elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament inicia el programa d'assessoria d'horts escolars

L'Ajuntament inicia el programa d'assessoria d'horts escolars
    MÉS FOTOS
    L'Ajuntament inicia el programa d'assessoria d'horts escolars - (foto 2)
    L'Ajuntament inicia el programa d'assessoria d'horts escolars - (foto 3)

    La Regidoria d'Educació i Acció Cultural ha posat en marxa l'assessoria d'horts escolars després de conéixer els resultats de l'enquesta realitzada als 122 centres de la ciutat sobre les experiències d'horts escolars. Quasi la meitat dels centres disposa d'hort escolar, i la majoria d'ells (un 91,8 %) és de tipus ecològic. La Regidoria d'Educació duu a terme esta labor en col·laboració amb altres delegacions municipals.

    El diagnòstic de la situació actual dels centres educatius de la ciutat de València en matèria d'horts escolars permetrà plantejar una acció formativa d'acord amb la realitat dels centres. L'enquesta oferix dades com que l'hort escolar més veterà porta funcionant des de 1996, o que 2016 va ser l'any en el qual més espais de cultiu es van obrir en els centres escolars de la ciutat, arribant a començar fins a 11 col·legis. Així mateix, s'assenyala que el 50 % d'estos horts són dinamitzats pel professorat del centre, el 26 % per la direcció i el 15 % per les AMPA. I també hi ha alguns centres en els quals l'alumnat és el responsable (4 %) o bé els pares i les mares.

    En la majoria d'horts escolars l'alumnat visita l'espai almenys una vegada a la setmana; encara que hi ha centres en els quals fins i tot es realitza de forma diària, mentre que en altres centres la visita és, almenys, una vegada al mes. La regidora d'Educació i Acció Cultural, María Oliver, ha dit: «creiem fermament en el paper de l'hort escolar com a element educatiu en els nostres centres, conceptes i valors com la sostenibilitat, el medi ambient o l'alimentació saludable poden entrar fàcilment en la vida del nostre alumnat aprofitant este recurs. Però també les matemàtiques, la literatura i l'art es poden treballar a partir d'un dels nostres béns més preuats, l'horta». Ciències Naturals és l'assignatura que més utilitza l'hort com a eina didàctica.

    Pel que fa a l'apartat ecològic, el 71 % dels centres utilitza fertilitzants orgànics, encara que només un terç dels horts compta amb una compostadora pròpia. A més, el 93 % dels centres assegura que estarien interessats a rebre assessorament de l'Ajuntament sobre la gestió i el manteniment dels horts. Finalment, dels centres que no disposen d'hort escolar, el 79,4 % assegura haver considerat la creació d'un, i el 88,5 % d'ells acceptaria ser assessorat per l'Ajuntament per a açò.

    Pujar