elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’IFIC obri la seua infraestructura de computació per a la Intel·ligència Artificial

L’IFIC obri la seua infraestructura de computació per a la Intel·ligència Artificial
  • L'Institut de Física Corpuscular ofereix recursos de càlcul a projectes científics de la Universitat de València i el CSIC que requerisquen tècniques com ara Machine Learning o Big Data

L'Institut de Física Corpuscular obri per primera vegada la seua infraestructura de computació per a la Intel·ligència Artificial, Artemisa, a projectes de recerca de la Universitat de València i el CSIC, en la Comunitat Valenciana, que requerisquen per al seu desenvolupament tècniques de Machine Learning o Big Data. Aquesta infraestructura singular compta amb el finançament de la Unió Europea i la Generalitat Valenciana.

L'Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de València, acaba d’obrir Artemisa a projectes d'investigació d'aquestes institucions científiques en la Comunitat Valenciana. Al llarg de tot el mes de febrer, els investigadors poden enviar propostes de projectes que requerisquen tècniques com Machine Learning o Big Data per al seu desenvolupament. Aquesta infraestructura singular compta amb el finançament de la Unió Europea i la Generalitat Valenciana dins del Programa operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2014-2020 per a l'adquisició d'infraestructures i equipament de R+D+i.

Artemisa (Artificial Environment for ML and Innovation in Scientific Advanced Computing) aprofita l'experiència i les capacitats del seu centre de càlcul, que alberga un dels nodes dedicats a la xarxa de computació (Grid) de les dades obtingudes per l'experiment ATLAS del Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC) del CERN, el major accelerador de partícules del món. A la fi de 2018, la Universitat de València va començar el procés d'adquisició de les màquines necessàries per a Artemisa, amb un finançament total d'un milió d'euros procedents de fons europeus FEDER i de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.

Aquest sistema de càlcul d'altes prestacions s'utilitza per a desenvolupar Machine Learning i Big Data Analytics. L'Aprenentatge de Màquines o Machine Learning és el conjunt de tècniques d'Intel·ligència Artificial més emprat avui dia, ja que permet als ordinadors fer tasques sense estar programats prèviament. Per Big Data Analytics s'entén el conjunt de tècniques per a tractar grans quantitats d'informació. Per a desenvolupar-los al màxim es requereix un tipus de processadors gràfics denominats GPUs, que amplia les capacitats de les tradicionals CPUs dels ordinadors.

Les tècniques d'Intel·ligència Artificial estan revolucionant la societat actual, com també el món de la investigació. En física de partícules s'utilitza Intel·ligència Artificial per a agilitar i millorar les cerques de ‘nova física’ entre la ingent quantitat de col·lisions produïdes dins el LHC i altres grans experiments en física d’astropartícules i cosmologia. Aquestes tècniques tenen aplicació també en Física Mèdica, on la Intel·ligència Artificial ajuda al diagnòstic mitjançant algoritmes que contribueixen a identificar lesions o tumors. Les aplicacions de la Intel·ligència Artificial per a resoldre problemes en altres àmbits de la ciència són múltiples.

Dins aquest context, la infraestructura dedicada a la Intel·ligència Artificial de l’IFIC esdevé una important eina per a impulsar la R+D+i de la Comunitat Valenciana. Artemisa disposa actualment de 240 terabytes (TB) per a emmagatzematge de dades, 22 servidors de càlcul d'altes prestacions i 8,25 TB de memòria RAM en total, a més d'un potent servidor de càlcul equipat amb 4 GPUs amb interconnexió d'alta velocitat. Després d'un període de prova reservat a projectes de recerca de l’IFIC, en aquesta segona fase Artemisa s'obri a projectes de la Universitat de València i centres del CSIC a la Comunitat Valenciana que requerisquen aquestes capacitats de càlcul. Fins al 29 de febrer s´hi poden enviar propostes.

Entre els projectes de l’IFIC que utilitzen aquesta infraestructura estan la millora de tècniques de diagnòstic mèdic; Machine Learning per a identificar partícules en els experiments del LHC, així com en altres experiments de física nuclear; i la Intel·ligència Artificial, per a experiments de física de neutrins. Alguns d'aquests projectes compten amb el suport de la Unitat Científica d'Innovació Empresarial de l’IFIC, un instrument finançat per la Agència Valenciana de la Innovació (AVI) de la Generalitat.

Pujar