24 de novembre de 2020 24/11/20

L´Ajuntament de València contracta d'emergència un recurs per allotjar 15 persones drogodependents sense llar i prestar-ne atenció diürna a altres 50

L´Ajuntament de València contracta d'emergència un recurs per allotjar 15 persones drogodependents sense llar i prestar-ne atenció diürna a altres 50 - (foto 1)
  • Isabel Lozano: “València té allotjades 778 persones sense llar en tot un desplegament de recursos públics sense precedents”

L’Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Servicis Socials dirigida per Isabel Lozano,  ha contractat hui un nou servici per allotjar 15 persones sense llar i atendre’n diàriament 65, majors d'edat i consumidores de drogues, amb malalties mentals o tractament de VIH, al Centre d'Intervenció de Baixa Exigència per a drogodependents (CIBE), que gestiona la Fundació Salut i Comunitat, per un preu total de 20.849,6 euros, per al pròxim mes.

El servici d'allotjament es prestarà de 21 a 10 hores i de 16 a 18 hores, de dilluns a divendres. Els caps de setmana l’horari s’amplia de 10 a 18 hores, de matí, i  nocturn, de 21 a 10 hores. En l’horari diürn tindrà capacitat per atendre 65 persones.

Les prestacions que se faciliten en este nou recurs són les de dutxa, descans en butaques relax, alimentació, bugaderia, taquilles, atenció social, atenció sanitària, activitats d'oci: tallers, videofòrum, ús d'ordinadors, televisió, wifi lliure i biblioteca i, també, provisió de tabac.

La regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, ha posat en valor “la importància de la atenció a unes persones que, per la seua situació d’adiccions i salut, tenen moltes més dificultats per accedir a recursos d’allotjament que estem activant”. Per altra banda, ha destacat que “a diferència del protocol que s’està seguint en altres grans ciutats, a València estem generant diversos espais d’allotjament, amb habitacions individuals i equips professionals diferents, per minimitzar el risc de contagi de la malaltia i on cada recurs s’està assignant al centre de salut de zona per fer també un seguiment mèdic de les persones allotjades”.

Lozano ha fet balanç del nombre de places que hi ha a dia de hui per a persones sense sostre “que està en constant increment, ja que dia darrere dia incloem nous recursos públics que anem contractant des de l’Ajuntament, amb els quals es dóna una atenció integral, amb servici de menjador, dutxes, oci, etc... Es tracta d’un desplegament de recursos públics en este sentit que mai abans s’havia fet”.

Actualment, l'Ajuntament de València compta amb 778 places d'allotjament per donar resposta a la crisi sanitària provocada pel coronavirus. Els recursos urgents que ha contractat la Regidoria de Servicis Socials fins al moment són la residència per a esportistes d'elit de la Petxina, l'hostal Stella Maris (plaça del Tribunal de les Aigües), hostal La Barraca (passeig de Neptú), Convent de Torrent i el CIBE contractat hui, a Patraix. La regidoria continua rastrejant possibles recursos per continuar incrementant l'oferta de places.

Per últim, la regidora Lozano ha recordat que “un dels nostres objectius en este mandat és la construcció del primer alberg municipal per a persones sense sostre. Un recurs que la ciutat de València no té, a diferència de moltes altres ciutats de l’Estat espanyol, que compten amb albergs municipals des de fa molts anys. Ja tenim localitzat l’espai on anirà ubicat i esperem poder comptar al llarg d'este mandat també amb este espai, que incrementarà el nombre de places per atendre al col•lectiu de sense sostre a València”.

Pujar