elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El jutge processa el PP de València i a tots els regidors de Rita Barberá per blanqueig de capitals

El jutge processa el PP de València i a tots els regidors de Rita Barberá per blanqueig de capitals
  • L'acte detalla que regidors i assessors del grup municipal van rebre presumptament diner negre de el partit i s'ho van reingressar després mitjançant transferències bancàries

El titular de Jutjat d'Instrucció 18 de València ha dictat acte de procediment abreujat contra 49 dels investigats en el marc de la peça A del conegut com a 'cas Taula'. Els encausats són en la seua major part regidors i assessors del grup municipal del Partit Popular a l'Ajuntament de València que presumptament van rebre diner negre per part d'alguns responsables de el partit -1.000 euros cadascun d'ells- i el van blanquejar mitjançant transferències bancàries en el compte de la pròpia formació per sufragar la campanya de les eleccions locals de 2015.

El magistrat també aprecia indicis de delicte en l'actuació del mateix PP com a persona jurídica en el delicte de blanqueig, encara que aquesta activitat fora "opaca, aparentment a l'estructura nacional" del partit i la portaren a terme "poques persones en el cercle més estret de confiança de la llavors alcaldessa", tal com recull la resolució, que pot ser recorreguda.

L'instructor ha decretat per altra banda el sobreseïment lliure de les actuacions contra dos antics edils, a l'haver mort durant la instrucció, i el sobreseïment provisional i parcial de les mateixes en relació a cinc investigats.

Així mateix, ha determinat la reobertura de la investigació seguida per aquests fets contra un altre investigat que era diputat autonòmic i, per tant, aforat davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

L'acte també exposa els indicis de delicte de malversació apreciats després de la instrucció en l'actuació d'un dels investigats, Alfonso GN, a la campanya municipal de 2007, així com d'aquest i una altra regidor, Maria del Carmen GF, per suborn passiu impropi i blanqueig, respectivament, en relació a la campanya de 2011.

El magistrat dóna de termini 20 dies a la Fiscalia i les acusacions populars personades en aquesta peça del 'cas Taula' per tal que sol·liciten el sobreseïment de les diligències o l'obertura de judici oral.

Pujar