elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una investigació desenvoluparà un test de diagnòstic i pronòstic ràpid de la sèpsia i el xoc sèptic

Una investigació desenvoluparà un test de diagnòstic i pronòstic ràpid de la sèpsia i el xoc sèptic
  • José Luis García Giménez dirigeix una investigació per desenvolupar un test diagnòstic i pronòstic de la sèpsia i el xoc sèptic, una síndrome que afecta 48 milions de persones i causa 11 milions de morts a l’any

  • El projecte ha obtingut en l’INCLIVA un finançament de 30.000 euros de la Fundació per a la Innovació i la Prospectiva en Salut a Espanya (FIPSE)

MÉS FOTOS
Una investigació desenvoluparà un test de diagnòstic i pronòstic ràpid de la sèpsia i el xoc sèptic - (foto 2)

Amb aquest test de diagnòstic ràpid es pot identificar els pacients de sèpsia en menys d’una hora. El projecte de Valorització i internacionalització de HistShock, un test IVD per al diagnòstic i pronòstic de la sèpsia i el xoc sèptic, té com a objectiu posar a l’alçada dels clínics una eina que els permetrà detectar d’una manera molt ràpida la sèpsia, fet que incrementarà la supervivència d’aquells que poden patir aquesta síndrome.

La sèpsia és una afecció causada per la resposta descontrolada de l’organisme a una infecció, que produeix dany orgànic i finalment pot causar la mort del pacient. El diagnòstic i pronòstic dels pacients no és gens senzill, ja que cap prova identifica de manera àgil i específica les etapes inicials de la sèpsia, fet que redueix l’èxit de les estratègies terapèutiques, incrementa el cost hospitalari i la mortalitat. A més, per a l’obtenció dels resultats d’aquestes proves es requereix entre 24 i 72 hores, fet que retarda el diagnòstic i augmenta el risc de mort en el pacient i, en el cas que sobrevisca, seqüeles greus que poden suposar una nova hospitalització.

José Luis García, doctor en Química per la Universitat de València i també investigador post-doctoral del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares (CIBERER), destaca que “la sèpsia és una síndrome que afecta 48 milions de pacients, produeix 11 milions de morts a l’any i és la principal causa de mort en les unitats de cures intensives hospitalàries en tot el món”. “El problema actual –afegeix– és que no existeix un test diagnòstic que permeta detectar ràpidament els pacients de sèpsia i, cada hora que passa, augmenta el seu risc de mort en un 10%”.

La sèpsia es considera hui un dels grans reptes mundials de la medicina. Aquesta afecció es troba incrementada en un 9% anualment en els hospitals, fet que suposa un greu problema, per la seua elevada mortalitat i el fet que els pacients han de quedar-se molt de temps en la unitat de cures intensives (UCI). Aproximadament el 2% dels pacients hospitalitzats i fins al 75% dels pacients en les UCI desenvolupen una sèpsia. Per això, és important que l’intensivista d’UCI dispose de les eines per diagnosticar de manera precoç i pronosticar els pacients que tindran una evolució severa.

El test HistShock IVD, que està desenvolupant l’equip dirigit pel professor associat de la Universitat de València, serà el primer kit per al diagnòstic primerenc de sèpsia i SS, ja que en permetrà la detecció amb elevada sensibilitat i especificitat, i proporcionarà un perfil de risc del pacient per a la predicció de l’evolució clínica dels pacients crítics.

Reactius

Es tracta d’un kit amb tots els reactius necessaris per al diagnòstic precoç i pronòstic de la sèpsia i el SS basat en la detecció de les histones H2B i H3 en una mostra de plasma mitjançant espectrometria de masses (EM). Aquesta tecnologia ofereix l’automatització de l’anàlisi, augmenta la sensibilitat i especificitat de detecció, i permet el mesurament simultani d’altres biomarcadors per augmentar la capacitat d’anàlisi dels laboratoris clínics hospitalaris.

A més, el test patentat que es valora en aquest projecte presenta múltiples avantatges pel que fa als mètodes actuals, com la utilització de la tècnica d’espectrometria de masses davant els immunoassajos, la tècnica d’ús tradicional, que genera un percentatge considerable de falsos positius i negatius, i requereixen múltiples passos, motiu pel qual resulten poc àgils. Pel que fa al desenvolupament del prototip del test, es disposa de tots els reactius que van formar part d’aquest test diagnòstic i s’ha validat en una cohort de 150 pacients.

José Luis García Giménez és investigador de CIBER des de maig de 2007. Centrat en l’anàlisi dels mecanismes epigenètics i d’estrès oxidatiu involucrat en malalties humanes, particularment en Malalties Rares, porta més de 16 anys d’investigació continua en 30 projectes finançats (8 com IP) en projectes nacionals i internacionals.

FIPSE

FIPSE és una entitat privada d’investigació sanitària i de tipus social, amb l’objectiu de potenciar la col·laboració poblicoprivada i fomentar les activitats d’innovació en salut. Les ajudes FIPSE es dirigeixen al finançament d’estudis de viabilitat i permeten cobrir el buit que hi ha entre la generació del coneixement científic i la seua comercialització al mercat.

Pujar