elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Ajuntament impulsa la primera comunitat energètica de València

L’Ajuntament impulsa la primera comunitat energètica de València
  MÉS FOTOS
  L’Ajuntament impulsa la primera comunitat energètica de València - (foto 2)

  L’Ajuntament de València, a través de la Fundació València Clima i Energia, impulsa la creació de la primera comunitat energètica de la ciutat, “una comunitat local d’energia renovable en Castellar-l’Oliveral”, segons ha anunciat el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica, Alejandro Ramon. “Des de l’Ajuntament estem donant els primers passos per al compliment dels objectius marcats en la nova Llei Valenciana de Canvi Climàtic i Transició Ecològica de la Generalitat”, ha destacat.

  Serà el pròxim 18 de juny quan es presentarà el primer projecte per a la creació d’una comunitat energètica sobre una coberta pública. “Donarà servici a més de 40 famílies, que es convertiran en productores, usuàries i gestores de la seua pròpia energia”, ha ressaltat el regidor, per a qui els avantatges també abarquen altres qüestions importants, com ara la reducció de les emissions de diòxid de carboni, vora 47’7 tones menys, l’equivalent a plantar 715 arbres en 10 anys.

  “Amb este projecte volem afavorir la implementació d’un nou model energètic molt més descentralitzat i amb una participació activa de les persones usuàries en la gestió energètica”, ha explicat Ramon. El model contempla que la generació d’energia siga “a través d’una xarxa més distribuïda, amb xicotets productors facilitant l’accés a energia verda i de proximitat”.

  El projecte incorpora la visió social des de l’inici, amb veïns i veïnes d’este poble de València que formaran part de la creació amb un procés d’innovació social i participació facilitat per una cooperativa valenciana sense ànim de lucre (Sapiens Energia). “Entre les característiques més importants d’este projecte hi ha també que es destinarà part de la seua producció d’energia a la participació de famílies en situació de vulnerabilitat energètica perquè l’autoconsum els permeta reduir les seues factures domèstiques”, ha explicat el regidor. L’objectiu, segons ha detallat, és “explorar diverses formes de finançament col·lectiu perquè les famílies puguen sumar-se a la iniciativa sense haver de desemborsar des d’un inici la totalitat de la inversió, permetent així la participació de famílies amb menys recursos”. La instal·lació d’autoconsum compartit generarà energia suficient per a produir un estalvi mitjà en cada hogar de vora el 25 per cent del cost de la factura elèctrica de les persones usuàries associades.

  Per formar part de la comunitat energètica caldrà viure en un entorn de 500 metres des del punt on s’ubica la instal·lació col·lectiva, en la coberta del Centre Cívic de Castellar-l’Oliveral, segons indica el RD244/2019 d’autoconsum.

  L’equip conformat per la Fundació València Clima i Energia i Sapiens dissenyaran  les condicions en què es desenvoluparà la comunitat energètica definint la solució tècnica, el marc de governança de la comunitat, els mecanismes de finançament col·lectiu i els escenaris possibles per a articular la col·laboració públic-privada-ciutadana essencial per a fer possible el model de Comunitats Locals d’Energies Renovables (CER). “La gestió pública ha de fomentar, de la mà de la ciutadania, processos innovadors que permeten trencar barreres en relació a l’autoconsum i les comunitats energètiques, permetent així disposar d’un model replicable en la resta de la ciutat”, ha afirmat Ramon.

  Per la seua part, la presidenta de l'Associació de Veïnes i Veïns de Castellar-l'Oliveral, Empar Puchades, ha ressaltat "la importància i necessitat de prendre mesures d’autoconsum, de consum participat i responsable, adequat a les exigències climàtiques del moment” i ha afegit que “fer-ho en conjunt amb la Cooperativa Elèctrica i veïnat de manera participativa em sembla interessant”. A més, ha afirmat esperar que el projecte “siga exitós i un bon punt de partida”.

  La presentació del projecte es farà de forma virtual el pròxima dia 18, amb l’alcalde de València, Joan Ribó, el regidor Alejandro Ramon, responsables de Sapiens i la Cooperativa Elèctrica de Castellar i tots els agents clau i veïns i veïnes de Castellar-l’Oliveral implicats en el projecte.

  Pujar