24 de setembre de 2020 24/9/20

L'Albufera, bressol de la tradició arrossera

L'Albufera, bressol de la tradició arrossera - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  L'Albufera, bressol de la tradició arrossera - (foto 2)
  L'Albufera, bressol de la tradició arrossera - (foto 3)

  És sens dubte un dels paisatges més emblemàtics amb els quals compta la ciutat de València. Allunyada del nucli urbà, deixa de costat la modernitat del centre i manté en essència la tradició més pura. L'Albufera és considerada per a molts un tresor de la naturalesa, i per a molts altres un mitjà de vida gràcies als cultius que en el seu interior alberga. I és que, a més de la seua postal, es tracta d'un dels aiguamolls costaners més importants i representatius de la nostra península.

  L'arròs plena els seus racons, i alguna cosa que molts desconeixen és que en aquest entorn privilegiat va nàixer el tradicional plat de la paella convertint a aquest lloc en el bressol de la tradició arrossera. Però no sempre ha sigut així, sinó que l'arròs va començar a cobrar important protagonisme en aquest xicotet mar al voltant del segle XVIII, moment en el qual agricultors locals van descobrir el partit que li podien traure a la humitat que s'aglutina en la zona.

  Així va començar una pràctica que arriba als nostres dies, i que arranca amb el conegut com “aterrament” de les canyes d'arròs. El seu cultiu té una durada d'aproximadament 6 mesos, encara que el procés dura tot l'any i manté en continua activitat als agricultors del lloc. Després de l'espera arriba el moment de recol·lectar el sembrat. Un fer que es converteix en una cita de referència per als amants de la història i la cultura, perquè el sol poder viure en primera persona com es reprodueix aquesta pràctica és ja un luxe que no es troba a l'abast de tots.

  Batejada com la Festa de la Sega, i impulsada per la Denominació d'Origen Arròs de València, es tracta d'un espectacle que impacta a tot el que el viu a causa de la seua bellesa estètica i també la seua mirada nostàlgica. En aquesta última edició, ha congregat a més de 3.000 persones al seu voltant.

  La Festa de la Sega de l'Arròs podria dir-se que és una homenatge a tots aqueixos anys de tradició arrossera, on a més de contemplar els treballs realitzats es poden degustar diferents modalitats d'arròs. Una festa cent per cent valenciana, que acosta als nostres dies les antigues formes de recol·lecció de l'arròs fent-nos traslladar la nostra ment a aquells anys on la mà de l'home prevalia per damunt de tota la resta, perquè en cap moment es fa cap ús de les maquines.

  Aquesta és sol una de les xicotetes tradicions que continuen creixent la capital del Túria, i que continuen sent de gran interés per als veïns més nostàlgics.

  Pujar