elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament recula i destinarà els fons del Pacte d'Estat de Violència de Gènere a l'atenció psicològica de les víctimes

L'Ajuntament recula i destinarà els fons del Pacte d'Estat de Violència de Gènere a l'atenció psicològica de les víctimes
  • El moviment feminista va manifestar ahir el seu desacord davant la decisió de la regidora Isabel Lozano de destinar la quantia a programes de reinserció per a maltractadors

Si dies arrere la regidoria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de l'Ajuntament de València publicava un contracte per a dos anys per un import de més de 200 mil euros destinat a programes de reinserció de maltractadors, hui ha anunciat que finalment aquesta quantia pertanyent als fons del Pacte d'Estat de Violència de Gènere es gastarà en ajudes psicològiques per a les víctimes.

La decisió ha sigut anunciada en el matí de hui per la responsable d'Igualtat, Isabel Lozano, després de conéixer les queixes que havien sorgit des del moviment feminista en conéixer la notícia. “Recollim la demanda de part del moviment feminista que s'expressava en aquest sentit. Creiem que serà un programa molt profitós i que ajudarà i ampliarà la capacitat d'atenció i de recuperació de les dones víctimes de violència a la nostra ciutat” ha afirmat Lozano després de l'anunci.

Des del moviment feminista han apuntat que “fins que no vegem en paper oficial no ens fiarem” i criden la ciutadania a participar en una concentració prevista per a demà a la porta de l'Ajuntament de València. “Quan ens assabentem de la destinació dels fons del Pacte d'Estat ens crec alarma i tristesa. Aqueixos diners és de les mates i per a les mates, l'objectiu del Pacte no era destinar diners per als maltractadors. Estem d'acord amb la reinserció però no amb els diners del pacte que ha d'anar per a les mates” apunta Herminia Royo portaveu del moviment.

Diferents representants de col·lectius feministes s'han pronunciat així després de mantindre una reunió amb la candidata a l'alcaldia del PSPV, Sandra Gómez, i la Secretària de Seguretat, Ana Botella, en la qual els han traslladat les seues principals reivindicacions sobre aquest assumpte.

En representació del Govern, Botella ha assenyalat que “entenem perfectament la decepció que els pot haver suposat a aquest moviment que els fons que estaven destinats perquè els Ajuntaments per primera vegada pogueren realitzar accions molt a mesura dels municipis passen a realitzar-se per als programes de reinserció dels maltractadors”. En aquest sentit, ha apuntat que al seu judici aqueix tipus de programes són “perfectament assumibles” per institucions penitenciàries.

Per part seua, Sandra Gómez ha celebrat que la seua companya del govern municipal haja rectificat , i realitzat una crida als “partits progressistes” per a assumir aquestes reivindicacions “sense matisos” apel·lant a “l'escolta i al diàleg constant, sobretot amb els professionals”.

Nou pla

Este nou programa, que comptarà amb un pressupost de 160.030 euros i una durada de dos anys (amb opció a pròrroga a dos anys més) es divideix en dos parts: una per a les mateixes dones i, altra, per als seus fills, filles i familiars. El pressupost es podrà incrementar fins a un 20% més de forma anual per a poder atendre a tota la demanda que puga haver-hi. 

L'objectiu del programa són els servicis d'atenció psicològica a dones víctimes de violència de gènere a les dependències de l’Espai Dones i Igualtat, així com l'atenció psicològica a les menors filles, fills i familiars de les mateixes, en espais de l’empresa adjudicatària, però per derivació de l'Espai Dones i Igualtat. 

«Amb este programa potenciem la seua recuperació i restablim el seu estat emocional davant la violència de gènere soferta. S'ha d'estendre a totes aquelles dones que han patit qualsevol tipus de violència de gènere, tant si han denunciat, o no, al seu agressor, i que estan sent ateses a l'Espai Dones i Igualtat», ha explicat Lozano.

Este programa es divideix en diverses actuacions tant a nivell individual com col·lectiu. D'esta manera, en el dirigit a les dones víctimes de violència masclista hi haurà una atenció individual que se centrarà en aspectes com la intervenció psicològica amb perspectiva de gènere. Es concretarà en intervencions en situacions de crisi, valoració de casos i avaluació del risc, disseny d'una intervenció psicològica individualitzada, assessorament o seguiment de cada un dels casos. 

Està previst que el programa tinga una durada de dos anys, amb dos possibles pròrrogues d'un any cadascuna. La regidoria preveu que es duguen a terme 861 atencions individuals, així com 95 sessions anuals dels grups de suport.

Pujar