L'exposició més inèdita de l'artista Manolo Millares ja està en el MuVim de València
Fins a l'1 de desembre, els assistents podran gaudir d'una col·lecció composta per 26 pintures
El Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVim) acull des d'este dimecres una exposició inèdita en la Comunitat Valenciana de l'artista Manolo Millares. Sota el títol Circa els cinquanta (Buscant la dimensió perduda), la Fundació Antonio Pérez a Conca i MuVim s'han unit per a oferir a la societat el millor del llegat de l'artista, que a més pròximament tindrà lloc el centenari del seu naixement.
Fins a l'1 de desembre, els assistents podran gaudir d'una col·lecció composta per 26 pintures, que recorre des d'una selecció de les seues obres primerenques dels anys 50, formada per murs, pictografies i primeres arpilleres; fins a arribar a les seues arpilleres més conegudes, així com algunes peces fílmiques i musicals vinculades a Millares.
Algunes de les seues obres compten amb la particularitat adquirida després de la indagació que Millares va abordar en les anomenades pictografies durant els anys 50, ja que en eixe moment les seues obres comencen a adquirir característiques d'un collage de matèries diverses, principalment xicotetes fustes, teixits i elements d'origen mineral (tessel·les, restes ceràmiques i pigments d'aspecte arenós).
Així ho han presentat este dimecres el diputat de Cultura, Paco Teruel; el director del MuVIM, Rafael Company; el cap d'exposicions del MuVIM, Amador Griñó; el director de la Fundació Antonio Pérez de la Diputació de Conca, Jesús Carrascosa; i el comissari de la mostra, Alfonso de la Torre.
Per part seua, el diputat de Cultura, ha destacat que esta exposició és un reflex “de la bona faena i la cooperació entre els dos museus”. També ha indicat que “este artista canari, és un dels principals reivindicatius del llenguatge plàstic”. A més, el director del MuVim ha posat l'accent en la “importància de l'estructura de confiança” amb la Fundació Antonio Pérez; el treball del comissari de la mostra; així com “la participació i implicació de la família de Millares”.
D'altra banda, el cap d'exposicions del MuVIM ha assenyalat que “estem inaugurant una exposició del nivell del Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia”, i ha puntualitzat “la relació de Millares i la ciutat de València”, ja que l'artista és “una de les pedres angulars del modernisme en la península ibèrica”. En este sentit, el director de la Fundació Antonio Pérez de la Diputació de Conca ha explicat que després d'exposar esta mostra en el MuVim, “el llistó està tan alt que és insuperable, hem portat el millor que teníem”.
Finalment, el comissari de la mostra ha explicat que l'exposició fa un recorregut per la carrera artística de Millares, que es caracteritza per crear “clots infinits de misteri”, convertint-se en “un dels primers artistes que utilitzaven elements industrials com a forma de creació de les seues pintures”.
Més sobre Manolo Millares
Nascut a Las Palmas en 1926 i mort a Madrid en 1972, Millares va contribuir a renovar la creació artística en el context de l'Espanya franquista dels anys 50 i 60. També va impulsar diversos grups de renovació, com el LADAC (Els arquers de l'art contemporani) en 1950 a Las Palmas i El Pas, en 1957 a Madrid.
La seua obra va viure una primera etapa fins a 1955, amb un llenguatge pròxim al surrealisme i a les arrels de la cultura aborigen de Canàries, i una segona marcada per l'informalisme.