elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els horts de Sociòpolis acullen una prova pilot per valoritzar la palla de l’arròs i fer compost

Els horts de Sociòpolis acullen una prova pilot per valoritzar la palla de l’arròs i fer compost
  • Alejandro Ramon ha destacat “el treball constant per trobar eixida per a un subproducte com el de la palla de l’arròs”

MÉS FOTOS
Els horts de Sociòpolis acullen una prova pilot per valoritzar la palla de l’arròs i fer compost - (foto 2)

El regidor d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta i vicepresident del Consell Agrari Municipal, Alejandro Ramon, ha posat en valor “els avanços derivats del conveni amb la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica per trobar eixides per a la palla de l’arròs, un subproducte que fins ara es crema i que es pretén valoritzar”. Enguany s’ha desenvolupat una experiència pilot als horts de Sociòpolis per fer compost amb ella, “avançant així en el seu tractament, la reducció dels problemes mediambientals derivats de la seua crema i aportant un valor afegit a eixe recurs amb sistemes basats en l’economia circular”.

El conveni amb la Conselleria iniciat en 2018 és de 50.000 euros anuals i permet investigar la fermentació de residus orgànics per a aconseguir la implantació de tècniques que milloren el seu tractament i combaten el canvi climàtic. La fórmula pretén fer compost de la palla de l’arròs amb restes de verdura fresca, restes seques procedents dels horts de Sociópolis i restes orgàniques de granges avícoles. El regidor ha destacat la utilitat d’eixe compost natural que s’obté, valoritzant així el subproducte inicial. Tot, en el marc de l'estratègia mundial plantejada amb l’aprovació per part dels estats membre de Nacions Unides de 17 objectius com a part de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible (ODS).

Experiències prèvies dels dos darrers anys han mostrat que el compostatge es presenta com una alternativa viable per a eixa valorització de la palla de l’arròs, de la qual es produïxen més de 75.000 tones en l’entorn del Parc Natural de l’Albufera. Amb este projecte es pretén “millorar l'accessibilitat dels agricultors i agricultores de l'Horta a matèria orgànica de qualitat, de manera que es facilita la seua transició agroecològica i substituïm l'ús d'inputs externs, tant orgànics com de síntesi”. D’altra banda, també hi ha hagut l’objectiu d’estendre la creació del compost i l'ús de la palla d'arròs acompanyant els agricultors i les agricultores en el procés, perquè es puguen implementar noves instal·lacions adequades a les seues necessitats i gestionades per ells mateixos.

ESTUDIS ENGUANY

Enguany els estudis s’han centrat en la fermentació de la palla de l'arròs que es genera en els arrossars del terme municipal de València, així com les restes orgàniques de productes hortícoles, produint abonament natural provinent de la fermentació d'eixos productes. Com a novetat, enguany s’ha fet als horts de Sociòpolis i el fertilitzant aconseguit s’ha aprofitat com a prova en un camp de Castellar-l’Oliveral.

A més, s’han desenvolupat tot un seguit de tallers formatius i informatius per als agricultors i les agricultores interessades, a través de la Fundació Assut. Fruit d’eixe interés s’han pogut muntar nou composteres en camps particulars per a intentar valoritzar la palla que fins ara es crema, i obtindre un fertilitzant natural.

Entre les conclusions de les persones participants hi ha hagut de relatives a l’espai necessari per fer les composteres i que siga rendible, sobre el volum de compost que cal per poder autoabastir-se, del temps que s’hi ha de dedicar, de la maquinària i les ferramentes que faciliten el treball, sobre els coneixements i la pràctica que es necessiten, així com d’altres qüestions logístiques.

Pujar