elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'art testimonial d'Antoni Miró inaugura La Base com a espai obert a la reflexió

L'art testimonial d'Antoni Miró inaugura La Base com a espai obert a la reflexió
    MÉS FOTOS
    L'art testimonial d'Antoni Miró inaugura La Base com a espai obert a la reflexió - (foto 2)
    L'art testimonial d'Antoni Miró inaugura La Base com a espai obert a la reflexió - (foto 3)

    València ja compta des de hui amb un nou espai cultural, La Base, que s'inaugura esta vesprada amb una exposició d'Antoni Miró, oberta fins al 30 de desembre. "La nova sala de cultura de La Marina de València és un espai sorprenent per la seua qualitat i versatilitat", ha afirmat Nèstor Novell, organitzador de l'exposició, en l'acte de presentació que ha tingut lloc este matí a La Base i on ha participat també l'artista alcoià, Antoni Miró, el comissari, Fernando Castro i el director general del Consorci València 2007, Vicent Llorens. "És un espai fantàstic per presentar art i cultura contemporània", ha afirmat Castro.

    La Presidència de la Generalitat Valenciana i la Conselleria de Cultura, al costat de l'Ajuntament de València, l' IVAM i La Marina de València, han organitzat l'exposició "Antoni Miró a la Base", que obri la programació cultural de "La Base", l'antiga seu de l'equip Alinghi transformada a "la base" de la cultura, la creativitat i la innovació. "Hem recuperat un antic edifici industrial relacionat amb la nàutica i la Copa Amèrica per a un ús públic, ciutadà, relacionat amb el que ens identifica, la cultura, com a element de progrés", explica Llorens, qui situa esta iniciativa en l'estratègia d'apropiació ciutadana de la Marina de València.

    "La Marina és de tots", afegeix, "un territori obert a la ciutadania, a les institucions, on ningú està exclòs". Llorens defineix La Base com un "espai d'agitació" i destaca "l'univers artístic d'Antoni Miró" com una opció "magnífica" per introduir missatges clars que agiten el pensament en una societat confusa com l'actual.

    Un espai d'experiència artística i debat

    Amb més de 170 obres, l'exposició mostra l'obra més recent de Miró, des del 2012 a l'actualitat, i acosta la seua visió personal de la realitat social i cultural a través de diferents sèries: Mani-festa, Nuus/Nues, Suite Havana, Costeres i ponts, Suite eròtica i Personatges. El comissari, Fernando Castro, assenyala que "és fonamental que vinga gent que no estiga d'acord" ja que es pretén "crear un espai d'experiència artística, de debat reflexiu, d'antagonisme i dissidències". Parafrasejant a Baudelaire, Castro ha afirmat també que la crítica d'art, com a testimoniatge del present, ha de ser "parcial, apassionada i política". "Com un sismògraf que detecte els moviments", explica.

    Miró ha respost també a la polèmica sorgida entorn de les escultures "eròtiques" situades en el recinte: "No és per a tant. És també una oportunitat per reflexionar. Les escultures estan inspirades en ceràmica quotidiana de fa 2500 anys. Farà que vinga més gent a l'exposició". Per la seua banda, Castro també li ha llevat importància: "Anem a batre el record del món en selfis"

    Visites guiades, tertúlies i catàleg musicat

    L'exposició pretén ser un reconeixement a la fructífera trajectòria d'Antoni Miró. A més de la mostra, s'ha editat un catàleg de l'exposició dirigit per Fernando Castro i un catàleg musicat sobre la seua obra, dirigit per Feliu Ventura i elaborat per deu músics valencians de diferents tendències, que es presentarà el proper 21 d'octubre.

    L'exposició estarà oberta fins al 30 de desembre en el següent horari: de dilluns a dimarts, de 10h a 19h, els divendres de 10h a 21h i els dilluns romandrà tancada.

    S'oferiran visites guiades a col·lectius culturals i socials, així com visites didàctiques per a centres educatius i tallers per a famílies els diumenges al matí.

    Juntament amb l'IVAM, s'estan organitzant també dues xerrades-debat entre gestors culturals, crítics d'art i intel·lectuals per abordar l'obra de Miró des de perspectives diverses.

    La Base comença la seua marxa

    Este edifici singular i reinventat sorprendrà al públic des de la pròpia façana, que ja llueix un mural de Hyuro. L'artista urbana estrena un llenç viu dedicat a intervencions efímeres, on artistes internacionals explicaran històries amb continguts socials que convidaran a la reflexió.

    El Consorci València 2007 ha recuperat la planta baixa de l'antiga base Alinghi (1.980 m2 i 13m d'altura) per obrir-la a la ciutat i convertir-la a "La Base" de les indústries creatives i culturals, un espai viu, dinàmic i innovador; un lloc permeable i obert, de trobada i intercanvi, amb una programació d'activitats contínua. A més de l'exposició d'Antoni Miró, s'estan organitzant ja esdeveniments diferents com altres mostres expositives o unes jornades de debat al voltant de la València del futur, que es presentaran en breu.

    Des de 2016, la base del Alinghi ha acollit en vàries ocasionis activitats relacionades amb la innovació i l'espai públic. Al novembre de 2016, l'hangar va ser la seu de Civic Factory Fest La Marina de València, primera plataforma d'innovació urbana on els múltiples agents que habiten el territori buscaven respostes als problemes de la ciutat. Al desembre del mateix any, va anar l'escenari dels València Startup Awards, el lliurament de premis a les propostes més innovadores de la ciutat. En 2018, la que fos tenda del Alinghi ha albergat el cicle de converses Living Lab de la Marina de València, debats de reflexió oberts que interconnecten a referents locals, nacionals i internacionals.

     

    Pujar