elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Festivals a Escena, una proposta municipal per a potenciar els festivals escènics i la seua relació amb la ciutat

Festivals a Escena, una proposta municipal per a potenciar els festivals escènics i la seua relació amb la ciutat
  • És molt important donar veu als festivals per a construir un marc d'acció i un full de ruta que per a l'Ajuntament serà fonamental», afirma Maite Ibáñez

MÉS FOTOS
Festivals a Escena, una proposta municipal per a potenciar els festivals escènics i la seua relació amb la ciutat - (foto 2)
Festivals a Escena, una proposta municipal per a potenciar els festivals escènics i la seua relació amb la ciutat - (foto 3)
Festivals a Escena, una proposta municipal per a potenciar els festivals escènics i la seua relació amb la ciutat - (foto 4)

«L'objecte d'esta trobada és revisar la relació de tota mena entre els festivals escènics i l'Ajuntament, principalment perquè creen un mapa cultural a la ciutat que cal potenciar a través d'una millor coordinació i relació administrativa», ha manifestat la regidora d'Acció Cultural, Maite Ibáñez, en l'arrencada de la trobada de reflexió Festivals a Escena, que té per marc el Centre Cultural la Nau de la Universitat de València i en la qual participen representants de tots els festivals de la ciutat junt a representants d'altres ciutats com Bilbao, Mèrida o Girona.

«És molt important donar-li veu als festivals perquè entre tots, a partir d'estes jornades, construïm un marc d'acció, i sobretot un full de ruta, que per a la regidoria d'Acció Cultural serà fonamental per a poder treballar accions concretes en els pròxims anys», ha afegit Ibáñez, que ha intervingut en la presentació de la trobada junt al vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València, Antonio Ariño. «Per esta raó hem convidat a persones d'altres ciutats i també d'altres administracions, per a reflexionar entre tots sobre com podem revisar eixa marca cultural que ens aporten els festivals de la ciutat, i com podem millorar la relació a l'hora de gestionar amb ells programació, continguts o promoció», ha afegit Maite Ibáñez, qui ha ressaltat el caràcter pràctic d'esta trobada «com a oportunitat per a revisar les manques i necessitats més urgents».

El vicerector Antonio Ariño ha lloat l'oportunitat d'esta trobada «imprescindible per a poder conversar sobre una problemàtica global que afecta a tots els festivals», la major part dels quals han sorgit a la ciutat de València «després d'un període negre per a la cultura». Ha recordat que «històricament València ha sigut una ciutat de teatre» i assenyalat que en l'actualitat «és necessari que contemplem la ciutat com un espai ecològic en el qual totes les mirades han de ser-ho també i tindre en compte als diferents agents i parts implicades». Ha afirmat igualment que en el camp escènic «no hi ha varetes màgiques per a crear públic, que quan se sent interpel·lat respon sempre»

La Regidoria d'Acció Cultural és la impulsora d'este Encontre Festivals a Escena, una iniciativa que busca analitzar la situació actual dels festivals d'arts escèniques privats que han florit en l'última dècada. El propòsit és construir un espai de diàleg en el qual compartir punts de vista i del qual s'extrauran conclusions per a marcar les línies d'actuació en els pròxims anys en aquesta matèria.

EXPERTS, GESTORS I PROFESSIONALS

La trobada ha arrancat, després de la seua presentació, amb una taula redona amb representants de Contorsions, Cabanyal Íntim, 10 Sentits, Russafa Escènica i Circuit Bucles. I, posteriorment, el tècnic d'arts escèniques de l'Ajuntament de Bilbao Pedro Ormazabal Artetxe, i el cap de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Narcís Casassa, exposaran les experiències en les seues respectives ciutats.

A la vesprada, s'ha programat una taula redona dedicada a les relacions econòmiques, en la qual intervindran el president de l'Acadèmia de les Arts Escèniques i director del Festival de Mèrida, Jesús Cimarro; i el director adjunt d'Arts Escèniques del Institut Valencià de Cultura, Roberto García, junta a la regidora Maite Ibáñez. Després, s'abordarà de la relació administrativa, amb les intervencions del vicerector Antonio Ariño i Josep Policarpo, en representació del IVC; el cap del Servici d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València, Bernard Gaspar, i Mª José Mora, de l'Associació de Gestors Culturals del PV.

Quant a la jornada de demà, estan previstes les intervencions de David Arlandis, responsable de Cultura i Oci de Turisme València; la directora d'escena i dramatúrgia Carme Portaceli, i el responsable de l'àrea de festivals de la Agència Valenciana de Turisme, Daniel Arnal. Moderarà el periodista Vicent Molins.

Cap a les 12.00 hores es durà a terme l'acte de clausura i conclusions preliminars per part de la regidora Ibáñez i el vicerector Ariño. «Serà un primer acostament perquè treballarem a fons tota la informació rebuda durant les diferents sessions per a extraure una visió global, que tinga en compte les necessitats de l'àmbit privat i públic. Volem establir les línies per a crear sinergies positives i invertir els recursos públics de forma equilibrada. No estem parlant sol de diners, també de l'equipament i capital humà. És necessari trobar una manera de relacionar-nos amb la iniciativa privada des de les institucions que siga constructiva per a tots», ha assegurat la regidora d'Acció Cultural.

Pujar