23 de gener de 2020 23/1/20

L'Ajuntament de València activa el protocol per l'onada de calor

L'Ajuntament de València activa el protocol per l'onada de calor - (foto 1)

  La campanya finalitzarà el 30 de setembre, llevat que les condicions meteorològiques n’aconsellen la modificació. Des del Servici de Sanitat s'ha dissenyat el procediment de coordinació amb els diferents servicis i seccions municipals implicats, «amb l'objectiu de millorar la informació i atenció a la ciutadania, així com donar més efectivitat a les actuacions de la campanya», en paraules de l’alcalde de Valènncia, Joan Ribó. De fet, segons ha explicat Ribó, «la finalitat última és previndre els riscos greus que comporten una exposició prolongada a la calor; les administracions tenim la responsabilitat de previndre els riscos greus i posar els mitjans adequats per pal·liar-los». Tal com s’assenyala en el texto, «les altes temperatures poden provocar situacions complicades, especialment el denominat colp de calor, que pot arribar fins i tot a provocar la mort o seqüeles importants si no és tractat de forma immediata».

  Es distingixen tres nivells de risc per damunt del nivell verd, que reflectix una situació de normalitat: groc (risc moderat), taronja (risc alt) i roig (risc extrem). I es recullen detalladament les tasques que ha de desenvolupar cadascun dels servicis municipals en cada paràmetre. S'estima que hi ha un nivell moderat de risc amb un perfil baix d'intervenció (nivell groc) quan la temperatura prevista per al dia en curs i l'endemà és igual o superior a 35 °C i inferior a 39 °C. Es considera que el nivell de risc és alt (taronja) quan la temperatura màxima prevista per al dia en curs i l'endemà és igual o superior a 39 °C i menor de 41 °C. I s'assenyala com a nivell de risc extrem (roig) quan la temperatura màxima prevista per al dia en curs i l'endemà és igual o superior a 41 °C.

  Alguns símptomes que poden ajudar a reconéixer un colp de calor són, entre altres, una temperatura corporal elevada (39,5 °C a la boca), tindre la pell enrogida, calenta i seca (sense suor), un pols accelerat i més fort del normal, mal de cap, nàusees, mareig, somnolència i set intensa, i sentir confusió, convulsions o pèrdua de consciència. Els grups poblacionals més vulnerables són la població infantil, les persones majors, les dones embarassades, les persones amb malalties cròniques de base i persones en risc o situació d'exclusió social. Per això, des dels servicis de Sanitat i Salut s’impartixen, al llarg de tot l'any, tallers de prevenció amb la població escolar i amb les persones majors.

  Els servicis municipals preveuen fer un seguiment i acompanyament de les persones en situació d'especial vulnerabilitat, per si és necessari implementar mesures extres o traslladar-los a centres de salut. Així mateix, s'inclou el contacte continu amb els monitors i les monitores de les activitats del programa Estiu Jove.

  INFORMACIÓ A TRAVÉS DE LES XARXES SOCIALS

  Paral·lelament, s'inclou la realització d'accions de difusió de recomanacions i informació d'interés des dels canals d'informació municipal (Twitter, Facebook, web municipal –en el bàner Efectes de la calor–) i el Canal Salut de l'aplicació mòbil de l'Ajuntament de València (en l'apartat Avisos, activeu el canal en l'aplicació per a rebre automàticament els avisos que es transmeten a través del dispositiu des dels servicis municipals de Sanitat i Salut).

  Entre els consells pràctics que convé recordar, se subratlla beure abundant aigua o líquids sense esperar a tindre set, excepte si hi ha contraindicació mèdica; no consumir begudes alcohòliques; evitar les activitats físiques i esportives en les hores de més calor; romandre en llocs frescos i a l'ombra; menjar aliments lleugers, rics en sals minerals i aigua com hortalisses i fruites; vestir amb roba lleugera, que no aprete i de colors clars, calçat fresc que transpire; i protegir-se els ulls i cap.

  El Protocol municipal de comunicació i coordinació en cas d'onada de calor a la ciutat de València durant el 2019 s’executa en col·laboració amb la fundació Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), a través del Sistema de Vigilància Meteorològic, per zones territorials termoclimàtiques. Al municipi de València, hi correspon la zona 14.

  ocultar
  L'Ajuntament de València activa el protocol per l'onada de calor
  Pujar