elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Ajuntament de València activa el programa Reviure per fomentar la reforma i el lloguer assequible de vivenda buida

L’Ajuntament de València activa el programa Reviure per fomentar la reforma i el lloguer assequible de vivenda buida
  • Es subvenciona fins a 20.000 euros la reforma de la vivenda, que s’adjudica a una persona de la borsa de demandants de lloguer accessible

MÉS FOTOS
L’Ajuntament de València activa el programa Reviure per fomentar la reforma i el lloguer assequible de vivenda buida - (foto 2)
L’Ajuntament de València activa el programa Reviure per fomentar la reforma i el lloguer assequible de vivenda buida - (foto 3)

L’alcalde, Joan Ribó, acompanyat de la regidora de Vivenda, Isabel Lozano, ha presentat este matí el programa municipal Reviure, que té com a objecte tornar a habitar les vivendes buides a la ciutat i facilitar-ne l’accés a un preu assequible. A través de Reviure, l’Ajuntament subvenciona fins a un màxim de 20.000 euros la reforma de la vivenda, amb un màxim de 60.000 euros per propietari, amb la condició que haja estat buida durant almenys un any i el compromís de mantindre-la un mínim de quatre anys en el programa de lloguer. Després l’habitatge s’adjudica a una persona de la borsa de demandats de lloguer accessible, les normes de la qual s’aproven demà en Junta de Govern. El primer edil ha destacat “la potencialitat” d’esta iniciativa, que compta amb un pressupost de 500.000 euros per al 2020 i pretén abastir com a mínim 25 vivendes en la seua primera convocatòria.

Ribó s’ha referit al “canvi de tendència a la societat”, que ha passat d’estar “acostumada a comprar un pis” cap a un model de lloguer a causa, entre altres motius, de les dificultats dels jóvens per trobar feina o la mobilitat en el lloc de treball. “Les conseqüències són molt clares: un increment important en el preu del lloguer, que fa que moltes persones no puguen tindre accés”. D’altra banda, l’alcalde ha destacat que “a la ciutat de València hi ha al voltant de 57.000 pisos buits, segons l’últim cens”, bé perquè “són antics, no estan adaptats, no és fàcil posar-los en el mercat en unes condicions mínimes”. Per això, “el govern municipal, dins de les seues polítiques de vivenda”, perseguix que “estos pisos, que no tenen una funció social, entren en el mercat a un preu de lloguer assequible”.

A través de Reviure, l’Ajuntament subvenciona fins a 20.000 euros la reforma de la vivenda, amb un màxim de 60.000 euros per propietari, independentment del nombre de vivendes que incorpore, amb el compromís de mantindre-la un mínim de quatre anys en el programa i amb la condició que haja estat buida almenys durant un any. Esta ajuda s’ha de destinar al pagament de les obres de reforma necessàries perquè la vivenda estiga en condicions adequades d’habitabilitat i a subscriure un segur d’impagaments de la renda de lloguer. L’alcalde ha subratllat “la potencialitat” del projecte, “perquè amb pocs recursos estem introduint en el mercat una sèrie de pisos que poden satisfer una demanda i, de pas, podem ajudar també a baixar els preus” i ha recalcat que es donen “garanties als propietaris que el seu pis tindrà una rendibilitat a la vegada que tindrà també una rendibilitat social”.

“La idea és que qui tinga una vivenda buida durant almenys un any la pose a disposició de l’Ajuntament de València per ser adjudicada a una persona o unitat de convivència en règim de lloguer assequible”, ha explicat Lozano. Es tracta així de “tornar a habitar vivendes, facilitant l’accés a una vivenda digna i a un preu adequat, perque hi puguen accedir persones que no tenen recursos econòmics suficients per accedir a l’oferta del mercat immobiliari”. D’esta manera “aconseguim un triple objectiu”: mobilitzar la vivenda buida a València —57.196 segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística referides al 2011—, incrementar l’oferta estable de vivenda en règim de lloguer assequible i millorar les condicions d’habitabilitat de les vivendes de la ciutat. El programa Reviure per a 2020 compta amb un pressupost de 500.000 euros per al 2020 i pretén abastir com a mínim 25 vivendes en la seua primera convocatòria.

