24 d’octubre de 2020 24/10/20

LactanciaCV i Change.org s'uneixen per a demanar unitats de lactància en tots els hospitals valencians

LactanciaCV i Change.org s'uneixen per a demanar unitats de lactància en tots els hospitals valencians - (foto 1)
  • La petició supera ja les 2.300 signatures a través del portal

Un col·lectiu de mares i pares de València membres de l'agrupació LactanciaCV, han llançat una petició a través de la plataforma “Change.org” -que ja supera les 2.300 signatures- perquè es cree una “Unitat de Lactància Materna en cada departament de salut”, a més també demanen que “siguen coordinades des d'una Unitat central multidisciplinària” en la qual siga possible atendre els casos “més complexos” i que siga dirigida per una persona “amb amplis coneixements en lactància”, així com que hi haja més informació per a tots els professionals sanitaris que tracten amb mares lactants com per a metges de família, ginecòlegs, matrones o pediatres.

Atenció especialitzada “molt limitada”

LactanciaCV estableix que l'Administració “no posa suficients mitjans per a incrementar l'atenció especialitzada durant el període de lactància”, ja que, en el cas de la Comunitat Valenciana existeixen lleis per a “la implementació de l'acreditació IHAN” i per a la creació d'una “Unitat especialitzada en lactància” en cada departament de salut i que “actualment no es compleixen”.

A més, encara que existisquen infraestructures per al “abordatge bàsic de problemes de lactància” a través de matrones, infermeres, pediatres i grups de suport, l'atenció especialitzada necessària en cas de “pacients que requerisquen coneixements específics i profunds” en aquest camp és clarament “molt limitada”, tenint una formació la major part d'aquests professionals “desactualizada i insuficient”.

La Comunitat Valenciana té ja un “important precedent”

Tal com recorda el col·lectiu, “la nostra comunitat comptem amb un precedent de pes” ja que l'any 2013 es va obrir la que hui dia és l'única Unitat de Lactància Materna especialitzada de la Comunitat Valenciana a l'Hospital Universitari Dr. Peset, de València, la qual està liderada per la pediatra María Teresa Hernández Aguilar, coordinadora nacional de la IHAN i referent a nivell nacional en lactància materna, recorda.

En la seua “incondicional labor” ha salvat un nombre “incomptable de lactàncies”, atenent no sols pacients pertanyents a la seua àrea de salut, sinó a “tota aquella mare que demanara cita des de qualsevol racó de la Comunitat Valenciana”, sent aquesta tasca “absolutament inabordable atés que la unitat únicament està constituïda per una pediatra, una infermera i una auxiliar”. El problema “s'accentua” durant el període vacacional, resultant crític en cas de baixa mèdica d'alguna dels seus components. A més de l'anterior, s'està donant una “sobresaturació del departament”, ja que es “estan atenent” pacients de “dins i fora de la seua àrea de competència”, sent impossible “atendre a totes les famílies que sol·liciten ajuda”, afirma lactanciaCV.

La petició ha sigut presentada a la Conselleria de Sanitat i Salut Pública, les signatures recollides a través de change.org són per a “donar tota la difusió possible i així obtindre el màxim de suports”, conclou el col·lectiu lactància CV. Per a signar la petició punxe ací.

 

Pujar