elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'ETNO. Museu Valencià d'Etnologia presenta la I Edició d'Incontrolat Cicle de Cinema Documental i Etnografia

L'ETNO. Museu Valencià d'Etnologia presenta la I Edició d'Incontrolat Cicle de Cinema Documental i Etnografia
  • El cicle mostra documentals no vists a la Comunitat Valenciana premiats en festivals internacionals com la Berlinale

La setmana que ve arrenca a València la primera edició de L'INCONTROLAT, un cicle de cinema que explora les relacions entre el documental i l'etnografia/antropologia.

La mostra compta amb 4 projeccions realitzades “a la fresca” (patis del museu) entre el dimarts 13 i el divendres 16 de juliol. “El cicle pretén aprofundir en la capacitat del documental per a comprendre les nostres societats, abordant temes com les cures a les persones majors, els territoris de frontera, el canvi climàtic o la postcolonialitat” ha explicat el diputat de Cultura Xavier Rius qui també ha destacat “l’experimentació continua, la innovació en la programació, i la creativitat de l’ETNO per obrir noves vies de comunicació amb el públic”.

L'INCONTROLAT té com a objectiu acostar al públic una selecció de documentals de caràcter etnogràfic. Són obres premiades en festivals internacionals que no han estat estrenades sales ni en festivals de la Comunitat, i que tampoc estan accessibles en plataformes digitals. El programa es compon de 4 documentals:

Mother, de Kristof Bielsen, una obra que s'endinsa en residències de majors de luxe en països del sud global, com Tailàndia, per a acollir a ciutadans europeus acomodats. La peça és una extraordinària observació sobre la dificultat de cuidar als nostres majors, i les transformacions que van sofrint les cadenes globals de cures.

En l'àmbit estatal, destaca l'estrena a València de Anunciaron Tormenta, de Javier Fernández Vázquez. El documental ha passat en 2020 per la Berlinale, el Documenta Madrid o el DocsLisboa. L'obra aborda la poc investigada memòria del passat colonial espanyol a Guinea Equatorial. Això es realitza a través dels relats orals de la comunitat bubi, endinsant-se en la selva per a traçar l'assassinat d'un dels seus últims reis.

Els altres dos documentals que complementen el cicle són Budha in Africa, premiat com a millor documental de Sud-àfrica, i A Shape of Things to Come, un documental de frontera que es converteix en tota una etnografia del desert de Sonora, endinsant-se en l'autosupervivència enmig del col·lapse ambiental global.

Totes les pel·lícules es projectaran a les 22h i l'accés al cicle és gratuït sense reserva prèvia, fins a completar l'aforament.

Pujar