L'Ajuntament i Brúfol renoven la seua col·laboració per a atendre persones vulnerables de la Malva-rosa i el Cabanyal
La Junta de Govern aprova destinar 260.000 euros a través d'un conveni amb esta associació de dos anys de duració, la qual cosa suposa un increment la dotació econòmica d'un 44,4 %
La Junta de Govern Local ha aprovat un nou conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de València i l'Associació Brúfol per a desenrotllar un programa d'atenció socioeconòmica en els barris de la Malva-rosa i el Cabanyal-Canyamelar, especialment en zones d'alta vulnerabilitat com les “Casetes Rosa”.
El conveni està dotat amb 260.000 euros i una duració de 2 anys, la qual cosa suposa un increment de 80.000 euros, és a dir un 44,4 % més, respecte a l'últim conveni vigent entre 2022 i 2024, que comptava amb una aportació de 60.000 euros anuals.
El portaveu municipal, Juan Carlos Caballero, ha destacat que amb este nou acord “reforça i amplia la intervenció comunitària i socioeducativa en els Poblats Marítims, dona continuïtat al treball desenrotllat, així com consolida una col·laboració institucional que ha permés a l'Associació Brúfol establir-se com un recurs comunitari de referència en esta zona. A més, es destinen nous espais, major dotació econòmica i un enfocament integral adaptat als actuals contextos d'exclusió social”.
La finalitat d'esta col·laboració és el desenrotllament del Programa d'Intervenció Socioeducativa en els barris de la Malva-rosa i el Cabanyal-Canyamelar, dirigit a persones i famílies en situació d'exclusió social, amb especial atenció a famílies d'ètnia gitana (tant autòctones com migrants) i famílies migrants d'origen divers. La intervenció s'estructura entorn de tres grans àrees: atenció social, formació de persones adultes i acompanyament educatiu a infància i adolescència.
Este programa s'implementarà per un equip tècnic multidisciplinari de l'Associació Brúfol i es desenrotllarà en estreta col·laboració amb els servicis socials, centres educatius i sanitaris del districte, de manera que es configure una xarxa d'intervenció comunitària articulada i eficaç.
Novetats
Entre les principals millores respecte al marc de col·laboració anterior destaquen: l'augment de la dotació econòmica anual, que passa de 60.000 a 130.000 euros; l'ús de nous espais per al desenrotllament del programa, especialment el local situat al carrer Pare Antón Martín, 36 (Antic Menjador Social Malva-rosa); i l'ampliació del contingut dels programes, que ara inclouen alfabetització digital, orientació laboral per a jóvens, tallers de salut sexual i reproductiva, accions comunitàries i programes específics de reforç per a infància i adolescència.
També es contempla el reforç de la coordinació amb els Centres Municipals de Servicis Socials Malva-rosa i Cabanyal, des d'on es realitzen les derivacions i s'efectua el seguiment conjunt de les unitats familiars participants, moltes d'elles incloses en els itineraris d'inclusió associats a la Renda Valenciana d'Inclusió (RVI).
Cavaller ha explicat que “un dels elements clau d'este nou conveni és el seu focus estratègic en zones d'alta complexitat social dins dels Poblats Marítims, com són les denominades “Casetes Rosa” en la Malva-rosa i els Blocs Portuaris del Cabanyal-Canyamelar. Els dos enclavaments concentren des de fa anys greus situacions de pobresa estructural, segregació residencial, infrahabitatge, conflictivitat social i exclusió escolar, que afecten especialment dones, infància i jóvens. La intervenció de Brúfol en estes zones és sostinguda, especialitzada i profundament arrelada, basada en la confiança generada amb les famílies a través d'anys de presència constant en el territori”.
Així mateix, el portaveu municipal ha subratllat que esta col·laboració “representa un pas decisiu per a consolidar un model d'intervenció comunitària centrat en les persones, que combina l'acció directa amb el treball en xarxa i que respon a les prioritats establides en el Pla d'Inclusió del municipi de València”.
Brúfol és una entitat amb una sòlida trajectòria en el districte de Poblats Marítims, on ha consolidat un model d'intervenció de proximitat que combina atenció individual, treball comunitari i coordinació permanent amb els servicis públics.
En les Casetes Rosa, on residixen nombroses famílies d'ètnia gitana en situació de pobresa cronificada, Brúfol actua com a pont entre les institucions i la comunitat, facilitant l'accés a drets bàsics, l'acompanyament educatiu i el vincle amb els servicis municipals. Entorn dels Blocs Portuaris, l'entitat manté la seua seu i articula gran part de les seues intervencions formatives, convertint este enclavament en un node comunitari de referència per a població migrant i local.