18 de gener de 2021 18/1/21

Els hostalers de la plaça de la Verge es neguen a obrir amb un 20% d'aforament a les seues terrasses

Els hostalers de la plaça de la Verge es neguen a obrir amb un 20% d'aforament a les seues terrasses - (foto 1)
  • Alguns locals passen de tindre 18 taules a 4, la qual cosa fa que el negoci siga inviable: “És absurd el que han fet”

MÉS FOTOS
Els hostalers de la plaça de la Verge es neguen a obrir amb un 20% d'aforament a les seues terrasses - (foto 2)

 Si aquest dilluns al matí ha passejat vosté per la plaça de la Verge haurà vist els bars i restaurants de la zona amb les seues persianes baixades. Els hostalers es neguen a obrir els seus locals després de denuncien que l'Ajuntament de València els ha imposat una reducció del 80% de l'aforament a les seues terrasses.

Una actuació per a aplicar l'ordenança de terrasses i que, tal com denuncien els hostalers afectats, els deixa en una situació molt vulnerable ja que la majoria d'aquests locals només tenen terrassa: “Estem passant de 18 a quatre taules en alguns casos, no ens compensa obrir”, comentava l'amo d'un restaurant a elperiodic.com.

A primera hora del matí s'han donat cita tots els afectats en la pròpia plaça de la Verge per a veure com els tècnics marcaven quina era la delimitació que havien de dibuixar. El fet de no aplicar la limitació els pot suposar fins i tot la revocació del permís de terrassa. Són huit locals en total: “Si ens deixen amb dues taules sol, per a què obrirem? Amb els lloguers tan alts que hem de pagar no ens val la pena. Hui no obrirem i hem de decidir què farem els pròxims dies”, comentava un altre propietari.

Un tercer lamentava en declaracions a elperiodic.com que la distribució que han fet des de l'Ajuntament és “absurda” ja que ara passaran a tapar el carrer Cavallers, quan amb la distribució fins ara es mantenien les distàncies ja que estaven instal·lades a l'esplanada.

“Sempre s'ha respectat el pas de vianants i deixem huit metres entre cada espai”, ens explica Remedios Pellicer, portaveu de dos restaurants de la zona que explica que el problema ha sigut que s'han basat en l'aforament de dins del local per a imposar aquesta mesura sense tindre en compte que cap d'ells disposa espai interior a penes, en comparació amb la terrassa de grans dimensions que sí que tenien... fins ara.

Lamenta Pellicer que no s'ha tingut en compte l'excepcionalitat Ciutat Vella. Tal com els va comptar elperiodic.com, els afectats han sol·licitat el manteniment de la seua distribució actual i han recorregut la decisió de l'Ajuntament en diverses ocasions amb el suport i assessorament de la Federació Empresarial d'Hostaleria de València (Hostaleria València), però sense obtindre resposta oficial: el consistori ha procedit a pintar de nou l'espai que els correspon.

Els establiments de la plaça de la Verge reivindiquen el caràcter especial d'aquest entorn que, en tractar-se d'un enclavament turístic, té la seua cobertura en el règim especial que estableix l'ordenança reguladora de terrasses per a aquesta mena de places a Ciutat Vella, en atenció a peculiaritat urbana d'aquest espai i que permet que siga tractat com un supòsit excepcional les seues condicions particulars.

Així mateix, a més de lamentar el moment en el qual es pren aquesta decisió amb les empreses profundament afectades per la pandèmia, que ha afectat en major grau a les empreses del centre històric, tampoc consideren que existisquen raons que facen que s'haja d'adoptar una mesura tan restrictiva, "que suposarà una significativa reducció de les terrasses, sense que hi haja hagut cap mena de conflictivitat amb la seua distribució actual”.

Pujar