La UV firma el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere
El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, ha firmat aquest matí el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista que ha impulsat des de Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i que compta amb el suport de la major part de la societat civil i política valenciana. En l'acte han estat presents també el vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño, i representants de la Unitat d'Igualtat de la Universitat. S'ha habilitat una web per a informar sobre el pacte.
El pacte ha sigut signat per representants de 63 institucions, partits polítics, associacions, entitats socials i cíviques de la Comunitat Valenciana. El document recull les propostes plantejades pels signants i tenen l'objectiu comú de posar de relleu que qualsevol tipus de maltractament contra les dones siga considerat com un conflicte públic i social, i que supera l'àmbit domèstic.
El Pacte pretén ser un compromís institucional i social, que situe el problema de la desigualtat com un problema social estructural, tal com demanden els moviments feministes, i s'assumisca de forma compartida la lluita contra el mateix, a través de compromisos compartits i adquirits per tots els signants.
Aquest compromís es tradueix en mesures com l'equiparació de les ajudes a les dones víctimes amb els morts per accions terroristes, la qual cosa implicarà que les ajudes passen dels 6.000 euros actuals a 75.000. Garantir una societat lliure i segura contra la violència de gènere, feminitzar la societat així com coordinar el treball en xarxa per a l'atenció de dones víctimes de masclisme i dels seus fills i filles, són uns altres dels objectius que es planteja el pacte, que arreplega una ampliació pressupostària del 10 per cent de les polítiques destinades a la lluita contra aquest tipus de violència. En aquest sentit, i arreplegant la petició de les entitats feministes, el pressupost de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives destinat a aquest fi creixerà fins als 12 milions d'euros, al que se sumaran les accions desenvolupades per les diferents conselleries de forma transversal per a lluitar contra aquest tipus de violència i contra les situacions que les propicien.
Així, el Consell assumeix la formació obligatòria específica en gènere a les persones que treballen en l'àmbit públic i la promoció de formació en la resta de professionals que intervenen en l'atenció integral a les dones víctimes de violència de gènere i als seus fills i filles.
Garantir una contractació pública responsable i el foment de la responsabilitat social corporativa amb empreses que compten amb plans d'igualtat, clàusules socials per a combatre la feminització de l'empobriment i plans de reinserció laboral de dones víctimes de violència de gènere, és un altre dels compromisos assumits des del Govern valencià, que també encoratjarà polítiques de nous usos del temps i en noves masculinitats.
El Pacte es divideix en 5 línies estratègiques: Garantir una societat segura i lliure de violència masclista; Feminitzar la societat; Coordinar el treball en xarxa per a l'atenció a les dones víctimes de violència de gènere i masclista i als seus fills i filles; Trencar els murs que invisibilitzen la violència de gènere i masclista i socialitzar-lo com un conflicte polític i social; Garantir la dotació pressupostària estable per a poder desenvolupar i implementar els objectius.
Vicepresidència ha elaborat una web https://www.sumatalpacte.com/va/ en la qual es pot trobar informació sobre el pacte i aquelles persones o entitats interessades s'hi poden sumar. A més, per les xarxes socials s'està donant a conéixer el pacte amb el hashtag #SumatAlPacte.