27 de setembre de 2020 27/9/20

L’ajuntamen realitza treballs de neteja de sèquies, obertura de goles i eliminació de plantes invasores a l’Albufera

L’ajuntamen realitza treballs de neteja de sèquies, obertura de goles i eliminació de plantes invasores a l’Albufera - (foto 1)

  El regidor de Devesa-Albufera i Govern Interior, Sergi Campillo, ha explicat que durant l'any 2017 s'han realitzat diferents actuacions amb l'objectiu de facilitar el funcionament de xarxes de sèquies en l'Albufera, de manera que d'una banda hi ha un bon recorregut de l'aigua per esta xarxa, i de l'altra, un bon desguàs al mar i una connexió amb el mateix per facilitar la migració de les diferents espècies de peixos migratòries que utilitzen el mar i l'albufera dins del seu cicle vital.

  Segons ha detallat el regidor Campillo, "s'ha actuat sobre un total de 8.500 metres de canals, on s'han fet treballs de neteja, dragatge i reforçament de motes en els tancats de l'Alcatí, Genovés, Flors, Noira, de la Sardina, de l'Estell, Camot, de la Pipa, del Racó de l'Olla, dels Peixcadors, tancats de l'àmbit de la comunitat de regants de la Sèquia de l'Or, Port de ponent del Palmar, séquia de Malta en zona de l'Entreforc, portet pescadors a la gola del Pujol, rastres dels tancats de la Foia, del Rorro, i de la Ratlla".

  Campillo ha volgut destacar que "des de l'Ajuntament tenim un contacte i una comunicació contínua amb els llauradors i arrossers de l'Albufera, que han vist com per primera volta des de fa molts anys des del govern municipal s'han atés les seues peticions de drenatge i neteja de les motes".

  Juntament amb la Generalitat s'ha actuat en l'eliminació d'espècie vegetals invasores, com ara la canya o canya vera (Arundo donax) en 550 metres quadrats a la Séquia Vella del Palmar i la Ludwigia grandiflora en 5.000 metres quadrats en el Carreó de Sueca. Esta espècie sura sobre l'aigua i la seua capacitat d'invasió és tan important que ocupa tota l'aigua lliure, no deixant passar la llum i provocant la mortaldat de qualsevol planta submergida "per això és tanh important este treball de manteniment que estem realitzant des de la regidoria", ha posat en valor Campillo.

  Així mateix quan les goles es tanquen en la seua desembocadura per acumulació de sorra de les platges, s'actua obrint un xicotet canal perquè isca l'aigua dolça i hi haja intercanvi de peixos entre les dos.

  "Amb totes estes actuacions s'aconsegueix un molt bon funcionament de la xarxa de sèquies, de manera que l'aigua flueix de forma normal. A més asconseguim que els tancats estiguen defensats per les motes i no tinguen problemes d'inundació en l'època del cultiu de l'arròs i que hi haja un bon desguàs de l'Albufera a la mar", ha dit Campillo.

  Pujar