elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Investiguen la qualitat de l’aigua de l’embassament de Sitjar amb imatges del satèl·lit Sentinel-2

Investiguen la qualitat de l’aigua de l’embassament de Sitjar amb imatges del satèl·lit Sentinel-2
  • Personal investigador del Laboratori de Processat d’Imatges, al Parc Científic de la Universitat de València, ha estudiat la qualitat de l’aigua de l’embassament de Sitjar (Castelló) entre abril de 2017 i març de 2019

MÉS FOTOS
Investiguen la qualitat de l’aigua de l’embassament de Sitjar amb imatges del satèl·lit Sentinel-2 - (foto 2)

“Aquest treball mostra la utilitat dels nous productes oferts pel satèl·lit S2 dins del programa Copernicus de la Unió Europea, un ambiciós programa de teledetecció i d’observació de la Terra amb multitud d’aplicacions en diferents camps. Els resultats obtinguts mostren com les imatges del S2 són una ferramenta útil en el seguiment de la qualitat de l’aigua i permeten obtenir informació de manera periòdica de tota la superfície de l’embassament” destaca Cristina Radin, coautora del treball i estudiant del Doctorat en Teledetecció de la Universitat de València (UV).

La investigació, dirigida pel professor del Departament de Física de la Terra i Termodinàmica Jesús Delegido, demostra una alta correlació entre aquestes variables biofísiques durant el període analitzat. D’aquesta manera, a la primavera, tardor i l’hivern, coincidint  amb les èpoques de pluja, la concentració de clorofil·la-a (pigment verd produït pel fitoplàncton) i els sòlids totals en suspensió (indicador de la terbolesa als ecosistemes aquàtics) és major. En canvi, a l’estiu la falta de nutrients i de pluges dificulta la presència del fitoplàncton i la concentració d’aquestes variables és menor.

La investigació, en la qual també ha participat l’investigador de la UV Xavier Sòria-Perpinyà, mostra la importància de l’estudi de la qualitat d’aigua de l’embassament de Sitjar, el qual permet mitigar les sequeres i inundacions provocades per les pluges torrencials –amb el consegüent augment del cabal del riu Millars– per així regular el reg i produir energia. A més, aquest embassament ofereix una àmplia oferta per al sector turístic en proporcionar un entorn d’esbarjo. Així mateix, l’estudi de la qualitat de les seues aigües és també important degut a la seua repercussió en la salut humana i en l’estat de l’ecosistema aquàtic.

La investigació s’emmarca dins del projecte ESAQS (Seguiment de l’estat ecològic d’aigües continentals i costeres de la Comunitat Valenciana amb els nous satèl·lits d’Observació de la Terra), finançat per la Generalitat Valenciana mitjançant el programa Prometeu. Jesús Delegido és membre del Laboratori d’Observació de la Terra (LEO), que forma part del Laboratori de Processat d’Imatges, una unitat de recerca multidisciplinar de la Universitat de València.

Pujar