17 de gener de 2021 17/1/21
ENTREVISTA

Mª José Catalá: “El Govern Municipal ha de prendre mesures més contundents, com baixar impostos”

Mª José Catalá: “El Govern Municipal ha de prendre mesures més contundents, com baixar impostos” - (foto 1)
  • Elperiodic.com entrevista a la portaveu del Partit Popular a l'Ajuntament de València, Mª José Catalá, cinquanta dies després de decretar-se l'estat d'alarma

El coronavirus va arribar a la ciutat de València fa una mica més de cinquanta dies, i des de llavors han sigut moltes les mesures que s'han anat impulsant des de les diferents administracions. Concretament, des de l'Ajuntament de València s'ha posat en marxa una comissió de seguiment del COVID- 19 en la qual, tal com apuntava l'alcalde Joan Ribó, s'ha pres “mesures extraordinàries”.

Unes mesures que per a l'oposició no estan sent suficients. Per a conéixer la postura dels grups de l'oposició a l'Ajuntament de València, elperiodic.com entrevista a la portaveu popular, María José Catalá, qui des d'un principi s'ha mostrat molt crítica amb l'actitud del govern del Rialto: “Un alcalde no pot fer desistiment de funcions i fiar-lo tot a altres administracions”.

Pots llegir l'entrevista al complet, a continuació:

Pregunta: La pandèmia del coronavirus ha esguitat a tota Espanya fent imprescindible la labor dels Ajuntaments Com valora la gestió que s'està realitzant des del govern municipal de València?

Resposta: Molt insuficient. El Govern de Ribó i del PSPV no ha estat a l'altura. 50 dies després del confinament només han destinat 14 euros per habitant per a pal·liar els efectes de la pitjor crisi econòmica i social de la nostra vida. Més d'un mes i mig després de decretar-se l'Estat d'Alarma, no ha arribat ni un euro als autònoms, pimes, comerciants i fallers de la ciutat de València.

Això és insuportable perquè hi ha gent que no està ingressant ni un euro. En l'últim mes més de 5.000 persones s'han anat a l'atur a la ciutat. El govern municipal hauria d'haver pres mesures més contundents com baixar els impostos. Aquesta mesura només depén d'ells, no depén ni del Govern ni d'Europa. Només es necessita voluntat política i lamentablement no n'hi ha.

En aquest últim ple, alhora que Ribó treia pit de les seues mesures estava cobrant l'IBI al 76% dels contribuents i recaptant 151 milions d'euros, quan les famílies tenen una pressió econòmica molt forta.

Compromís i PSPV haurien d'ajudar i no ho fan. Nosaltres hem insistit i continuarem fent-ho que han de baixar la pujada d'impostos que van aprovar enguany i aprovar bonificacions, un paquet potent per als autònoms i pimes i ajudes socials per als col·lectius més vulnerables. Hem proposat que donen una ajuda mensual de 100 euros als més de 19.700 xiquets en risc de pobresa que existeixen a la ciutat. Compromís i PSPV no ho han acceptat.

P: Des del principi s'ha mostrat molt crítica amb l'actitud amb la qual Joan Ribó ha afrontat aquesta crisi Què hauria d'haver canviat?

R: Hi ha diferències claríssimes entre l'actitud del Sr. Ribó i l'actitud d'altres alcaldes com, per exemple, l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida. Ribó ha tingut absències clamoroses. Es va anar a l'Òpera el dia que es debatia si s'anaven a cancel·lar, un dia històric per a la ciutat, va buidar la seua agenda durant el pont de Sant Vicent quan estem lluitant contra aquesta pandèmia i, el més important, va per darrere d'altres ciutats, grans i xicotetes, que estan aprovant mesures molt més ambicioses i potents que n'hi ha en marxa a la ciutat de València. I parle no sols de mesures econòmiques i socials, també de mesures per a protegir la població.

Des del PP exigim test massius i màscares per a la població. Els test són fonamentals per a saber quina és la situació de la ciutat. Hem de saber quantes persones estan contagiades per a trencar les cadenes de transmissió. No ho dic jo, ho diu l'OMS. Aqueixes dades són vitals per a saber com afrontem la desescalada des de l'Ajuntament que no l'oblidem és l'Administració més pròxima al ciutadà. I, per descomptat, les màscares per a la població. València no ha comprat per als seus veïns, a diferència d'altres municipis de l'àrea metropolitana i de la resta d'Espanya.

El Sr. Ribó prefereix invertir 300.000 euros canviant el carrer Colón i les línies de l'EMT, en lloc d'invertir-ho en test, màscares i ajudes a autònoms. Amb 300.000 euros tindríem 300.000 màscares per als veïns o ajudes per a 100 autònoms. Creiem que aqueixa ha de ser la prioritat de la ciutat i així li ho hem exigit a l'alcalde. Lamentablement, Compromís i el PSPV tenen altres prioritats.

P: Són moltes les veus que apunten que de no haver-se celebrat actes fallers i evitat altres actes multitudinaris l'impacte haguera sigut menor a la nostra ciutat S'hauria d'haver actuat abans i, per exemple, cancel·lar les falles des d'un principi?

