elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Giner denuncia presumptes arbitrarietats per a validar la Cavalcada de les Magues com a acte tradicional valencià

Giner denuncia presumptes arbitrarietats per a validar la Cavalcada de les Magues com a acte tradicional valencià
  • El portaveu de Cs: “El que pretén el senyor Ribó és fer una València a la seua ideologia, a la seua mesura, i per a això aplica enginyeria social, potinera, però enginyeria social”

El portaveu de Ciutadans (Cs) a l'Ajuntament de València, Fernando Giner, ha denunciat presumptes arbitrarietats de l'equip de govern per a incloure la cavalcada de les Magues Republicanes, i altres actes, com a festeig tradicional valencià en l'Ordenança Reguladora d'Ocupació del Domini Públic Municipal, en el seu capítol III dedicat a les Festivitats Tradicionals Valencianes.

Giner ha alertat que “l'alcalde Ribó pretén equiparar les Magues a les festivitats de Sant Vicent o Sant Joan per a eximir la celebració de la cavalcada de l'autorització de la Comissió de Patrimoni, a més de considerar-la com de caràcter tradicional per celebrar-se com a mínim cinc anys”. “La cavalcada no és un acte tradicional que es va recuperar, sinó que es reprén la realització d'un festeig puntual de 1937 amb un sentit diferent al que se li dóna ara, amb la qual cosa poc té de tradicional”, ha aclarit Giner.

“Ribó tracta de modelar les comissions per a equiparar la cavalcada de Reines Magues a tradicions centenàries, com pot ser Sant Juan o Sant Vicent”, ha denunciat Giner, qui ha criticat que “el que succeeix, és que per a dur a terme la seua enginyeria social es troba amb uns peons que no fan més que nyaps com Grezzi, Galiana, Fuset, Tello i Beamud. Tinc claríssim que Ribó pretén fer una València republicana i a la seua ideologia, el que passa és que els peons de l'alcalde no estan sent eficaços”.

“Ens preocupa molt que Ribó pretenga modelar les normatives per a veure satisfeta la seua ideologia i acontentar les seues associacions amigues”, ha lamentat Giner.

Sobre aquest assumpte, el portaveu taronja ha explicat que l'interés de l'equip de govern resideix a aplicar a les Magues el precepte de l'apartat 6 del Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella (PEP) on es refereix a la possibilitat d'eximir d'autorització de la comissió de patrimoni als usos i activitats tradicionals.

En aqueix mateix apartat del PEP ja s'indica que l'exempció només serà aplicable als monuments de propietat municipal, alguna cosa que ha d'acceptar la delegació de Patrimoni Històric, qui ha d'emetre informe.

Per a concloure, el portaveu de Cs ha incidit en què “l'alcalde Ribó pretén equiparar les seues magues als altars de Sant Vicent Ferrer, que estan declarats BIC, o la festivitat de Sant Joan, sense tindre en compte una festa centenària com és la del Beat Gaspar Bono, del barri del Carmen”.

Pujar