21 de gener de 2021 21/1/21

Lambda reclama mesures efectives per promocionar la prova del VIH en tot el circuit assistencial

Lambda reclama mesures efectives per promocionar la prova del VIH en tot el circuit assistencial - (foto 1)
  • Lambda es suma a la visibilització, hui 1 de desembre, per a eliminar tot tipus d'estigma i discriminació cap a les persones amb VIH

MÉS FOTOS
Lambda reclama mesures efectives per promocionar la prova del VIH en tot el circuit assistencial - (foto 2)

Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, reclama mesures valentes i efectives per a promocionar la prova del VIH i la prevenció combinada en tot el circuit assistencial, així com el desenvolupament del Pacte Social per la No Discriminació i la Igualtat de Tracte Associada al VIH, al costat d'altres entitats com AVACOS-H, CCASCV, ASHECOVA i Àmbit, agrupades totes en Calcsicova, la Coordinadora d’Associacions de VIH-sida de la Comunitat Valenciana, y la coordinadora estatal CESIDA.

Fran Fernández, coordinador general de Lambda, explica que es necessita «una adequada educació sexual integral per tal d’evitar la transmissió del VIH entre la població més jove», així com una informació actualitzada sobre el VIH perquè «molta gent encara no sap que les persones amb VIH en tractament amb una càrrega viral indetectable no transmiteixen el VIH».

A les 12:30 s’ha celebrat una concentració a la plaça de l’Ajuntament per a llegir el Manifest pel Dia Mundial del VIH i la sida amb les reivindicacions de l'1 de desembre que, a més, podran veure's durant tot el dia en les xarxes de Lambda i d’altres col·lectius que formen part de Calcsicova, amb l'etiqueta #HoyMasQueNunca perquè és imprescindible aconseguir visibilitat per a no retrocedir en drets i avanços socials.

Des de Lambda lluiten per a eliminar tot tipus d'estigma i discriminació, també en el sistema de salut, on les persones trans amb VIH són especialment estigmatitzades i, per això, recorden que és fonamental que el personal sanitari tinga els recursos suficients, formació i habilitats psicosocials per a abordar de manera satisfactòria les necessitats específiques del col·lectiu LGTB+ amb VIH.

En aquest sentit, Lambda porta des de fa més de 10 anys, al costat de la Federació de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (FELGTB), un programa d'atenció a treballadores i treballadors del sexe. Durant tot l'any es reparteix material preventiu i s'ofereix informació personalitzada sobre salut sexual i atenció a necessitats d'índole sociosanitària, tant en la seu de Lambda com en els espais de treball sexual de carrer i habitatges particulars.

No obstant això, Lambda insisteix que qualsevol persona amb una vida sexual activa ha de realitzar-se proves de ITS, almenys, una vegada a l'any per a evitar diagnòstics tardans i, així, parar la transmissió del virus. «És fonamental fer-se la prova del VIH per accedir a tractaments el més prompte possible, millorar la qualitat de vida de les persones amb VIH i frenar la transmissió del virus», explica Tina Belando, psicòloga responsable dels programes de Salut Sexual de l’entitat.

Concurs fotogràfic “Davant l'estigma, captura la VIHda”

El col·lectiu LGTB+ de València ha organitzat també el concurs fotogràfic “Davant l'estigma, captura la VIHda” per a trencar amb els prejudicis socials associats al VIH. La fotografia guanyadora, triada per un jurat relacionat amb l'activisme i amb el món de la fotografia, ha sigut “Respectar la diversitat”, de Daniel Oliver.

L'exposició que havia de ser present al llarg del mes de desembre en la seu de Lambda serà traslladada a les seues xarxes socials davant la impossibilitat de poder mantindre-la oberta al públic.

Pujar