1 de desembre de 2020 1/12/20

L’Ajuntament reivindica una major aportació hídrica del riu Xúquer a l’Albufera

L’Ajuntament reivindica una major aportació hídrica del riu Xúquer a l’Albufera - (foto 1)
  • Sergi Campillo ha recordat que és un objectiu “irrenunciable” per a l’Ajuntament que l’Albufera tinga aigua de qualitat i en quantitat

MÉS FOTOS
L’Ajuntament reivindica una major aportació hídrica del riu Xúquer a l’Albufera - (foto 2)

El regidor d’Ecologia Urbana i vicealcalde, Sergi Campillo, ha explicat durant la inauguració de les II Jornades d’Aiguamolls Valencians, organitzades per la Universitat Politècnica de València, que després de 30 anys, des que l’Albufera va ser nomenada Parc Natural, no és acceptable per a la societat que l’aigua continue contaminada, “hauríem de tindre un llac d’aigües cristal·lines amb molta vegetació subaquàtica”. Per això, Campillo ha defensat que “s’ha de resoldre esta qüestió al nou cicle de planificació hidrològica o l’Ajuntament actuarà amb contundència i prendrà totes les mesures necessàries per assegurar el futur de l’Albufera”. El consistori se suma així a altres institucions, com ara la Generalitat, en la defensa d’este patrimoni natural valencià

El regidor d’Ecologia Urbana i vicealcalde, Sergi Campillo, ha tornat a reivindicar hui el futur de l’Albufera, “és un dels nostres trets d’identitat, forma part del patrimoni natural valencià, i tenim l’obligació moral de protegir-la i conservar-la”. Ha sigut durant la inauguració de les II Jornades d’Aiguamolls Valencians organitzades per la Universitat Politècnica de València, on també ha participat el rector Francisco Mora i la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà.

En la seua intervenció, Campillo ha tornat a defensar la necessitat d’una major aportació hídrica del Xúquer per a l’Albufera, que ha xifrat en almenys 70 hectòmetres cúbics d’aigua, com la única solució viable per poder recuperar l’estat ecològic adequat del llac en un futur pròxim”. Una reivindicació que també recull una moció aprovada per unanimitat en l’últim ple de l’Ajuntament. “No és acceptable per a la societat que després de 30 anys, des que l’Albufera va ser nomenada Parc Natural, l’aigua continue contaminada. Hauríem de tindre un llac d’aigües cristal·lines amb molta vegetació subaquàtica i este és un objectiu irrenunciable per al govern de Joan Ribó”. Segons ha explicat el vicealcalde, és un problema històric perquè l’Albufera no té una assignació d’aigua del riu Xúquer com sí que tenen altres usos com els agrícoles i l’aigua de consum per a la població. “La mínima aportació que arriba és de sobrants de reg o procedents d’aigües subterrànies o de pluja, però no és suficient. Allò que necessita l’Albufera és aigua de qualitat i en quantitat”.

El regidor d’Ecologia Urbana i vicealcalde ha assenyalat que “la salut dels sistemes aquàtics superficials no ha sigut mai una preocupació en la planificació hidrològica que depèn del govern de l’Estat i això no és assumible”. Per això, ha reclamat que “a les portes d’un nou cicle de planificació, el nou Pla de Conca del riu Xúquer ha de resoldre definitivament esta qüestió”. Sergi Campillo ha destacat que la falta d’aigua que pateixen els ecosistemes és un incompliment legal de la directiva marc europea i s’ha de canviar. En este sentit, ha oferit tota la col·laboració de l’Ajuntament però ha advertit que actuaran també amb contundència prenent totes les mesures necessàries per assegurar el futur de l’Albufera.

El consistori se suma així a altres institucions, com ara la Generalitat, en la defensa d’este patrimoni natural valencià. De fet, la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha destacat els resultats dels estudis que coincideixen en la necessitat de millorar l’aportació hídrica a l’Albufera. “Els 8 hectòmetres cúbics per any hidrològic pactats entre la Conselleria, l’Ajuntament de València i la Confederació Hidrogràfica són el punt de partida sobre el qual treballar per garantir la supervivència d’este ecosistema únic en Europa i que ha de concentrar la preocupació de totes les administracions: estatal, autonòmica i local”. Això, juntament amb altres mesures com ara les obres del col·lector oest o el procediment de consens sobre la gestió de la palla de l’arròs, són necessàries “per mantindre l’equilibri de l’Albufera”, ha dit la consellera.

Campillo i Mollà han coincidit també a valorar que existeixen ja indicadors de millora com ara la recuperació de macròfits aquàtics i microinvertebrats, així com la baixada de la concentració de clorofil·la a en l’aigua. Això gràcies als sistemes de depuració instal·lats per la Generalitat al llarg de les últimes dècades així com a la gestió que s’està fent mitjançant servicis com el de Devesa-Albufera, l’Oficina Tècnica del Parc Natural i la col·laboració amb els agents implicats com arrossers, pescadors i les entitats ecologistes. Segon el vicealcalde, “l’Albufera té vida, s’està recuperant, i la visió catastrofista no respon a la realitat. Si l’Albufera ara està malalta, fa 40 anys estava molt pitjor. En tot cas, encara que tenim una visió optimista, cal prendre les decisions adequades per resoldre definitivament esta qüestió”.

Pujar