elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Ajuntament aprova una moció en defensa de la convivència pacífica

    El Ple de l'Ajuntament ha aprovat unànimement una moció per les llibertats democràtiques i una convivència lliure de violència en la ciutat de València en la qual expressament es condemnen els actes violents, físics i verbals ocorreguts durant la Processó Cívica i durant tota la jornada del 9 d'octubre, protagonitzats per elements d'extrema dreta. Unes actuacions violentes que també han sigut condemnades en una declaració institucional en la qual el Ple expressa el seu enèrgic rebuig als atacs contra la integritat física i moral que es van produir en eixa jornada.

    En la moció, aprovada unànimement amb la inclusió d'un afegit per a rebutjar qualsevol tipus de violència, l'Ajuntament es compromet a estudiar la personació com a acusació popular en els casos de delictes d'odi, i s'insta els equips esportius a a eradicar comportaments violents o discursos antidemocràtics.

    D'esta manera es desenvoluparan accions de foment de la convivència i del respecte a les llibertats democràtiques de totes les persones i a prevenir el feixisme i la xenofòbia, "posant especial atenció en la població més jove".

    En una altra de les propostes d'acord, s'insta les entitats i associacions ciutadanes, i especialment els clubs de futbol i altres entitats esportives, "a adquirir un compromís ferm en la defensa de la convivència pacífica i la tolerància zero enfront de qualsevol classe de violència". A més, l'Ajuntament estudiarà jurídicament la personació com a acusació popular "per a defensar els drets i llibertats dels nostres veïns i veïnes".

    La moció aprovada inclou també el compromís de l'Ajuntament de vetlar pel desenvolupament normal de la processó cívica del 9 d'octubre, de la qual es recorda que va ser declarada Bé d'Interés Cultural, i en una última proposta d'acord s'aprova "traslladar estos acords a la Delegació de Govern, al Consell de la Generalitat i al Govern d'Espanya".

    La regidora Isabel Lozano, ha assenyalat en l'Hemicicle que la crispació i la intolerància no caben en una celebració com la del 9 d'octubre. "O s'està amb la democràcia o s'està amb els violents", ha dit abans d'expressar la seua confiança "en la voluntat de treballar junts en este nou pacte social contra la violència."

    També Fernando Giner, de Ciutadans, ha expressat el seu absolut rebuig i condemna als "intolerables insults" d'eixe dia i a altres signes de violència entre els quals ha inclòs l'asssetjament patit per la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, o la família del líder del seu partit, Albert Rivera. Respecte al 9 d'Octubre s'ha mostrat partidari d'un acord "com el qual han arribat els companys en les Corts". Ha demanat més debat i més participació per a fer front al problema de la violència.

    Eusebio Monzó ha ampliat als grups "d'extrema esquerra, antisistema, i anticapitalistes" l'origen de la violència, i ha arribat a dir que "vostès s'han carregat el valor tradicional de la Processó Cívica en impedir l'entrada en la Catedral i cantar el Tedeum", a més de defensar la gestió del Delegat del Govern, Juan Carlos Moragues. En la seua segona intervenció, Isabel Lozano ha puntualitzat que "no existia cap raó de pes per a no aprovar esta moció, perquè no estem parlant d'ideologia sinó d'agressions i de violència". Igualment ha demanat "fer un pas més enllà de la declaració dels Corts".

    Finalment, els grups de l'oposició han retirat les seues propostes alternatives i s'ha aprovat unànimement la moció presentada pel Govern de la Nau, amb l'afegit abans esmentat, i també una declaració institucional en la qual al costat de la condemna dels actes violents– verbals i físics- del 9 d'octubre, es recorda que el "L'article 21 de la Constitució reconeix el dret de reunió pacífica i de manifestació; drets tots dos pels quals l'Estat i els seus cossos i forces de seguretat han de vetlar per a assegurar el seu lliure exercici en un entorn de seguretat i amb plenes garanties."

    A més, el Ple ha votat també de manera unànime aprovar una declaració institucional com la que tots el grups parlamentaris han refrendat en les Corts, on també es rebutja l'actuació de grups violents d'extrema dreta durant el Nou d'Octubre passat.

    En este marc l'Ajuntament de València obrirà les seues portes el dia 6 de desembre i organitzarà la lectura participativa de la Constitució Espanyola de tots els ciutadans i ciutadanes que lliurement acudisquen a tal fi, tal i com s'ha aprovat a través d'una moció alternativa que ha defensat la regidora d'Educació, María Oliver, tot rebutjant la inicialment proposada pel Grup Municipal Popular per a reforçar l'Alta Inspecció Educativa i "evitar adoctrinaments". Este acte s'emmarcarà en el projecte de Ciutat Educadora, impulsat per la Regidoria d'Educació per a transformar València en una ciutat educadora en valors cívics i ètics.

    ESTRATÈGIA INTEGRAL A VELLUTERS

    Entre altres assumptes, en el Ple també s'ha parlat de Velluters. El regidor de Ciutadans Narciso Estellés ha plantejat "els problemes d'este barri que, segons els veïns, s'han incrementat". Per esta raó, ha sol·licitat a l'equip de govern que "es comprometa a dur a terme, de manera urgent, un pla per a la posada en marxa d'una estratègia integral coordinada entre delegacions en este barri, que compte prèviament amb l'opinió i el conveni de tots els agents econòmics, veïnals i socials de la zona".

    El regidor popular Alfonso Novo ha expressat el suport del seu grup a esta proposta "que, en definitiva, sol·licita més neteja, més seguretat, i major compliment i respecte de totes les ordenances existents". Així mateix, ha assegurat "que el que fa falta és que s'incrementen les mesures perquè la normativa es complisca"..

    La regidora Neus Fábregas ha reconegut "la degradació del barri", i ha afirmat que esta situació és una herència de la gestió de l'anterior equip de govern agreujada amb el problema que comporta el consum d'heroïna al barri". Si bé, ha ressaltat, "el Govern de la Nau té uns objectius molt clars i duu a terme unes polítiques molt concretes per a pal·liar la realitat d'este barri. I estes manifesten en accions que duen a terme, coordinadament, els diferents servicis municipals, des dels quals impulsen la rehabilitació d'edificis o la neteja de solars fins a aquells que defensen la igualtat i la inserció sociolaboral dels seus veïns i veïnes."

    CONVIVÈNCIA AL CABANYAL

    Per altra banda, el regidor Félix Crespo, del Partit Popular, ha presentat una moció respecte a les noves dependències de la Policia Local de València, que es van instal·lar a finals de setembre a la denominada "zona 0" del Cabanyal. Per a Crespo, la Policia Local ha de tindre "un espai més digne" i ha plantejat la possibilitat d'utilitzar alguna de les propietats municipals. Al mateix temps, la regidora de Ciutadans Mª Dolores Jiménez ha qualificat les dependències de "barraca" i ha reclamat la necessitat d'augmentar les patrulles al carrer.

    "Si en alguna ocasió hagueren parlat amb els veïns, sabrien que les dependències són una reivindicació veïnal", ha dit la regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, que també ha explicat que es tracta de la instal·lació que s'utilitza en platges, que va posar en marxa el PP i que s'ha desplaçat a la nova ubicació. A més, la regidora ha recordat les mesures implantades al barri, així com la presència de la patrulla tant durant el dia com a la nit. Menguzzato ha ironitzat amb el fet que Crespo "vulga ser ara portaveu dels veïns" i ha deixat patent la intenció del Govern de la Nau de millorar la convivència el Cabanyal.

    Pujar