La Fiscalia obre diligències per a investigar amenaces i incitació a l'odi contra Lambda
Les declaracions públiques expressades en el programa “!Tofuria” que emet Ràdio Malva animen a «calar foc a Lambda» o donar-li un «palancazo en el clatell» al seu coordinador general
Les persones participants en eixe programa estan vinculades a l'anomenat “Orgull crític” i a persones extreballadores de Lambda que van ser acomiadades
La Fiscalia Provincial de València, després d'avaluar la denúncia presentada per l'associació Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, contra el programa "!Tofuria!", emés per Ràdio Malva, ha obert diligències d'investigació per la possible comissió de diversos delictes per part dels integrants del grup emissor.
Lambda va interposar el passat 14 d'abril de 2024 una denúncia davant la Fiscalia Provincial per una sèrie de programes emesos en Ràdio Malva entre juny de 2023 i l'actualitat. Segons la denúncia, estos programes han difós greus injúries, calúmnies i amenaces contra el col·lectiu en si, contra diferents persones de l'organització i contra altres entitats i organitzacions de la ciutat.
Els programes denunciats inclouen el que l'entitat considera declaracions extremadament violentes i discriminatòries, entre les quals es troben incitacions a cometre actes delictius com lesions, homicidi i actes de terrorisme. Entre els comentaris que es destaquen en la denúncia es troben frases tan greus com:
- «Jo només espere que quan arriben els Gai Games, algú emule això de les olimpíades... això de l'atemptat este a esportistes jueus, va ser Múnic en el 78» (programa 106 - 43’:50’’)
- «Gora ETA» (tots els programes, diverses vegades)
- «Ens abelleix ara mateix anar a la seu de Lambda a calar-li foc», «jo quan acabe el meu juí, sí». (programa 124 - 45’:17’’)
- «Lambda, un bes!, estic aprenent quin cable és el del fre, que no em trobe amb la placa dels vostres cotxes perquè es ve festa». (programa 106 - 19’:10’’)
- «Això mereix palancazo en clatell» [sobre el coordinador general de Lambda] (programa 124 - 1h:00’:49’’)
- «Anem per vosaltres», «us tenim fitxadíssimes» (programa 124 - 48’:05”) «No ens xuplem el dit, tota eixa gent a la qual heu fotut són les nostres amistats, són els nostres cercles… us tenim fitxadíssimes, anem a per vosaltres» (programa 124 - 48’:34’’)
Estos continguts han sigut emesos en diferents episodis del programa de ràdio esmentat i d'altres ràdios d'Espanya, i estan també disponibles en línia en la seua pàgina web i en format pòdcast. Els enllaços a tots els comentaris han sigut presentats com a prova en la denúncia i el fet que estiguen accessibles en tots aquests formats i espais amplia la difusió i agreuja l'amenaça.
Conflictes laborals
En la denúncia interposada s'esmenta la participació de persones que han proferit amenaces explícites i atacs verbals greus contra Lambda i el seu coordinador general de l'entorn de l'anomenat “Orgull Crític” i de persones extreballadores de Lambda. La denúncia destaca que, en el moment de posar-la, una de les persones involucrades enfrontava un procés penal a Madrid per amenaces, la qual cosa ressalta la serietat de les acusacions.
A més, s'ha denunciat la difusió de calúmnies greus contra Lambda, incloent-hi acusacions d'explotació laboral i pràctiques discriminatòries, segons declaracions d'una persona extreballadora de Lambda a la qual van entrevistar i l'acomiadament de la qual va ser declarat procedent en primera instància, i després d'interposar recurs es va declarar improcedent per defectes de forma encara que va quedar provada la motivació que va originar l'acomiadament.
En relació amb altres dos acomiadaments, el primer va finalitzar amb acord, després de testimoniatges favorables a Lambda de la inspecció de treball i representants sindicals aliens a l'entitat, i que, a petició de la persona acomiadada, inclou un acord de confidencialitat. L'altre, vinculat a un procés sancionador a un treballador que va denunciar vulneració de drets fonamentals per haver facilitat l'entitat informació sobre ell mateix de manera indeguda a la Generalitat, mentre que, en paral·lel, es procedia al seu acomiadament, entre altres motius, per denúncies de la plantilla per abús
d'autoritat. Finalment es va resoldre amb un acord extrajudicial.
En aquests moments hi ha dos acomiadaments més pendents de juí. En cap dels cinc casos Lambda ha sigut denunciada per explotació o assetjament laboral. Cal recordar que Lambda comptava en eixe moment amb una plantilla total de 40 persones treballadores, de les quals 24 pertanyien a la gestió de servicis públics i 16 a programes propis de l'entitat. Tots els acomiadaments van ser informats com correspon en la memòria de gestió anual de Lambda de 2 de març de 2024, que va ser referendada per unanimitat en el congrés de l'entitat, el seu òrgan suprem de govern i que expressa la voluntat de les persones que formen part de Lambda.