar. Cal destacar també els premis que Ecovidrio atorga també a les falles que reciclen més durant eixa setmana.

Roberto Fuentes, representant d’Ecovidrio, ha agraït la implicació de l’Ajuntament de València i la seua predisposició per a posar en marxa i desenvolupar una campanya tan important per al sector HORECA. Fuentes ha recordat que el vidre és un element «infinitament reciclable, que no perd les seues propietats en ser reciclat, per la qual cosa no té sentit que acabe en un abocador».

Pujar