1 d’octubre de 2020 1/10/20

L’Ajuntament defensa les clàsules socials en la licitació pública de subministrament elèctric

  El regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, ha defensat este matí les clàusules socials i de lluita contra la pobresa energètica que el seu departament ha inclòs en el concurs públic de subministrament d'energia de l'Ajuntament de València. Concretament, el govern municipal de Joan Ribó blinda els drets de les famílies en situació de vulnerabilitat a través d'una clàusula que impedeix a les companyies elèctriques tallar la llum a un client sense demanar abans un informe social que acredite que l'abonat disposa de recursos suficients.

  "Entenc que este concurs públic, que inclou clàusules socials contra la pobresa energètica, puga molestar als poderosos, però per eixa raó estem ací. El Govern de Joan Ribó té com a principal objectiu rescatar persones. El Govern de la Nau defensarà l'interés dels veïns de València per damunt de l'interés de les grans corporacions elèctriques", ha dit el regidor Campillo.

  Així, l'Ajuntament de València, ha rebutjat l'escrit presentat per les companyies elèctriques Gas Natural i Endesa ja que una llei autonòmica, aprovada pel parlament valencià el passat mes de gener, exigeix a les administracions valencianes pal·liar i reduir la pobresa energètica al territori valencià a través de clàusules com l'aplicada per l'Ajuntament de València.

  Per això, el consistori valencià ha presentat ja al·legacions per desestimar els recursos presentats per Gas Natural i Endesa en el Tribunal Central de Contractes on s'explica que els articles recorreguts per les elèctriques s'han basat en l'articulat de la Llei 3/2017 de la Generalitat Valenciana, d'obligat compliment per a l'administració local. Concretament es tracta de l'apartat segon de la disposició addicional 3a.

  "Estem plenament convençuts de la legalitat de les clàusules socials ja que han passat totes els filtres jurídics de l'Ajuntament de València i, per descomptat, defensarem la seua legalitat i vigència. A més, m'entristeix que les grans companyies elèctriques que, juntament amb la banca, són les que pitjor imatge tenen entre la ciutadania, no aprofiten oportunitats com esta per a unir-se al clamor social que vol que les empreses tinguen una responsabilitat social corporativa real", ha assegurat Sergi Campillo.

  D'altra banda, el regidor de Govern Interior també ha defensat una segona clàusula del concurs en la que es determina que els preus que pagarà per la llum el consistori en cap cas podran superar els preus establerts al d'altres Acords Marc subscrits per l'adjudicatària amb altres administracions públiques. D'esta forma, l'Ajuntament té l'opció d'adherir-se al el menor preu de la llum, independentment del preu ofert en el concurs. Una clàusula, segons explica el regidor Sergi Campillo, introduïda "per defensar els interessos i els recursos dels valencians i valencianes".

  En eixe sentit, el responsable de Govern Interior ha explicat que el contracte de subministrament elèctric de l'Ajuntament es fa per dos anys, període en el que el preu de la llum pot variar. "Esta clàusula té molt de sentit, ací ningú guanyarà diners a costa dels valencians i valencianes mentre governem".

  L'AJUNTAMENT DE VALÈNCIA FRENA LA POBRESA ENERGÈTICA

  En el que portem d'any, l'Ajuntament de València ha concedit ajudes directes per valor de 251.941,70 euros per pal·liar la pobresa energètica a través de la regidoria de Servicis Socials, dirigida per Consol Castillo. Estos recursos han permés pagar 177 factures d'aigua, 1.208 de llum i 262 de gas a les famílies en situació de vulnerabilitat que tenen residència a València.

  A més, a això cal afegir les ajudes d'emergència social per valor de 3.500.000 euros que es concedeixen a les persones que acudeixen als servicis socials. Durant l'any 2016 la regidoria va abonar un total de 1.385 factures per un import de 251.941,7 euros.

  La regidora de Servicis Socials ha dit que "l'Ajuntament està al costat de les famílies, de les persones que es troben en una situació vulnerable, i treballem per resoldre els seus problemes i no permetre que es donen casos de risc".

  Pujar