elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament, obert per als valencians que residixen a l'exterior de la Comunitat Valenciana

L'Ajuntament, obert per als valencians que residixen a l'exterior de la Comunitat Valenciana

    L'alcalde Joan Ribó, acompanyat del regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, i el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació de la Generalitat Valenciana, Manuel Alcaraz, ha rebut hui més d'un centenar de valencians i valencianes que residixen a l'exterior de la Comunitat Valenciana i han visitat València amb motiu de les festes falleres.

    Durant esta recepció, que s'ha celebrat al Saló de Cristall de la casa consistorial, l'alcalde ha celebrat esta iniciativa que organitza la Generalitat Valenciana en col·laboració amb els Centres Valencians a l'Exterior (CEVEX) "perquè els valencians i valencianes que residixen a altres ciutats europees i també d'altres continents mantinguen la connexió amb la ciutat i gaudisquen de les seues festes i tradicions".

    "Em complau donar-vos hui la benvinguda a este ajuntament que, en una ocasió com esta, és més que mai la casa de tots els valencians i les valencianes", ha manifestat l'alcalde als representants de les col·lectivitats valencianes de Mendoza, Rosario, Buenos Aires, San Juan, Xile, Washington, París, Montpeller, Alemanya, Saragossa, La Rioja, Gavà, Calvià i Eivissa, i a les seues falleres majors.

    En la seua al·locució, l'alcalde ha assegurat que els valencians i valencianes que han viscut l'emigració, l'exili i la diàspora "són exemple de superació i d'integració", i ha destacat "la seua contribució per donar a conéixer les Falles més enllà de la nostra terra". D'esta manera, ha recordat que, tot i que el passat 30 de març la UNESCO va reconéixer les Falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, "la nostra festa ja tenia una dimensió universal gràcies als vostres centres que, més enllà dels aspectes creatius que fan singulars les Falles, les celebren com a expressió col·lectiva de la nostra identitat". "Per això", ha subratllat Joan Ribó, "sou els millors ambaixadors de la nostra festa i des d'ací vos demane la vostra ajuda i col·laboració per a fer que siga encara més universal".

    El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha reiterat esta idea en destacar, tal com ho va fer l'UNESCO en el seu expedient, "el mèrit de les colònies de persones valencianes que viuen fora de la ciutat i quan arriben les Falles les celebren tot i la distància".

    Per la seua banda, el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació de la Generalitat Valenciana, Manuel Alcaraz, ha destacat que "els valencians i valencianes que estan territorialment lluny son els que porten al pensament i sentiment un record que és una identificació activa de valenciania".

    L'alcalde, que també ha tingut un record per als i les joves valencianes "que han hagut d'anar-se'n de València per a trobar un treball", ha conclòs l'acte amb els versos d'un valencià que també hagué d'abandonar la seua terra, el poeta Eduard Buïl, que ens va deixar escrits estos versos de l'exili:

    Valencians expatriats: Sobre els oceans,
    a través de la mar immensa i ampla,
    per damunt de l'oblit i de la incúria,
    a través dels anys i la distància,
    [...]
    no hi haurà un valencià que avui no envie
    un fort abraç fratern de banda a banda
    de la terra buscant un cor germà
    en ideals, en fe i en esperança.

    En escoltar estos versos i el desig de l'alcalde perquè mantinguen etern el record de València, els emigrants valencians han gaudit de la mascletà que hui ha disparat la pirotècnia Zarzoso, de la població castellonenca d'Altura.

    Pujar