L’Ajuntament recupera 37 eixams a la ciutat en sols quatre mesos
La Xarxa de Recuperació d'Eixams Urbans, que celebra enguany la segona edició, ha retirat de març a juliol 37 eixams d'abelles a la ciutat de València, mentre que l'any passat se'n van retirar 21. Esta xarxa funciona com un sistema de control i localització d'eixams per mitjà d'estacions de mostreig distribuïdes per tota la ciutat, que són revisades i controlades quinzenalment.
La campanya de recuperació es du a terme des del mes de març fins al mes de setembre i, una vegada que es recuperen els eixams, es remeten a l'abellar municipal, situat a les dependències de l'Observatori Municipal de l'Arbre (OVAM), a Vivers, o es lliura al sector apícola. Durant este període, el personal especialitzat de l'OMAV procedix a fer-ne revisions quinzenals per a detectar l'entrada d'eixams en el període d'eixamenament (de març a juny, i un poc al setembre).
Com ha recordat la regidora de Parcs i Jardins, Pilar Soriano, "lluny de destruir els eixams, se'ls ha donat una nova vida traslladant-los a altres emplaçaments on puguen viure sense afectar les persones". A més, la Delegació de Parcs i Jardins, a través del Servici de Jardineria i de l'Observatori Municipal de l'Arbre, està elaborant un pla municipal per a l'apicultura urbana a la ciutat de València (PMAUV), així com una proposta d'ordenança municipal per a la possessió d'abellars urbans d'autoconsum, documents consensuats en el Consell Assessor d'Apicultura Urbana de València.
Cal destacar que, des de fa dos anys, l'Ajuntament de València consta com a primer ajuntament de la Comunitat Valenciana en el Registre d'Explotacions Ramaderes i Agrícoles (RERA) que complix tota la reglamentació establida per a la possessió dels ruscos municipals.
Les zones on la OMAV ha actuat enguany són principalment les zones verdes de la ciutat, com ara el jardí d'Aiora, el parc d'Orriols, el parc de Benicalap, el parc de Marxalenes, el parc de l'Oest, el jardí de les Hespèrides, el parc de Capçalera o el Bioparc, entre altres. També s'ha treballat en alguns cementeris, entre els quals destaquen els de Benimàmet o Campanar.
L'Observatori Municipal de l'Arbre de València va ser creat en 2015 i depén de la Regidoria de Parcs i Jardins de l'Ajuntament. Entre les seues funcions es troben la catalogació, la inspecció i els treballs tècnics de l'Arbrat Monumental o Singular d'Interés Local (SIL). A més d'esta tasca tècnica, desplega activitats de comunicació i divulgació sobre estos arbres protegits.