elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els jardins de Vivers acullen fins al 18 de juny l'exposició "Gestos per a salvar el planeta"

    L'alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat de la regidora de Cultura, Glòria Tello, ha inaugurat este matí, en els jardins de Vivers, l'exposició "Gestos per a salvar el planeta", de la qual és comissari el naturalista Joaquín Araujo. A través de 65 fotografies de gran format, realitzades per alguns dels millors fotògrafs del món, en esta exposició a l'aire lliure, que les valencianes i valencians podran visitar fins al proper 18 de juny, es crida l'atenció sobre alguns gestos individuals i col·lectius en àmbits com el de l'energia, l'ús de l'aigua, l'alimentació, el reciclatge, el consum responsable i fins i tot el turisme per preservar el medi ambient i combatre el canvi climàtic.

    En la seua intervenció inaugural d'esta exposició, promoguda per la Fundació Axa i el grup Planeta, que ha editat un llibre en el qual els textos de Joaquín Araujo acompanyen cadascuna de les fotografies de la mostra, Joan Ribó ha assenyalat que la gestió del Govern de la Nau "ha tingut com a premissa, des del minut un, la necessitat d'un canvi de rumb en molts i molt variats aspectes de la vida ciutadana, en un viratge urbà que incorpora la premissa que el medi ambient és el bé públic més preat que hi ha, i també la necessitat d'estendre a la ciutadania la consciència de la fragilitat del planeta en el qual vivim, perquè cada persona assumisca la inajornable tasca de cuidar-ho i defensar-ho".

    En este sentit, Joan Ribó ha afirmat que "és molt important que siguem molt conscients dels impactes, alguns d'estos amb trets d'irreversibilitat, que està tenint l'activitat de l'ésser humà en el medi ambient. El canvi climàtic és el primer, però no l'únic, i hem de ser molt conscients, però també ser optimistes, i em sembla fonamental la idea dels gestos per a salvar el planeta, que és possible canviar l'actual situació plantejant-se d'una altra manera aspectes com el de l'energia o l'alimentació".

    L'alcalde ha lloat la qualitat de les fotografies exposades i també el seu contingut. "Són molt expressives i ajuden molt bé entendre la situació que la terra està canviant i hem de fer un esforç entre tota la humanitat, des del xiquet més menut fins al govern més poderós, per avançar en una tasca de preservació en la qual tots hem de col·laborar".

    Traslladant este plantejament a la ciutat de València, Ribó ha dit que "tota la nostra acció de govern està recorreguda transversalment d'iniciatives, d'accions, de gestos per a salvar el planeta i al mateix temps fer de València una ciutat millor, més habitable, més sostenible, més saludable, alguns d'estos textualment recollits en esta exposició de fotografies impressionants, i uns altres estretament interrelacionats amb estos gestos necessaris i ineludibles per a evitar mals majors".

    El comissari de l'exposició i autor dels textos del llibre, Joaquín Araujo, ha destacat la idoneïtat d'un espai natural obert com els jardins de Vivers per acollir esta exposició sobre la implicació de tots per a salvar el planeta "Cal considerar entre les coses més importants que estan succeint al món alguna cosa que necessitem que li importe a la gent. El més greu és que estem alterant les regles més bàsiques del joc de la mateixa naturalesa, del mateix sistema global del planeta, i això es fa a bord de la comoditat i de la velocitat, a les quals els estem donant una gran prioritat en relació amb el que hauria d'interessar-nos fonamentalment, que és la vida, la seva continuïtat, i el benestar de tots els qui habitem este planeta en un rang de col·laboració eficaç i activa"

    Araujo, que ha evocat la frase de Cesare Pavese, "no més paraules, un gest", ha insistit en la necessitat de fer gestos "per mantindre viva la vida". S'ha referit al canvi climàtic com "l'assassinat de la primavera, cada vegada més comprimida per irregularitats de tot tipus". Igualment ha dit que "cadascun de nosaltres, individualment, pot ser una palanca per remoure el món, per moure-lo d'un lloc que més aviat està prop del descarrilament, i amb la nostra acció tornar-lo a posar en els rails correctes per la via d'un progrés ben entés i sobretot del que ens aporta la diversitat del planeta. Si la vida la tenim regalada, per què no cuidar-la, que és el més assenyat, el més barat i el més necessari"

    En l'acte inaugural ha intervingut també Josep Alfonso, director de la Fundació AXA, que ha recordat els 15 anys de col·laboració d'esta entitat amb el Palau de la Música i també que és el quart any en què Vivers acull l'exposició itinerant per conscienciar sobre la necessitat de protecció del medi ambient.

     

    Pujar