24 de setembre de 2020 24/9/20

L’Institut Valencià de Cultura i Teatre Escalante presenten ‘Biblioteca de sons i sorolls’

L’Institut Valencià de Cultura i Teatre Escalante presenten ‘Biblioteca de sons i sorolls’ - (foto 1)
  • Aquest projecte es podrà veure del 20 al 25 de novembre al Centre del Carme

  • Per la peculiaritat de l’escenografia i posada en escena, només 35 persones entraran en cada sessió

MÉS FOTOS
L’Institut Valencià de Cultura i Teatre Escalante presenten ‘Biblioteca de sons i sorolls’ - (foto 2)

Abel Guarinos, director de l’IVC ha presentat hui juntament amb Gloria Tello, directora de Teatres de la Diputació l’espectacle ’Biblioteca de sons i sorolls’, un treball de José Antonio Portillo i Enric Monfort coproduït per l’IVC i programat al Centre del Carme pel Teatre Escalante.

El projecte de la ‘Biblioteca de sons i sorolls’ va ser la primera coproducció presentada en el programa de coproduccions de l’IVC de l’any 2016, segons Guarinos “pel seu caràcter no convencional i per l’aposta de l’IVC de participar en aquest tipus de projectes que continuen creixent amb el temps i estan en constant evolució i que fusionen diverses disciplines artístiques com en aquest cas la música i el teatre.”

Gloria Tello ha definit la proposta com “una obra de xicotetes dimensions físiques però grans dimensions emocionals”. Així mateix, ha posat l’accent en la importància del teatre com “un viver d’experiències i un laboratori emocional per a l’educació en valors tan necessària en els nostres dies.”

A cavall entre la música i les arts escèniques sorgeix aquesta curiosa proposta. Una vertadera biblioteca octogonal de fusta, artesanal, en la qual cada objecte té el seu lloc i, per descomptat, té el seu so. Allí, els 35-40 visitants que entren en cada sessió, assisteixen a un relat en el qual el verdaderament important són les sensacions que els produeixen cada un dels sons.

En la ‘Biblioteca de sons i sorolls’ trobem un espai màgic habitat per un personatge obsessionat amb els sorolls en una biblioteca que funciona com el nostre cervell, que connecta sons i emocions, records i diàlegs; una quantitat d’objectes aparentment inútils que generen tot tipus d’harmonies i músiques amb l’ajuda dels joves espectadors assistents.

Un projecte de dues personalitats creatives singulars: el músic Enric Monfort i l’escenògraf Jose Antonio Portillo. Monfort és un músic versàtil, percussionista clàssic, compositor i creador d’espectacles. Ha destacat que és un espectacle viu, com un joc en el qual van afegint detalls. Per a Portillo  “no hi ha fronteres en la comunicació, a través de les arts escèniques, és possible comunicar-se persones de qualsevol edat”. José Antonio Portillo ja havia presentat l’anterior treball ’Biblioteca de cordes i nusos’, una instal·lació escènica interactiva que ha rodat per tot Europa durant més de quinze anys. És un artista plàstic, escriptor, editor, productor teatral, escenògraf i mestre d’escola que porta anys recopilant i explicant històries.

‘Biblioteca de sons i sorolls’ es va estrenar a la Universitat Jaume I de Castelló, es va representar, entre altres, al Teatre Principal de València, de Castelló i de Palma de Mallorca, als Teatros del Canal a Madrid, Temporada Alta de Girona i aquest mateix any ha format part de la programació del Teatre Lliure de Barcelona.

Aquest projecte es podrà veure del 20 al 25 de novembre en sessions matinals destinades a públic escolar i el dissabte i diumenge per la vesprada, a les 17.30 i 19.00 hores, per a públic general.

Pujar