elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Fira València augmenta el seu volum de negoci fins a 18 milions d’euros

Fira València augmenta el seu volum de negoci fins a 18 milions d’euros - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Fira València augmenta el seu volum de negoci fins a 18 milions d’euros - (foto 2)

  El volum de negoci de Fira València ha augmentat 2 milions d'euros. Durant l'any 2015 el total d'ingressos rebuts per les transaccions econòmiques realitzades va ser de 16 milions d'euros, mentre que en 2016 esta xifra va arribar als 18 milions d'euros. A més, la institució organitzadora de certàmens firals ha augmentat esta activitat i, per primera vegada des de 2007, l'EBITDA (l'indicador del resultat d'explotació sense tindre en compte les despeses financeres) ha sigut positiu en 1 milió d'euros.

  L'alcalde de València i president del Patronat de Fira València, Joan Ribó, s'ha fet ressò hui d'estes dades en concloure la reunió de l'òrgan de govern de la institució firal més antiga de l'Estat, quasi centenària, "que volem que es convertisca en el gran aparador de l'economia valenciana". Ribó ha destacat que "l'activitat de Fira València està creixent. Açò és perfectament quantificable en 1'8 milions respecte a l'any anterior i vol dir que l'activitat està augmentant. És un indicador molt bo per a una institució que té l'objectiu fonamental de dinamitzar l'economia valenciana, mostrar la capacitat de producció de tots els sectors econòmics valencians. En eixe aspecte està millorant d'una manera clara".

  Joan Ribó ha reiterat que "l'Ajuntament de València ajudarà en tot el que faça falta per a garantir el bon funcionament del recinte firal que, situat en el poble valencià de Benimàmet, està especialitzat en importants trobades internacionals de caràcter professional com són Cevisama, Maderalia o Iberflora". D'altra banda, ha destacat "que esta institució, gràcies a una gestió eficaç, està reduint les despeses i les pèrdues".

  Quant als guanys de la Fira, Joan Ribó ha detallat que la institució ha ingressat 18 milions d'euros (16,8) en fires, i 1,2 milions d'euros en altres esdeveniments. "Si mirem l'EBITDA veiem que és la primera vegada en els deu últims anys que trau el cap per sobre del nivell del mar. Açò és un indicador que la Fira està tirant endavant, que la crisi que va patir en el seu moment està superant-se".

  Ribó ha manifestat la seua satisfacció "perquè les coses estan avançant", i també ha volgut mostrar "la total disposició de l'Ajuntament a treballar, a col·laborar braç a braç amb la Generalitat. Acordem un full de ruta i anem a treballar en eixa direcció. El que ens importa és que la Fira funcione. Ens ha costat eixir de l'embolic que hi havia, que era gran, però m'interessa insistir en el futur. D'ací a poc complirem cent anys, i anem a fer-ho en una situació positiva i de millora significativa".

  360.000 VISITANTS

  José Vicente González, president del Comitè Executiu de Fira València, ha destacat que "és la primera vegada des de 2006-2007 que la fira creix dos dígits respecte a l'any anterior, al voltant d'un 10,2%" en 2016 respecte a 2015. Açò és important. Hem tingut 360.000 visitants enguany, que gasten diners, acudeixen hotels, a restaurants, compleixen una funció de la Fira que també és un bon promotor de turisme, i són molts més dels que va poder tindre la Copa Amèrica".

  Ha afegit que créixer per a la Fira és important, "perquè no solament millora el seu compte de resultats, sinó a més la seua influència en la ciutat és millor i major". D'eixos 360.000 visitants, el 14% va ser estranger; hi ha hagut 4.700 marques durant enguany i crec que la fira ha deixat de ser un problema. Ara es tracta de millorar el que tenim, i per a açò necessitem continuar treballant amb el que estem fent i garantir que el que estem fent no genera pèrdues. Açò és important de cara a qualsevol negociació amb un soci, perquè no és el mateix negociar des de les pèrdues que des d'alguna cosa que funciona d'una forma equilibrada. La posició de partida és molt important".

  MODEL DE GESTIÓ

  El Director General de Finances, Manuel Illueca, ha informat del procés a seguir per a culminar el model firal. "En este moment fa falta redactar el memoràndum i que es firme entre la Generalitat, l'Ajuntament i la pròpia Fira de València. Eixe memoràndum suposarà el clar compromís de les administracions en el procés a portar a terme. A continuació s'aprovarà un decret on hem de regular dues coses: que Fira València és un servici d'interès general i que és un servici que pot prestar-se per una entitat amb ànim de lucre. Tenim un producte que volem que siga atractiu, i perquè siga atractiu hem de deixar a qui vinga, fer-lo créixer i desenvolupar una activitat amb la qual puga donar rendiment a les inversions que faça".

  El pas següent serà la dissolució del Patronat, "que haurà de donar-se mitjançant un acord en el qual els propis membres decaiguen en el dret d'exigir indemnització alguna per la finalització de la concessió. Tots fem un esforç perquè Fira València cresca, i per tant el Patronat deu fer també l'esforç que la concessió puga retornar gratuïtament a l'Ajuntament i este, a continuació, mitjançant una concessió demanial, puga concedir l'explotació d'ús a la pròpia Generalitat, que la rebrà sense cànon però amb l'obligació de mantenir les instal·lacions en funcionament i gestionar les infraestructures".

  Atenint-se als principis de concurrència i publicitat, la Generalitat seleccionarà un inversor. "Entenem que en eixe procés la majoria de capital ha de ser privada, perquè no podem permetre'ns de nou que els potencials dèficits que puga haver-hi en l'activitat firal s'imputen a la Generalitat".

  Illueca ha assenyalat que açò "no significa que tota la gestió de les fires actuals corresponga a l'operador que vinga. Hi ha uns certàmens que funcionen bé, que sabem organitzar, que donen un rendiment, que serveixen al nostre teixit productiu, i eixa perspectiva hem de mantenir-la, però si volem fer créixer l'activitat firal hem de reconèixer que qui vinga ha d'obtenir un rendiment".

  Pujar