2 de desembre de 2020 2/12/20

L'Hospital General de València és pioner en els tractaments del VIH, hepatitis B i C

L'Hospital General de València és pioner en els tractaments del VIH, hepatitis B i C - (foto 1)
  • La Comunitat Valenciana lidera a Europa el programa Focus per a eradicar el contagi de virus de transmissió sanguínia

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha sigut seleccionada per a desenvolupar el programa Focus, una iniciativa que persegueix la detecció i eliminació del contagi de virus de transmissió sanguínia (VTS). Concretament, a través del programa Crivalvir-Focus, les sigles del qual fan referència a Garbellat, València, Virus, Focus, el departament de Salut València-Hospital General ha realitzat el garbellat a més de 7.000 persones des de la seua posada en marxa el mes de febrer passat.

El programa possibilita la sistematització de la detecció, bàsicament en els centres de salut d'atenció primària, en integrar en el circuit clínic rutinari les proves de garbellat del VIH, l'Hepatitis C i B amb altres proves, utilitzant els mitjans ja existents. "Gràcies a l'esforç del personal sanitari amb aquesta estratègia estem aconseguint un diagnòstic ràpid, seguit d'un avís telemàtic al pacient, per a emprendre amb promptitud la seua atenció especialitzada i un tractament immediat.

Amb aquestes accions pretenem poder complir amb els objectius de l'OMS i ONUSIDA sobre l'eliminació del VIH i hepatitis en 2030", ha explicat el director gerent de l'Hospital General Universitari de València, Enrique Ortega. De febrer a juliol, el departament de salut València-Hospital General ha realitzat el garbellat a més de 7.000 persones que han permés detectar 8 nous casos de persones infectades pel VIH, 29 persones positives en HCV (hepatitis C) i 44 portadores del HBV (hepatitis B).

"Sense oblidar-nos de les accions destinades als anomenats grups de risc, el que perseguim amb aquest programa és ampliar el garbellat a la màxima població possible per a poder complir amb aquesta estratègia de garbellat universal a través del nostre sistema d'atenció primària i així aconseguir frenar la difusió de la malaltia entre persones que desconeixen ser portadores d'aquests virus. D'altra banda, ens permetrà conéixer en quines franges d'edat seria més rellevant realitzar més selectiva en la nostra Comunitat", ha assenyalat Ortega.

Focus és un programa de salut pública que ve desenvolupant-se als Estats Units des de 2010 en el qual ja s'han realitzat més de sis milions de test de sang per a VIH, Hepatitis C i Hepatitis B. "En el cas d'Espanya, amb un sistema de sanitat universal en el qual l'assistència està garantida la implementació del programa abasta el garbellat conjunt de les hepatitis B i C i del VIH. Aquesta estratègia conjunta és cost-efectiva", ha afegit. Segons Enrique Ortega, Espanya es troba entre els primers països susceptibles de l'eliminació dels virus VIH/VCH per darrere d'Islàndia, Geòrgia i Austràlia.

Incidència de 7,9 casos per 100.000 habitants a la província de València

El Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social va publicar el seu guia de recomanacions per al diagnòstic del VIH fent especial èmfasi en l'oferta de la prova de forma rutinària a persones entre els 20 i els 59 anys en centres d'atenció primària a qui se'ls haja indicat una extracció de sang i en províncies les taxes de les quals de nous diagnòstics siguen superiors al percentil 75, calculat en els últims tres anys.

La província de València es troba en el percentil 77, amb una incidència de 7,9 casos per 100.000 habitants. La Comunitat Valenciana ha sigut pionera en la universalització de l'abordatge i tractament de tots els pacients amb Hepatitis C, la qual cosa va suposar un important camí cap a l'eliminació de la malaltia.

Per això, ha sigut la primera ciutat europea a ser inclosa en aquest programa. El programa suposa una resposta a les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut sobre l'augment del garbellat i de Onusida, que va publicar els objectius 90-90-90 (90% diagnosticat, 90% en tractament i 90% eliminació del virus). Així mateix, respon a les recomanacions sobre el VHC de l'Estratègia Global del Sector Salut -GHSS, per les seues sigles en anglés- que va instar a l'eradicació de l'hepatitis viral, com una de les principals amenaces per a la salut pública per a l'any 2030.

Pujar