elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'estàtua de Vinatea es quedarà en la plaça de l'Ajuntament després de la seua remodelació

L'estàtua de Vinatea es quedarà en la plaça de l'Ajuntament després de la seua remodelació
  • Sandra Gómez ha plantejat “la necessitat de construir un relat sobre la seua figura històrica perquè siga accessible”

El ple municipal de l'Ajuntament de València ha aprovat el manteniment de l'escultura del jurat de València, Francesc de Vinatea, en la mateixa plaça de l'Ajuntament una vegada culmine la remodelació urbanística pendent. Així, la vicealcaldessa i regidora d'Urbanisme, Sandra Gómez, considera que “el procés de participació ciutadana sobre la remodelació de la plaça ha demostrat que hi ha un esbalaïdor desconeixement sobre la figura de Vinatea” i ha plantejat “la necessitat de construir un relat sobre la seua figura històrica perquè siga accessible”.

Per part seua, la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha destacat “la indubtable importància històrica del jurat de la ciutat, a qui no se li pot negar la seua valentia”. Per a Tello, “el cavaller Francesc de Vinatea és tot un símbol” i ha demanat que s'aprofite la reforma de la plaça per a “dignificar i millorar la visibilitat de l'estàtua i per a difondre la seua tasca”.

La regidora del Partit Popular, María José Ferrer Sansegundo, considera que “no queda clara quina és la posició del govern respecte a Vinatea perquè, fins ara, tot són declaracions evanescents”.

Per part de Ciutadans, la regidora Amparo Picó creu que “els personatges històrics es mereixen el màxim respecte” i que a l'equip de govern li falta “sensibilitat respecte a la història de València”.

Finalment, el regidor de Vox, José Gosálbez, ha assegurat que “respecta la figura de Vinatea com a personatge històric valencià i espanyol” però ha anunciat el vot en contra de la moció aprovada per rebutjar la recuperació del dret foral valencià i “de l'actual estat de les autonomies, que han portat divisió, desigualtat i malbaratament”.

En el debat de la moció també han intervingut diverses entitats valencianes. Joan Batiste Sancho, en nom de l'Insigne Capítol de l’Almoina de Sant Jordi dels Cavallers del Centenar de l'Emploma, ha sol·licitat el manteniment de l'escultura per considerar que “la història dona sentit de pertinença i ajuda a aprendre als pobles, que fonamenten el futur a partir del passat”.

Per part del Grup d'Acció Valencianista, GAV, Josep Enric Nadal considera que el jurat Vinatea és símbol de la “grandesa del Regne de València i de la relació dels valencians amb el monarca” i ha demanat que “no es retire l'estàtua de Vinatea de la plaça major del Cap i Casal”.

Pujar