REQUISITS DE LES VIVENDES

La regidora ha detallat alguns dels requisits que han de complir les vivendes per acollir-se a les ajudes del programa: estar buides o desocupades com a mínim un any; estar donades d’alta dels subministraments d’aigua, llum i gas; disposar de certificat d’eficiència energètica en vigor; presentar un estat de conservació adequat; estar proveïdes de cuina i bany, i estar lliures de mobles i efectes. Per contra, “no s’inclouran aquelles vivendes que, des del servici de Vivenda, es valore que no reunixen condicions o que pel seu estat, ubicació o característiques resulten difícilment arrendables o que la seua reforma siga de tal envergadura que necessite d’una llicència de obres”.

D’altra banda, les persones propietàries estan obligades a: incorporar les vivendes al programa durant un mínim de quatre anys; acceptar les persones inquilines que propose l’Ajuntament de la borsa de sol·licitants de lloguer accessible, les normes de la qual aprova demà la Junta de Govern Local; acceptar el preu del lloguer marcat per l’Ajuntament, la quantia del qual s’obté a partir d’una fórmula que preveu un mòdul bàsic marcat per la Conselleria d’Habitatge, la superfície i l’antiguitat de l’edifici, i també valora la zona, la conservació, l’accessibilitat —si disposa o no d’ascensor— i les instal·lacions de confort de la vivenda i l’edifici —si té aire condicionat, calefacció o certificació energètica de categoria A, B o C—. Tampoc pot tindre deutes amb la comunitat de propietaris. 

Entre els beneficis del programa, segons l’edil, hi ha que l’Ajuntament analitza l’estat de la vivenda i facilita gratuïtament un informe i una tasació del preu del lloguer; busca els inquilins; elabora el contracte d’arrendament i fa un seguiment; assessora la propietat sobre la tramitació del certificat d’eficiència energètica, i es compromet a tornar la vivenda en bones condicions.

Lozano ha matisat que cal “distinguir entre el programa Reviure i la subvenció”, de manera que “una vivenda pot incorporar-se al programa sense sol·licitar o necessitar de la subvenció perquè es troba en bon estat”. Així, es pot entrar a formar part del programa durant tot l’any, mentre que la convocatòria de 2020 per optar a una subvenció és de 20 dies naturals des del dia següent a la seua  publicació en el Butlletí Oficial de la Província.

A partir de dimarts de la setmana que ve se posarà en marxa una campanya de publicitat en mobiliari urbà (mupis), mitjans de comunicació i xarxes socials i es mantindran reunions amb immobiliàries, comunitats de veïns i la Federació d’Associacions de Veïns de València, entre altres col·lectius, per donar a conèixer el projecte. “Amb esta acció volem incentivar i animar a tota aquella persona que tinga una vivenda buida, per motius econòmics o per por a impagaments o a problemes amb els inquilins, a que la pose en lloguer. Darrere està l’Ajuntament per assessorar-los i ajudar-los a superar eixes dificultats”.

ACORD PER A LA RECONSTRUCCIÓ DE LA CIUTAT

El programa Reviure, ha manifestat Lozano, entronca amb l’Acord Marc per a la Recuperació i la Reconstrucció de la Ciutat de València en el context del postCOVID-19, aprovat al Ple del passat 7 de juliol, tant pel que fa a “la línia del dret a la vivenda” com “la línia d’inversions i subvencions”, ja que “es potencia la rehabilitació de vivenda i s’impulsa l’obra pública com a mesures de reactivació de l’ocupació i millora de la qualitat urbana”.

Isabel Lozano ha mencionat dades del Baròmetre Municipal d’Opinió Ciutadana corresponents al passat mes de març, els quals “ens donaven confirmació que el programa tindria èxit”. Així, “el 89,6 % de la població es troba a favor de fomentar la rehabilitació de vivendes per a destinar-les al lloguer i el 89,4 % considera que cal augmentar la seguretat jurídica per a l’arrendador garantint el cobrament de la renda”. A més, “el 43,9 % de la població menor de 40 anys viu en una vivenda de lloguer, el 80,6 % de la població estaria a favor d’oferir ajudes de rehabilitació a persones propietàries que posaren una vivenda en lloguer, el 59,8 % de qui té una vivenda deshabitada no la té oferida en lloguer o venda, el 33,2 % de la població té una vivenda deshabitada i no llogada per desconfiança en el pagament de la renda i el 8,9% de les vivendes deshabitades podrien trobar-se en mal estat”.

Pujar