27 de novembre de 2020 27/11/20

L’Ajuntament acull l’entrega dels premis AGECU per a la gerència dels centres urbans

  Els Premis de l'Associació Espanyola per a la Gerència dels Centres Urbans (AGECU) s'entreguen hui en el Saló de Cristalls de l'Ajuntament de València. A més AGECU també ha organitzat la segona Jornada Professional "Què hi ha dels BID'S?" en l'edifici Veles e Vents de la Marina de València. Es tracta d'una proposta per a la governança de les àrees urbanes empresarials.

  Els premis AGECU es van celebrar per primera vegada el 2002 amb l'objectiu de distingir aquelles iniciatives estatals i internacionals que han contribuït significativament a la recuperació, dinamització, posada en valor o promoció d'una àrea urbana.

  Estos guardons tenen caràcter biennal. Fins a la data s'han celebrat 7 edicions que han reconegut la feina de 44 iniciatives i projectes compromesos amb la dinamització dels centres urbans.

  Des del seu origen s'han establert una sèrie de categories que tracten de reconèixer iniciatives d'àmbit internacional, desenvolupades per centres comercials urbans espanyols, d'àmbit cultural o artístic, empresarials o bé, intervencions singulars en l'espai públic.

  La vuitena edició dels Premis AGECU, que té lloc a València, es realitza en el Saló de Cristall de l'Ajuntament de València, amb la col·laboració de l'Associació de Comerciants del Centre Històric de València i la regidoria de Comerç de l'Ajuntament, que dirigeix Carlos Galiana.

  Així, Galiana ha dit estar "molt satisfet" per l'acollida d'estos "importants" premis a València, i ha comentat que des de la regidoria de Comerç "volem impulsar accions que promoguen la protecció i el manteniment de la qualitat de vida, de la vitalitat i de la viabilitat de les ciutats i els seus centres urbans en benefici de les xicotetes empreses i el comerç urbà. Apostem per un xicotet comerç clau en la ciutat que assegure cohesió social i siga font de riquesa i dinamisme, diversitat i singularitat a València".

  Els guardons són:

  Premi Iniciativa Internacional
  Es concedeix al Projecte d'implantació de Bids a Hamburg promogut per BID Neuer Wall pel procés pioner d'introducció del model BID a Alemanya, constituint un model de referència, no només per a altres ciutats alemanyes, sinó per a altres països europeus.

  Premi Intervenció en Espai Urbà
  Es concedeix a l'Ajuntament de Pontevedra pel projecte de peatonalització del centre històric de la ciutat, que ha permès recuperar l'espai públic per al ciutadà i que ha convertit a esta ciutat en un model de referència internacional a nivell d'intervenció urbana.

  Premi Programa de Suport al comerç urbà
  Institut del Paisatge Urbà de Barcelona, per la incorporació del comerç en els plans d'actuació sobre el paisatge urbà, i especialment, per l'elaboració del Pla de protecció i promoció de Comerços Emblemàtics de Barcelona, pioner a reconèixer la importància de comerços singulars que aporten valor i diferenciació a les ciutats i col·laborar amb la seva preservació i promoció.

  Premi a l'oferta comercial
  Comerç de Girona, pel manteniment d'una oferta comercial singular, diferenciada i atractiva que genera una identitat pròpia a l'entorn urbà. S'entrega el premi al Girona Centre Eix Comercial com a entitat que representa majoritàriament al comerç d'esta ciutat.

  Premi Centres Comercials Urbans
  Este premi ha estat atorgat mitjançant votació directa dels membres d'AGECU a partir de les propostes presentades a la convocatòria 2017. Es concedeix a una associació amb àmplia i reconeguda trajectòria en la dinamització del comerç urbà: Bilbao Centre.

  Premi Iniciativa de dinamització comercial
  Este premi ha estat atorgat mitjançant votació directa dels membres d'AGECU a partir de les propostes presentades a la convocatòria 2017. Es concedeix conjuntament a dues associacions amb una àmplia i reconeguda trajectòria en la dinamització del comerç urbà: Bilbao Centre amb la campanya Bilbao Fashion District i Casc Antic Pamplona amb la seua iniciativa "EscaparArte. Casc Antic, la ciutat de l'Art".

  Premi al projecte comercial innovador
  Mercat de Tapineria, València, per representar un exemple d'innovació en el comerç urbà, tant pel seu format comercial com per la seua estratègia de màrqueting i comunicació.

  Premi Iniciativa d'Impuls a la professionalització del comerç urbà
  Escola Superior de Comerç i Distribució-ESCODI, per ser una referència a nivell educatiu per al sector comercial ja que és la primera i única escola universitària i de negocis especialitzada en comerç, distribució i Retail.

  Premi Iniciativa de l'Administració Pública
  L'Institut d'Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI), pels programes d'impuls a la millora del comerç balear, amb polítiques públiques que busquen potenciar els centres comercials urbans de la mà de tots els actors implicats (ens públics, organitzacions empresarials i comercials i comerciants).

  Premi Iniciativa Cultural
  A l'equip redactor del llibre "100 comerços bascos dels que aprendre", coordinat per Pilar Zorrilla -professora de Màrqueting a la Universitat del País Basc-i Celestino Martínez -consultor, formador i conferenciant expert en Retail Màrqueting- per la seva contribució a la difusió de les iniciatives d'emprenedoria, innovació i professionalització del comerç urbà.

  Menció a Marçal Tarragó i Balagué
  Reconeixement d'AGECU a aquest economista urbà i expert en urbanisme comercial, mort en 2015, pel seu compromís amb el comerç urbà i el desenvolupament sostenible de les ciutats.
  La seua aportació intel·lectual i el seu llegat han permès obrir nous camins d'anàlisi i debat sobre la ciutat, el comerç i l'urbanisme comercial.

  Finalment, l'Associació de Comerciants del Centre Històric també ha fet entrega dels seus premis "Per amor al centre", que han guardonat a l'Estació del Nord pel seu 100 aniversari, a la Universitat Catòlica de València i a la família Fayos pel centenari del teatre Olympia.

  Pujar