elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’IVC acull en la Filmoteca de València la presentació de la revista ‘Cabiria’ amb un informe sobre Berlanga

L’IVC acull en la Filmoteca de València la presentació de la revista ‘Cabiria’ amb un informe sobre Berlanga
  • La revista serà presentada el dijous 1 de desembre, a les 20 hores, pels historiadors de cinema Gonzalo Montón Muñoz i Áurea Ortiz

  • La sessió es completa amb la projecció en sessió única de ‘Los jueves, milagro’ (1957), de Luis García Berlanga

Cultura de la Generalitat, a través de l’Institut Valencià de Cultura, acull el dijous 1 de desembre, a les 20 hores, en la Filmoteca de València, la presentació del número 16 de la revista ‘Cabiria. Cuadernos Turolenses de Cine’, que inclou un dossier dedicat a Luis G. Berlanga, a més d’un article de la novel·lista Pilar Pedraza sobre un altre cineasta valencià, Ángel García del Val.

La presentació és a càrrec de Gonzalo Montón Muñoz, director de la revista, i d’Áurea Ortiz, tècnica de programació de la Filmoteca i autora d’un dels articles del número, que tracta sobre la influència del cinema de Berlanga en cineastes espanyols posteriors.

El cineasta Rafael Maluenda també col·labora en aquest homenatge al mestre valencià amb un article en el qual aborda el procés de producció i rodatge de ‘Berlanga!!’, el documental que va dirigir i va escriure en 2021, amb motiu de la celebració del centenari del naixement a València de Luis García Berlanga.

L’acte es tancarà amb la projecció, en sessió única, de ‘Los jueves, milagro’ (1957), de Luis García Berlanga. Inspirant-se en la suposada aparició de la Mare de Déu a les Coves de Vinromà (Castelló), Berlanga va dirigir aquesta pel·lícula rodada a Alhama de Aragón i Bubierca (Saragossa) i protagonitzada per l’estatunidenc Richard Basehart.

En aquesta coproducció hispanoitaliana destaca la presència de José Isbert, junt amb altres actors molt presents en el cinema de Berlanga com Alberto Romea, Juan Calvo, José Luis López Vázquez, Félix Fernández o Manuel Alexandre.

La pel·lícula és una sàtira sobre les aparicions miraculoses que va tindre problemes amb la censura religiosa i que va ser objecte de nombrosos talls i modificacions en el seu guió original per part d’un censor eclesiàstic.

La història transcorre en el balneari del poble de Fuentecilla, al qual ja no acudeix ningun visitant. Per a alçar el negoci, els amos inventen que sant Dimes s’ha aparegut al seu establiment, per la qual cosa el lloc torna a omplir‑se de clients.

Sobre la pel·lícula, Berlanga recordava: “Jo sempre deia que la primera meitat de ‘Los jueves, milagro’ era la meua millor realització, on havia harmonitzat millor el text amb la imatge i on m’havia trobat més còmode rodant. Ara, quan torne a veure-la, he confirmat que és una de les meues pel·lícules amb major fluïdesa narrativa, però també estic convençut que les imposicions de censura van arruïnar el final de la pel·lícula”.

Pujar