elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El govern local es compromet a recuperar l’ocupació pública en l’ajuntament

    El Ple de l'Ajuntament ha "ratificat el compromís del Govern de la Nau d'anar recuperant en la mesura de les disponibilitats pressupostàries l'ocupació pública en el nostre ajuntament i, en especial, en l'Àrea de Protecció Ciutadana". I, així mateix, ha aprovat una "reprovació de la nefasta gestió en polítiques de personal i, especialment, en l'àrea de protecció ciutadana, duta a terme per l'equip de govern anterior del Partit Popular en els últims anys".

    Així ho ha defensat hui el delegat de Govern Interior, Sergi Campillo, en resposta a la moció plantejada pel Grup Municipal Popular en la sessió plenària de hui. El regidor popular Félix Crespo havia proposat incloure 40 places de bomber i 80 places d'agent de la Policia Local en l'oferta d'ocupació pública de 2017, així com activar "de manera urgent els tràmits de l'oferta pública d'ocupació de 2016 i de 2015", en paraules de l'edil.

    Crespo s'ha centrat en les millores que es derivaran de la nova legislació sobre les policies locals, i ha criticat la política de gestió de personal en l'Àrea de Protecció Ciutadana. Ha acusat el govern local de mirar cap a una altra banda mentre "el temps d'espera es comença a esgotar i les plantilles de Policia Local i Bombers disminuïxen cada any". En pareguts termes s'ha manifestat la regidora María Jiménez, del Grup Ciutadans, que ha alertat sobre les carències de la plantilla de la Policia Local.

    En el seu torn de rèplica, el delegat de Personal, Sergi Campillo, ha assegurat que la reducció de la plantilla és el resultat, precisament, de la gestió del Partit Popular durant molts anys, i ha definit la proposta dels populars de "caradura, per plantejar esta moció "quan en els últims 9 anys no van convocar ni una sola plaça de policies". L'edil ha oferit dades que ho corroboren: en 2010, la plantilla ocupada de l'Ajuntament de València pujava a 5.377 empleats públics; en 2015 era de 4.810; en 2016, de 4.707. "I ja en 2017, després del primer any i mig del Govern de la Nau, esta xifra ha pujat a 4.846 i ha trencat la tendència negativa per primera vegada des de 2010".

    "Esta baixada general del nombre d'empleats –ha explicat Campillo– ve motivada per la denominada taxa de reposició d'efectius, que impedix cobrir ni tan sols el 100 % de les baixes de l'exercici anterior, a més de perquè l'anterior govern municipal del PP no va voler convocar ni tan sols les places per a cobrir les que permetia El Govern central".

    "En el cas concret de la Policia Local i Bombers", ha afegit, "açò ha sigut més greu perquè, a pesar que durant molts anys es va permetre convocar places de manera lliure (2007-2008) o amb limitacions (2009-2013), el govern local del PP va decidir conscientment no convocar ni una sola plaça d'agents de la Policia Local ni de Bombers. Només l'any 2008 es va aprovar una oferta de 55 caps de bomber, que es van nomenar 4 anys després, en 2012". "En 2014 i 2015", ha continuat Campillo, "el PP va aprovar-ne dos ofertes més, però no les van convocar, i ha sigut este govern el que ha hagut de dur a terme els dos processos selectius: el primer, ja finalitzat, i el segon, en procés i que, presumiblement, finalitzarà enguany mateix".

    "TENIM CAPACITAT I VOLUNTAT DE CONVOCAR PLACES, PERÒ EL GOVERN CENTRAL, DEL PP, HO IMPEDIX"

    Sergi Campillo s'ha fet ressò de les reivindicacions en este sentit de les Jornades Municipalistes celebrades a València la setmana passada, en què més de 70 ciutats de tot l'espectre polític van rubricar l'anomenada "Declaració de València", en la qual es recull que "els governs locals són ens polítics que presten servicis públics essencials des de la proximitat, emparats en el principi constitucional d'autonomia. Com a tals, requerixen un sistema de finançament estable que garantisca la cobertura de les necessitats bàsiques dels ciutadans en el marc de les seues competències, almenys al mateix nivell que la resta dels governs territorials. En conseqüència, com a punt de partida essencial, la reforma del sistema de finançament local no es pot veure postergada ni supeditada a la reforma del model autonòmic, sinó que ha d'abordar-se conjuntament amb este en el marc d'una reforma global del finançament del sector públic".

    "És hora d'acabar amb les restriccions que impedixen a la nostra administració local poder convocar ofertes d'ocupació pública amb llibertat", ha afirmat Sergi Campillo, "i, a més, és hora també de reclamar un finançament adequat per a poder dur a terme les polítiques que democràticament han sigut triades pels nostres veïns i veïnes". De fet, Campillo ha assegurat que actualment, l'Ajuntament de València "té la voluntat i la capacitat econòmica per a convocar places per a Protecció Ciutadana, però és el Govern del PP el que ho impedix", i ha instat als regidors populars a secundar l'exigència a l'Executiu central contra la taxa de reposició actual.

    El regidor ha plantejat una moció alternativa a la proposta inicial del PP en què, a més de la reprovació de les polítiques del govern anterior i la ratificació del compromís amb la recuperació de la plantilla, el Ple ha acordat "requerir el Govern central i totes les forces polítiques del Parlament perquè, a través de la Llei general de pressupostos de 2017 o l'instrument jurídic adequat, s'elimine la taxa de reposició d'efectius a fi que es puga acabar amb la precarietat en l'ocupació de les administracions públiques i es puga garantir l'òptima prestació del servici públic i el compliment de les funcions que la legislació atribuïx a les corporacions locals".

    La moció alternativa plantejada per Sergi Campillo ha sigut abonada per l'Equip de Govern, i ha eixit avant, a pesar dels vots en contra dels Grups Popular i Ciutadans.

    UNA MOCIÓ JA APROVADA AL JULIOL DEL 2016

    Durant la sessió plenària també s'ha debatut la proposta del portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, a l'empara de l'anunciada eixida del Regne Unit de la Unió Europea, el procés conegut com "Brexit", i les conseqüències que se'n puguen derivar per a les economies dels països de la Unió, i concretament per a Espanya i per a València.

    Giner ha proposat que "des del consistori s'impulsen mesures que puguen crear un entorn adequat que dote la ciutat de València dels atractius suficients per a fomentar la creació d'ocupació sostenible i de qualitat per mitjà de la potenciació d'empreses auxiliars, ja siguen de prestació de servicis o de cobertura logística, i facilitar que puguen aprofitar-se les possibles oportunitats de negoci que es deriven de la decisió del Regne Unit de desvincular-se de la Unió Europea i que eixa deslocalització arribe a Espanya".

    La proposta ha comptat amb el recolzament del Grup Popular. No obstant això, la regidora de Desenvolupament Econòmic, Sandra Gómez, l'ha rebutjada "perquè no és sinó una còpia de la que el mateix equip de govern va proposar al Ple, que ja va ser debatuda i aprovada en la sessió de juliol de l'any passat, és a dir –ha matisat Gómez– fa 7 mesos".

    La regidora ha recordat que en eixa ocasió, Ciutadans va votar en contra de la moció del govern local, i ha assegurat que "València no pot estar 7 mesos esperant que este grup polític canvie d'opinió". "Arriben vostés tard –ha afirmat Gómez– perquè nosaltres ja estem fent coses des de llavors, i apostem pel desenvolupament potencial de l'economia valenciana".

    Pujar