elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Ajuntament aprova la subvenció per al programa 'La nostra ciutat, el teu refugi'

  • La quantia de la subvenció és de 200.000 euros per al conjunt de les associacions

El projecte «La nostra ciutat, el teu refugi» està destinat a impulsar i reforçar el treball d'acolliment, sensibilització i inclusió de les persones refugiades que ja estan a València. La regidora de Migració i Cooperació, Neus Fàbregas Santana, ha mostrat la seua satisfacció «per la labor d'acolliment i inclusió que realitza este programa amb les persones refugiades, i les tasques de sensibilització realitzades per a mantenir el nostre compromís per a ser una ciutat refugi».

La Junta de Govern Local ha aprovat hui una subvenció de 200.000 euros per al programa «La nostra ciutat, el teu refugi», projecte pioner i innovador dirigit a donar suport a la integració de les persones refugiades que viuen en la ciutat de València. Es tracta d'un projecte desenvolupat per CEAR-PV, Accem i Creu Roja amb finançament de l'Ajuntament (a través de la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració).

El projecte «La nostra ciutat, el teu refugi» està destinat a impulsar i reforçar el treball d'acolliment, sensibilització i inclusió de les persones refugiades que ja estan a València; és una resposta local a la situació global de crisi humanitària que requerix que les ciutats, les institucions i el conjunt de la societat civil es posen en marxa per a afrontar este desafiament. En els seus dos anys de trajectòria, les ajudes han augmentat de les 77 de la primera edició a 139. Són ajudes directes a persones refugiades per a cobrir necessitats bàsiques com ara l'alimentació, el lloguer d'habitatge, l'escolaritat, la formació ocupacional o l'autoocupació. A més, també s'han intensificat les campanyes de formació, sensibilització i mediació. El projecte s'estructura al voltant de quatre eixos: sensibilització i mediació per a la integració, primer acolliment, formació, i ajudes extraordinàries o d'emergència.

Tal com s'assenyala des de les entitats responsables, l'accessibilitat a la formació resulta quasi impossible per a les persones refugiades perquè requerix l'homologació dels estudis realitzats en el seu país d'origen. Per açò, s'han realitzat accions de Formació Ocupacional que intenten millorar esta situació mitjançant el disseny d'itineraris formatius personalitzats en temes com jardineria, manteniment d'edificis, cuina, neteja industrial, SIAC (Socorrista en Instal·lacions Aquàtiques) i SEAN (Socorrista en Espais Aquàtics Naturals), Cuina i Rebosteria Mediterrània o Monitor de Ioga.

La regidora Neus Fàbregas Santana ha explicat que el projecte naix «a partir de la declaració, per part de l'Ajuntament, de València com a Ciutat Refugi, per a donar suport a les persones que intenten arribar als països de la Unió Europea fugint de la gravíssima crisi humanitària, per motius polítics, econòmics, ecològics, bèl·lics i de privació dels drets humans, que estan patint en l'actualitat en diferents països».

Les persones a les quals s'ha atès fins ara des del projecte són, en la seua majoria, procedents d'Hondures, Colòmbia, Ucraïna, Algèria, Cuba, Geòrgia, Iran, Líban, Líbia, Mali, Nigèria, Palestina, Síria, Rússia i Costa d'Ivori.

Pujar