30 de novembre de 2020 30/11/20

L'Institut Valencià de Cultura presenta a La Filmoteca una retrospectiva sobre Bernardo Bertolucci

L'Institut Valencià de Cultura presenta a La Filmoteca una retrospectiva sobre Bernardo Bertolucci - (foto 1)

  La Filmoteca de València organitza una completa retrospectiva sobre el cineasta italià Bernardo Bertolucci (Parma, 1941-Roma, 2018) en col·laboració amb la Cineteca di Bologna i el CSC-Cineteca Nazionale d'Itàlia, que es podrà veure del 2 de maig al 7 de juliol.

  La retrospectiva 'Li diria simplement vida: el cinema segons Bernardo Bertolucci' s'inaugura el dijous 2 de maig, a les 20.00 hores, amb la projecció d''Antes de la revolución" ('Prima della rivoluzione', 1964).

  La sessió comptarà amb la presentació d'Andrea Morini, comissari del cicle i programador de la Cineteca di Bologna, i de Juan Francisco del Valle Goribar, restaurador del Centro Sperimentale di Cinematografia-Cineteca Nazionale.

  'Antes de la revolución' és una història de reminiscències autobiogràfiques, inspirada en 'La Cartoixa de Parma', de Stendhal, però ambientada en la Itàlia dels anys seixanta, que descriu la crisi d'una generació desencantada a través del drama sentimental d'un jove militant comunista en conflicte amb la seua educació burgesa i la seua família.

  El mes de maig estan programades dues pel·lícules fonamentals en la història del cinema polític dels setanta que encaminen Bertolucci cap a la seua consagració internacional definitiva: 'La estrategia de la araña' (1970), basada en el relat 'Tema del traidor y el héroe', de Borges; i 'El conformista' (1970), basada en la novel·la homònima d'Alberto Moravia.

  D'aquesta primera etapa del cicle destaca la projecció del clàssic del cinema eròtic 'El último tango en París' (1972). La mítica pel·lícula protagonitzada per Marlon Brando i Maria Schneider es projectarà amb una còpia restaurada recentment.

  El mes de maig també estan programades pel·lícules de la primera etapa de Bertolucci com 'La commare secca' (1962), òpera prima del director italià amb guió de Pasolini; 'Partner' (1968), adaptació lliure del relat 'El doble', de Dostoievski; 'Amor y Rabia' (1969), film col·lectiu i episòdic sobre les relacions de parella; o 'La via del petrolio' (1967), sèrie documental de tres episodis sobre el petroli.

  Entre les pel·lícules del cicle que es podran veure a partir de juny figuren 'Novecento' (1976), 'La luna' (1979), 'La historia de un hombre ridículo (1981), el documental 'L'addio a Enrico Berlinguer' (1984), 'El último emperador' (1987), 'El cielo protector' (1990), 'El pequeño buda' (1993), 'Belleza robada' (1996), 'Asediada' (1998), 'Soñadores' (2003) i 'Tú y yo' (2012).

  Pujar