R: No hi ha dubtes que el Govern d'Espanya va actuar tard. No va actuar davant les alertes que enviava l'OMS i va mirar cap a un altre costat quan Itàlia estava prenent mesures per l'avanç de l'epidèmia. Aqueixa falta de reflexos també s'ha vist a l'Ajuntament de València. Crec que un alcalde no pot fer desistiment de funcions i fiar-lo tot a altres administracions.

Quan els periodistes li preguntaven en aqueixos dies sobre com s'anava a actuar en Falles davant les alertes de l'existència del Covid-19, l'alcalde va dir literalment que “les mesures necessàries eren zero” i va apel·lar a lluitar contra la hipocondria. Els responsables públics tenim l'obligació de reaccionar. I és obvi que no es va reaccionar a temps malgrat les alarmes.

P: Veu factible la celebració de les Falles el mes de juliol?

R: Nosaltres no tenim la informació que maneja el Govern, la Generalitat i l'Ajuntament. No coneixem ni el nombre de persones contagiades ni les persones que han mort per aquest virus. La transparència, la informació i el consens és fonamental en aquestes situacions. Si jo fóra l'alcaldessa estaria tots els dies parlant amb les autoritats sanitàries per a conéixer la situació. Em reuniria amb els representants fallers, els miraria a la cara i els diria la veritat. Aqueix ha de ser el camí.

P: Com a líder de l'oposició se'ls ha demanat unitat a l'hora de donar suport a les mesures que es vagen posant sobre la taula Des del Partit Popular es donarà aqueix ‘xec en blanc’ al govern del Rialto?

R: Els xecs en blanc no serveixen per a res. Consens i unitat però des d'una postura constructiva. Des que va començar aquesta crisi els vam tendir la mà i hem fet més de 100 propostes, algunes ens l'han acceptada, encara que a contracor. Ara els hem proposat una Comissió Especial per a la Reconstrucció Social i Econòmica de la ciutat on es done veu a tots els representants de la societat civil, a organitzacions, associacions i experts. Ho han acceptat i ens alegrem però ja hem dit que no cal perdre ni un minut perquè hi ha gent que l'està passant veritablement malament. Hem proposat que la setmana que ve es constituïsca ja aquesta Comissió Especial i avancem per a protegir als nostres veïns i per a rescatar a famílies i autònoms. El titular no basta. Cal treballar i fer-ho ja.

P: Entre les propostes presentades pel seu grup hi ha una important bateria de mesures fiscals, econòmiques i socials per a quan s'alce l'estat d'alarma En què es basa aqueix pla de recuperació?

R: Hem plantejat més de 40 mesures. La primera i fonamental baixar impostos a tots els veïns. Baixar l'IBI, el rebut de l'aigua, el de la circulació. Això suposaria un alleujament a les famílies que no estan treballant però que els rebuts continuen arribant.

També hem proposat línies d'ajudes específiques per als hostalers i suspensió de taxes, com la de taules i cadires. El turisme és fonamental en aquesta ciutat i cal ajudar-los. A més, d'ajudes directes i avals a autònoms, pimes i comerciants.

L'aspecte social és fonamental. Hi ha més de 1.400 persones en llistes d'espera, en serveis com a Teleassistència, Menjar a Casa, o Servici a Domicili. Cal reforçar aqueixes partides. Hem proposat l'ajuda que li he comentat abans de 100 euros mensuals per als xiquets en risc de pobresa, garantir la gratuïtat de l'educació infantil el pròxim curs perquè no supose cap càrrec a les famílies amb fills, prorrogar la validesa del Bo Or de l'EMT i moltes més. Test i màscares és vital.

P: A poc a poc València va recuperant una certa normalitat i fins i tot tornant a posar en marxa obres que s'havien vist paralitzades per l'estat d'alarma, com la conversió en zona de vianants de la plaça Com valora la decisió de reprendre aquestes obres?

R: No és el moment. No és una obra productiva. Li ho he comentat abans. Crec que aqueixos 300.000€ han d'anar per a test i màscares i no per a posar bolardos i jardineres.. A més, és una obra que no té el consens ni de veïns ni de comerciants. Compromís i PSPV han aprofitat el confinament per a fer aquesta actuació. No es pot aprofitar que la gent no pot eixir al carrer per a protestar per a fer aquestes actuacions. Les prioritats han de ser unes altres.

P: Si haguera de destacar una mesura a prendre que no s'ha pres quin seria?

R: Quedar-me amb una és molt difícil. Però la prioritat són test i màscares, baixada d'impostos per a alleujar la càrrega econòmica que suporten els veïns de València i salvar als nostres autònoms.

P: Es recuperarà València del pas del coronavirus?

R: Estic segura. Els valencians tenim una capacitat de superació innata. I des del Grup Municipal Popular estem treballant i no recularem de proposar mesures que són fonamentals per a eixir d'aquesta situació.

P: Des d'elperiodic.com li convidem a enviar un missatge als valencians en aquests complicats moments

R: Als veïns de València els donaria les gràcies pel seu civisme i la seua responsabilitat. A tots ells els dic que estem bolcats perquè l'Ajuntament de València reaccione i estiga a l'altura de la situació. Però sobretot, m'agradaria també aprofitar aquestes línies per a enviar el nostre condol sincer a totes les famílies que han patit una pèrdua per culpa d'aquesta pandèmia. Em negue a desdibuixar les víctimes en xifres, corbes o desescalades. Són persones que han perdut la vida, amb nom i cognoms. Treballarem per a honrar-los i fer justícia.

Pujar