elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Inaugurada l’exposició i seminari ‘Recuperant el patrimoni de la Universitat: mapes i plànols del segle XIX’

Inaugurada l’exposició i seminari ‘Recuperant el patrimoni de la Universitat: mapes i plànols del segle XIX’

    La Facultat de Geografia i Història ha inaugurat hui dilluns 5 d’octubre l’exposició ‘Recuperant patrimoni de la Universitat: mapes i plànols del segle XIX’, que mostra el procés d’intervenció i consolidació de 47 mapes del segle XIX de la Cartoteca, la unitat especialitzada en material cartogràfic que depén de la Biblioteca d’Humanitats Joan Reglà.

    La inauguració ha comptat amb la presència de la rectora de la Universitat de València, M.ª Vicenta Mestre; el degà de la Facultat de Geografia i Història, Josep Montesinos; el vicerectora de Cultura i Esport, Antonio Ariño; la directora del Servei de Cultura Universitària, Ester Alba; la directora del Servei de Biblioteques i Documentació, M.ª Victoria García; el vicedegà de Cultura de la Facultat de Geografia i Història, Emilio Iranzo, així com altres membres de l’equip deganal del centre, estudiantat i membres de la comunitat universitària.

    Als panells s’exposen les imatges de 12 dels mapes intervinguts, així com informació sobre el Laboratori d’Anàlisi i Diagnòstic de l’Obra d’Art de la Facultat (on s’han fet els treballs), de la Cartoteca i una breu explicació del que suposen aquestes peces com a exemple de la producció cartogràfica d’aquell segle. A més, s’exhibeixen els panells de tres peces de gran format, compostes per diversos fulls cadascuna, les imatges de les quals han estat acoblades per a poder veure-les en la seua totalitat .

    D’entre totes les peces, destaca el ‘Mapa del Cielo’, del professor Antonio Torres Tirado, imprès a Saragossa el 1898, mapa celeste en 15 fulls, realitzat amb funcions docents i amb unes mides totals de 2 x 4 metres.

    El treball de la Cartoteca ha permés garantir la conservació dels mapes i plànols, i la seua difusió mitjançant la seua digitalització en RODERIC, el repositori de la Universitat de València.

    La rectora M.ª Vicenta Mestre ha volgut primer de tot agrair a totes les persones implicades en aquesta exposició per ‘la vostra tasca, il·lusió i treball en recuperar un patrimoni que no és a soles de la Universitat de València, sinó que és de tota la societat’. ‘Es admirable l’enorme feina que s’ha fet des del Laboratori d’Anàlisi i Diagnòstic de l’Obra d’Art i que es demostra que es fa experimentalitat i recerca des de les humanitats’, ha destacat Mestre.

    Per la seua part, el degà Josep Montesinos, qui ha remarcat el fet de poder continuar amb les activitats de difusió de la Facultat després de la pandèmia del coronavirus, ha puntualitzat el gran valor que té la Cartoteca ‘amb un patrimoni ric que permet un estudi i una divulgació a fons amb una gran quantitat de plànols de tot tipus, de València ciutat i de la resta del món’.

    ‘Teníem dos objectius amb aquesta exposició: intervindre els plànols per a garantir la seua conservació després de detectar alguns problemes i la seua difusió a través del repositori digital de la UV’, ha assenyalat el coordinador de la Cartoteca, José Rueda. Rueda ha explicat que l’exposició mostra els diferents tipus de plànols que s’empraven al s.XIX, com la cartografia temàtica centrada en un únic tema, els mapes escolars o una novetat a aquesta època, la cartografia institucional com a eina del govern.

    Posteriorment a la inauguració de l’exposició, s’ha iniciat el seminari on han intervingut diferents membres del professorat de la Facultat de Geografia i Història, com, entre d’altres, de departament d’Història Medieval i Ciències i Tècniques Historiogràfiques, Josepa Cortés, o Ana Camarasa, del Departament de Geografia.

    Pujar