elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Fragments arranca en el MuVIM amb una exposició sobre el Cabanyal

Fragments arranca en el MuVIM amb una exposició sobre el Cabanyal
    MÉS FOTOS
    Fragments arranca en el MuVIM amb una exposició sobre el Cabanyal - (foto 2)
    Fragments arranca en el MuVIM amb una exposició sobre el Cabanyal - (foto 3)

    La Unió de Periodistes Valencians, amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana; la Diputació de València; el  MuVIM; el director i comissari del projecte, Pablo Brezo; i el patrocini d'Aigües de València i Consum; presenta l'exposició "–Voldria que sempre fóra així– va dir ell. –Sempre és només un moment– va respondre ella." de la fotògrafa valenciana Laura Silleras, guanyadora de la II Beca Fragments.

    Amb aquesta mostra dona començament la programació del projecte cultural Fragments, que compta amb un ampli programa d'activitats que, com a novetat, buscarà implicar les famílies i als aficionats a la fotografia. L'exposició de Silleras, visitable en el vestíbul del museu des del dijous 28 de març fins al 21 de juny de 2019, retrata els carrers del Cabanyal i construeix una proposta que transcendeix l'aspecte visual.

    El projecte ofereix una forma nova d'aproximar-nos a la realitat d'un barri que està enmig del debat públic i és fruit de tensions urbanístiques, polítiques i socials. Inspirant-se en una cita de La història interminable, de Michael Ende, la sèrie es proposa com un recorregut pel Cabanyal en el qual la idea del temps juga un paper fonamental.

    El responsable de l'àrea de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, ha exercit de mestre de cerimònies durant la roda de premsa de presentació d'aquesta nova edició del projecte. “La meua tasca en aquesta ocasió consisteix a posar en valor l'estreta col·laboració institucional que ha existit i agrair la confiança depositada en el MuVIM i en la Diputació per a continuar sent la casa del talent valencià”. “Un projecte, Fragments, molt lligat a aquest museu i que en aquesta nova etapa és una eina essencial per a descobrir i donar a conéixer a joves creadors, fotògrafs i fotògrafes que aposten per posar el seu focus a València i aportar una nova perspectiva sobre la nostra ciutat”, ha conclòs.

    El cap d'exposicions del MuVIM, Amador Griñó, ha destacat per la seua part “el valor de la fotografia com a document de la realitat, malgrat que ja no es considere com a acta notarial de la realitat per la facilitat de la seua manipulació digital”. “La fotografia continua sent un referent visual i escòpic únic i, com ens recorda la famosa frase de John Berger, ‘la càmera no menteix ni tan sols quan és utilitzada per a citar una mentida’, per la qual cosa el treball de Laura Silleras és el document visual de la seua aproximació sentimental al Cabanyal”, ha completat.

    Activitats paral·leles

    Noa de la Torre també ha volgut agrair a tota la gent que ha fet possible aquesta segona edició, especialment a Biel Aliño i Pablo Brezo. “Es tracta d'un projecte cultural renovat, el de Fragments, que va poder tornar al MuVIM, i que enguany compta també amb la col·laboració de la Conselleria de Cultura i el suport dels nostres patrocinadors”. “Per a nosaltres és molt important eixe suport per a un projecte que jo crec que defineix molt bé l'essència de la Unió de Periodistes”, ha assenyalat.

    “Com a periodistes, hem defensat sempre la dignitat i el treball dels fotoperiodistes. Desgraciadament, hi ha qui pensa que els fotoperiodistes no fan periodisme. Precisament, a més, quan són els fotògrafs els qui més han patit la crisi en el sector del periodisme”, ha denunciat.

    Amb la segona beca de Fragments, el que presenta hui la fotògrafa valenciana Laura Silleras és un projecte documental sobre el barri del Cabanyal. “Un barri que, com tots saben, ha estat durant anys en el centre de la informació periodística de València”. En definitiva, “la mirada de Laura Silleras és una altra manera de fer periodisme o de comptar la realitat d'un barri”, ha conclòs en la seua intervenció.

    Durant el seu torn, el director i comissari del projecte Fragments, Pablo Brezo, ha remarcat les característiques que defineixen a aquest projecte cultural l'objectiu del qual és construir una memòria visual contemporània fóra dels mitjans de comunicació. Brezo ha aprofitat la seua intervenció per a desgranar la programació cultural que s'ha ampliat per a arribar al públic general, que continuarà comptant amb tallers i conferències dirigits a professionals i que enguany incorpora a més la col·laboració de la EASD (Escola d’Art i Superior de Disseny de València), que ha inclòs en el seu currículum formatiu una assignatura sobre l'assaig fotogràfic que pretén formar als futurs fotoperiodistes i que conclourà amb una exposició col·lectiva dels treballs desenvolupats pels alumnes durant el curs que podrà veure's en el MuVIM.

    Laura Silleras, fotògrafa valenciana

    Laura Silleras, autora de les imatges de l'exposició "–Voldria que sempre fóra així– va dir ell. –Sempre és només un moment– va respondre ella.", ha donat les gràcies en la seua intervenció “a tots els organismes i persones implicades” en aquesta aposta pel seu projecte, així com “l'ajuda rebuda durant enguany d'intens treball”.

    Silleras va nàixer en el Cabanyal i va viure allí tota la seua infància. Va estar uns anys viatjant i en tornar al seu barri va trobar una realitat diferent a la que guardava en la seua memòria. Eixe fet li va portar a començar amb aquest treball: “Veia el barri devastat, sentia que me l'havien robat, i llavors em vaig preguntar: ‘què queda de debò en aquest Cabanyal?’. Amb les meues fotos el que intent és generar ponts per a donar unes pautes al púbic sobre la meua manera de veure el barri”, apuntava Silleras.

    “La meua intenció és que us emocioneu amb la meua fotografia, que les meues imatges us generen una emoció. La interpretació final de la fotografia variarà sempre en funció de les vostres pròpies experiències”, ha conclòs la guanyadora de la II Beca Fragments.

    Acte públic amb photobookjockey

    Durant l'obertura de la mostra, que tindrà lloc a les 20.00 h d'aquest dijous, es realitzarà una sessió de photobookjockey a càrrec de l'equip de Tapas Duras, una creació que portarà per títol 'Arroz Bomba' i que s'ha creat específicament per a acompanyar l'exposició de Silleras.

    Es pot consultar el programa complet d'activitats paral·leles en el web del projecte Fragments (www.projectefragments.com) i en el web del MuVIM (www.muvim.es).

    Pujar