elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’exposició ‘Estampes en transició’ obri les portes a La Nau amb 130 obres gràfiques d’un centenar d’artistes

L’exposició ‘Estampes en transició’ obri les portes a La Nau amb 130 obres gràfiques d’un centenar d’artistes
  • La mostra, comissariada pel professor de la Universitat de València Felipe Jerez, es pot visitar a la Sala Martínez Guerricabeitia fins al 3 de setembre després d’haver viatjat a Algemesí i a Albaida

MÉS FOTOS
L’exposició ‘Estampes en transició’ obri les portes a La Nau amb 130 obres gràfiques d’un centenar d’artistes - (foto 2)

La Universitat de València ha inaugurat aquest dijous, 11 de maig, a la Sala Martínez Guerricabeitia del Centre Cultural La Nau, l’exposició ‘Estampes en transició. Obra gràfica de la col·lecció Martínez Guerricabeitia’, que es podrà visitar fins el pròxim 3 de setembre. València és la tercera ciutat que acull aquest ambiciós projecte expositiu, el qual arrancà l’any passat a Algemesí per a itinerar després a Albaida.

En aquesta ocasió, són 130 obres gràfiques d’un centenar d’artistes de la col·lecció d’art contemporani de la Universitat de València les que s’exhibeixen, disposades pel professor Felipe Jerez, comissari de la mostra i responsable acadèmic del projecte.

L’espai de la Sala Martínez Guerricabeitia ha permés incrementar el nombre d’obres visitables respecte a les exposades a Algemesí (112) i a Albaida (103).

Al llarg del projecte, el professor Felipe Jerez ha reconegut “l’esforç” perquè ‘Estampes en transició’ “exemplifique la riquesa i varietat de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia -no és casualitat que dos terços de la col·lecció siguen estampes, de tècnica, estil i tema diversos-”, diu, agrupant-les amb elements comuns de representació i una paraula definitòria i coincident per a elles, en forma de 17 seccions que mostren els interessos, les idees i els sentiments tant dels col·leccionistes en adquirir les obres com de l’art gràfic creat entre les dècades dels 70 i els 90 del segle XX. Aquestes paraules són: lluita, amor, futur, paisatge, sexe, tradició, realitat, violència, naturalesa, abstracció, mort, poder, geometria, retrat, política, desigualtat i repressió.

“És una oportunitat per a gaudir gratuïtament d’obres representatives d’artistes com ara Josep Renau, Manuela Ballester, Lichtenstein, Adami, Chillida, Teixidor, Tàpies, Saura, Anzo, Nassio, Yturralde, Arroyo, Vento, Horacio Silva, Richard Lindner, Rosa Torres, Carmen Calvo, Rafael Canogar, Juan Genovés, José Ortega, Antoni Miró, Agustín Ibarrola, José Luis Verdes, Equipo Crónica o Equipo Realidad”, apunta. Obres totes elles pertanyents a la Col·lecció Martínez Guerricabeitia, una de les col·leccions universitàries espanyoles d’art contemporani més importants, formada per quasi mig miler d’obres i que va ser llegada a la Universitat de València el 1999.

Segons explica Felipe Jerez, “es tracta de peces realitzades mitjançant diverses tècniques (xilografia, linografia, aiguafort, aiguatinta, litografia i, majoritàriament, serigrafia), tant en negre com en color, i algunes d’elles són proves d’artista, és a dir, les primeres del tiratge, o estan dedicades als seues propietaris inicials: Jesús Martínez Guerricabeitia i Carmen García Merchante”.

L’exposició està organitzada pel Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València, la Fundació General de la Universitat de València i la Col·lecció Martínez Guerricabeitia, i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de València.

En la inauguració de la mostra, aquest dijous, han estat presents la vicerectora de Cultura i Societat, Ester Alba; l’antic director de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia i patró de la Fundació General de la Universitat de València, José Pedro Martínez; el director d’activitats de la Col·lecció, José Martín; i el comissari, Felipe Jerez.

La vicerectora ha destacat el caràcter itinerant de la mostra, una línia de treball pròpia del Vicerectorat que dirigeix per tal que “la cultura universitària traspasse aquests murs i recale en la societat”, ha dit. “El propòsit de la Universitat de València és convertir la cultura en un dret accessible en igualtat de condicions per a totes i tots, i, per tant, en un dret democràtic”, ha afirmat.

José Pedro Martínez ha reconegut sentir-se “impressionat” en veure més d’un centenar de les obres, moltes d’elles personalitzades, exposades a la sala dedicada a la seua família i com el comissari ha articulat la tesi de la mostra a partir d’una producció artística heterogènia a través dels conceptes.

L’exdirector de la Col·lecció, fill de Jesús i Carmen, ha recordat així mateix la relació personal que van mantindre els seus pares amb els artistes que ara es troben presents a la col·lecció d’art contemporani de la Universitat. “És un goig gaudir d’aquesta obra, molta d’ella dedicada o adquirida fora de mercat, perquè posseeix un contingut personal el qual il·lustra clarament el concepte de mon pare quant a objectiu de la col·lecció: exercir un mecenatge, no només econòmic, sinó també personal i intel·lectual, brindant tot el seu suport als artistes contemporanis”, ha reflexionat.

El professor José Martín, per la seua banda, ha destacat que “tant les obres presentades en aquesta exposició com les seues motivacions tenen un desig semblant de compartir l’art amb la societat, de traspassar els circuits artístics i arribar a més destinataris dels habituals”. De fet, els artistes que les van crear, multiplicant-les mitjançat el gravat o la serigrafia, pretenien que foren accessibles per a més gent que les pintures, ha matisat, per a concloure: “Ara la Universitat de València pretén compartir amb la ciutadania una de les col·leccions artístiques que es caracteritza, justament, per ser un art social, el document d’una època en què els artistes intentaren adreçar-se a la societat en el seu conjunt”.

I és que un dels objectius culturals de la Universitat és precisament preservar, enriquir, estudiar i difondre el seu patrimoni artístic a través de projectes que busquen un acostament encara major d’aquests béns a la societat, gràcies a l’organització de mostres dins i fora de la ciutat de València.

‘Estampes en transició. Obra gràfica de la col·lecció Martínez Guerricabeitia’: https://links.uv.es/TRv1w3f

Pujar